Last news in Fakti

23 Януари, 2013 18:18 1 449 0

МИЕТ:Проблемите на ВМЗ заради лошо управление

  • министерство на икономиката-
  • приватизация-
  • лошо управление-
  • станишев

Проблемите на ВМЗ не са от днес, а следствие от лошо управление през последните 20 години, коментираха от Министерство на икономиката по по повод "неверните твърдения на БСП, че ВМЗ Сопот е бил в най-добро състояние по време на Тройната коалиция".

ВМЗ Сопот е управлявано некомпетентно през последните 20 години и днешното му състояние е следствие от това. В тези години дружеството неизменно е работило на загуба, като тя достига най-големи размери през 2008 г. – именно в периода на управление на Тройната коалиция. При смяната на правителството през 2009 г. ВМЗ е оставено без нито един договор и с огромни задължения към НАП, твърдят от министерството.

Изваждането на ВМЗ Сопот от дружествата, чиято приватизация е възможна само със стратегия от Народното събрание, е само едно от поредицата усилия на правителството на ГЕРБ да поправи негативите от миналото и да помогне на работещите във фирмата.

Изваждането на дружеството от този списък ще спести повече от половин година за приемането на нова стратегия от Народното събрание и ще ускори приватизационния процес. Раздържавяване по такъв начин не означава липса на критерии към потенциалните купувачи и защита за работниците. Подробни критерии за участие в процедурата ще бъдат изработени от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – орган, в който са представени всички парламентарни политически сили и в който ГЕРБ има трима от седем членове.

Най-доброто бъдеще за ВМЗ е оздравяване на компанията и бързо обявяване на нова приватизационна процедура. Правителството и МИЕТ работят активно това да се случи по най-добрия начин.

По повод твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че от 120 предприятия на МИЕТ 80 са докарани до фалит при управлението на министър Добрев, сме длъжни да уточним, че 80 е броят на всички дружества в ликвидация и несъстоятелност от системата на МИЕТ от 1997 г. насам. Най-малък е този брой в годините на управление на ГЕРБ – 14, от които 3 – в периода, когато Делян Добрев е министър на икономиката, енергетиката  и туризма. При всички останали правителства след 1997 г. тези дружества са повече – 20 при Тройната коалиция, 21 при НДСВ и 27 при СДС.

Днес депутатите приеха на първо четене промени в Закона за приватизацията, които позволяват "ВМЗ" - Сопот да бъде извадено от забавителния списък, съобщи БНТ. Това ще даде възможност предприятието да бъде приватизирано при по-облекчени условия от тези в приетата стратегия, която не може да бъде изпълнена. От ляво обвиниха управляващите, че се върви към унищожаване на "ВМЗ". От ГЕРБ пък отговориха, че предприятието има най-големи загуби по време на тройната коалиция.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков декларира, че държавата няма да отпуска повече пари на "ВМЗ" - Сопот. Дянков призова синдикатите да възприемат позицията, че е по-добре да запазят производството, макар и с цената на драстични съкращения.

Изненадващо вицепремиерът заяви, че работниците могат да очакват пари, едва след като предприятието се приватизира. Той припомни, че кредиторите вече започват да завеждат дела за обявяване в несъстоятелност на дружеството и това може да вкара "ВМЗ" в схемата на "Кремиковци".

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите: "Фактът, че вече са тръгнали, означава, че бързо трябва да се намери решение на въпроса дали това предприятие може да се запази като дейност, но с много по-малък състав или както стана с "Кремиковци", просто се бави, бави и нищо не остава".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА