Last news in Fakti

26 Май, 2021 22:55 2 591 10

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ постепенно повишава мощността си

  • аец козлодуй-
  • шести блок

Няма опасност от изтичане на радиация

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ постепенно повишава мощността си - 1
Снимка: БГНЕС

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ постепенно повишава мощността си. Както е известно, при инцидент вчера изключи една от помпите, захранваща с вода турбинна зала, съобщи бТВ.

Няма опасност от изтичане на радиация, но в резултат на аварията мощността на реактора е била ограничена наполовина.

Инцидентът е причинен от дефектирал клапан, който вече е сменен. Според ръководството на централата, проблемът не е бил сериозен.

След проверка на системите, от снощи е започнало плавно повишаване мощността на хиляда-мегаватовия блок.

Ситуацията има отношение към производството на ток от централата, тъй като другият - Пети блок не работи и е в планов годишен ремонт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнаф

    2 2 Отговор
    Тик—Так.....
  • 2 Вова император

    7 5 Отговор
    Тия "ефекти" са заради повреденото краварско експерименталното гориво. Същата работа като с ваксините, никога не се знае кога ще стане късо.
  • 3 Кълвачев

    3 4 Отговор
    Все едно на колата ти да се повреди водната помпа в движение и да казваш,че не е голяма повреда.
  • 4 честен ционист

    6 1 Отговор
    Подготвят ви за турското енергийно робство.
  • 5 Без АЕЦ сме летален изход

    14 0 Отговор
    Добре че Бил Клинтън ни го построи.Или пък Обама беше,забравих вече..
  • 6 АЕЦ

    5 0 Отговор
    Тук пишещите и останалите бъдещи писатели ... виждали ли ли сте АЕЦ Козлодуй и реакторите?
  • 7 русенец

    11 1 Отговор
    Турбинна зала не се захранва с вода, залата е сухо помещение. Ако става въпрос, че е изключил един от двата ТПН-на, захранващи с пара турбината е съвсем друга история. Не е добре неспециалисти да пишат за АЕЦ, а и изобщо за каквито и да е промишлени технологии. Тук мисирките са не просто вредни, но могат да създадат предпоставки за паника.

    Коментиран от #9

  • 8 По така

    4 0 Отговор
    Още малко и я вадим в пенсия и после на свещи.
  • 9 От чужбина

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Хем помпа, хем захранва с пара турбината!!!
    Първо обясни на хората, че ТПН осначава Турбо Питателен Насос на руски. Или на български е Турбо Подхранваща Помпа. Всеки който се е интересувал и знае каква е принципната най-проста схема на топлинните ел.централи ще разбере, че това е помпата която подава вода с високи налягане към парогенераторите. В случая това са две паралелно свързани помпи които се задвижват от малки турбини. Що се отнася до турбинна зала във всички топлинни централи се дели на две зони - горна и долна. Горна зона е тази която може да видите на всички рекламни снимки. В долната зона се намират всички регенеративни подгреватели, кондензатора на турбината/е и много тръби. Там обикновено има някакви течове и не винаги е сухо. Тези течове естествено се контролират и се отстраняват при ремонтите. Не е рентабилно да спирате цял блок заради няколко капки вода. В случая по някаква причина е спряла едната помпа. В управлението на системата има зададена "логика". Щом спира едната помпа автоматично се намалява мощноста на ректора /източника на топлина/. Персонала естествено е подготвен за това и за това е там. Тези хора държат изпити точно за подобни неща. Щом повредата е отстранена за около 6-8 часа това озачава, че персонала работи отлично. Някои биха се зачудили защо толкова бявно се вдига мощност? Това е изискване на главния конструктор и е записано в документацията. Подобно е като да подгреете двигателя на колата преди да тръгнете, но тук става

    Коментиран от #10

  • 10 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "От чужбина":

    Без да претендирам за експертност ще пиша, че най-вероятно е изключена от защита една от т.нар. циркулационни помпи осигуряващи вода за охлаждане в кондензатора на турбината! Не е задействал АВР/автоматично вкл.на резерв/ и естествено автоматиката е разтоварила съоръжението като цяло до безопасен работен режим! След оправяне на проблема са възстановили и натоварването на блока, а това не става като във някой ВЕЦ - пускаш водата и и за секунди си на максимална мощност! Ако беше ТПН - това вече в друг контур и е "друга бира" и си има друга категоризация за такива "случки" в АЕЦ!