Last news in Fakti

1 Февруари, 2013 09:34 1 822 10

Все по-реален е нов реактор в АЕЦ Козлодуй

  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • референдум
Все по-реален е нов реактор в АЕЦ Козлодуй - 1
Снимка: БГНЕС

 

Ядреният референдум показа, че обществото има резерви към изграждането на атомна централа в Белене, но не и към изграждането на нови мощности в Козлодуй. Така коментира резултатите от допитването изпълнителният директор на Козлодуй Валентин Николов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Той обясни, че заради по-евтината енергия, произвеждана в първата ни атомна централа, цената на тока е скочила с 13 %, а не сък 17 както е прогнозирала ДКЕВР. Според Николов България не може да се лиши от ядрена енергетика.

Владимир Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй": - Имаме нужда от нов реактор в Козлодуй и то във времевия период, в който той ще бъде изграден, тоест рано или късно V и VI блок трябва да бъдат изведени от експлоатация. Именно те трябва да бъдат заменени с нови мощности - към 2022, 2023-25 година, ако започне да работи VII реактор в Козлодуй, то той ще бъде този, който ще замени двата блока, впоследствие ще изградим VIII блок.  


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може

    0 1 Отговор
    Май сам не си вЕрваш. Ще направите 7 реактор в Козлодуй, след като поне за 5-6 години се преборите за необходимите разрешителни от всички международни инстанции, т.е. може да стане само ако ви цъфнат налъмите.

    Коментиран от #2

  • 2 неутрален

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "може":

    В Козлодуй има напълно действаща АЕЦ и невиждам защо да не се продължи живота и, с нови реактори..
    Вместо "гениалната" идея, да се строи на ново място, с нова инфраструктура и прочие.. (БЕЛЕНЕ) ....

    Коментиран от #4

  • 3 може

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против да е в Козлодуй. Проблемът е че, за Козлодуй трябва да разреши Европейския параламент. Предвид скоростта, с която работи ЕП, а и силата на румъското лоби там, ако има нов реактор в региона, по-логично е да е в Румъния. Освен по-силната дипломация Румъния има много по-голямо потребление (индустриално и битово), т.е. проектът ще е икономически по-изгоден.

    По отношение на Белене сме се договорили при присъединяването към ЕС и не трябва разрешение. Да, ще излезе по-скъпо от Козлодуй, но в противен случай ще внасяме от Румъния, което не ми се струва, че ще е по-евтино в сравнение с Белене.

    Затрие ли се ядрената енергетика ще си останем със земеделието и туризма - т.е. обслужваща икономика (нисък стандарт).
  • 4 Shmeker

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    Е че то инфраструктурата в Белене е почти готова.
  • 5 антигроб

    0 1 Отговор
    Щом и сервитьорите вече са спецове по ядрена енергетика бог да пази България ! Едно време некадърниците ги пращаха по предприятия и заводи за партийни секретари и проф-председатели ,а сега им поверяват националната сигурност .
  • 6 Ал

    0 1 Отговор
    Този смешник изобщо не мисли за удължаване на 5 и 6 блок в Козлодуй. И още нещо. На въпроса не се ли притеснява като няма хабер от ядрена енергетика даде смайващия отговор, че той като мениджър трябвало да се занимава с управление на процеси и политики, а но не и на АЕЦ "Козлодуй, чийто изпълнителен директор е"?!?!?! Ще почерпя богато всеки, който даде по-глупав от този отговор.
  • 7 ЦИРК

    0 0 Отговор
    Този до преди три дни ръководеше Баничарница ,а сега виж къде е цял АЕЦ . Сигурен съм че не знае дори какви процеси има там

    Коментиран от #8

  • 8 Клоун

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЦИРК":

    След като ги знаете процесите, няма да се притеснявам и ще спа спокойно.
  • 9 ЦИРК

    0 0 Отговор
    Валентинчо ама не се сърди знам ,истината боли ,баничарницата няма нищо общо с АЕЦ -НАЛИ - ХА ХА ХА
    колкото до процесите за теб това е КОСМОС
  • 10 оптимис

    0 0 Отговор
    Ama che ste umni,to i az po sashtata logika ne iskah da se harchat pari za referendum,shtoto kolko ot horata aobshte imat elementarni poznatia................Povecheto daje namogat da chatat ,