Last news in Fakti

29 Януари, 2013 14:12 1 289 0

Repsol продава на Shell газовите си активи

  • shell

Британско-холандската компания Shell ще купи газовите активи на испанската Repsol в Перу, Канада и Испания, съобщава Ройтерс.

Решението трябва да бъде взето на днешното заседание на съвета на директорите на Repsol. Анализатори оценяват сделката на 2-3 млрд. евро. Избирането на Shell за купувач е удар по амбициите на руските компании „Газпром“ и НОВАТЭК да купят тези активи. Освен това към сделката с газовите активи на Repsol интерес проявяваха и френската GDF Suez, китайската Sinopec и индийската Gail.

След като в края на май Repsol беше принуден да се раздели с активите си в Аржентина заради проведената в страната национализация в областта на енергетиката, от компанията решиха да се разделят с газовите си активи и да се насочат към по-печеливши отрасли.

Repsol е най-голямата петролна компания в Испания. Тя работи в 35 страни в света като основно се занимава с проучване, търсене и добив на петрол.

Компанията има 5 рафинерии в Испания и една в Перу, така и хиляди бензиностанции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА