Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 11:03 1 557 3

Втори опит частници да рестартират АЕЦ “Белене“

  • аец белене-
  • ангел деспотов

Група частни инвеститори проявяваме интерес към реализиране на проекта АЕЦ “Белене“. Предлагаме да поемем управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи.

Инвеститорите обещават да внесат официално предложение до Министерски съвет и Народното събрание.

Това е част от обръщението, отправено от Ангел Деспотов - бивш председател на Агенцията за малки и средни предприятия по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, предаде сайтът 3-e news, цитиран от в. "Класа".

Нашият интерес е за строителство на нова АЕЦ на площадката в Белене като частен проект, пишат новите кандидат-инвеститори. Като аргументи в своя полза за улесняване на решението за приемане на предложението те смятат да посочат анализи на независими експерти, които са категорични, че за държавата е неизгодно да инвестира в този проект при досегашните допускания и условия, както и категоричното изявление на премиера на АЕЦ "Белене" да бъде построена само при наличието на частни инвеститори. Собствените ни допускания и разчети категорично показват бъдещата нужда от надеждни източници на електроенергия, както и рентабилността на проекта, пише от Мюнхен Ангел Деспотов.

Това е втори опит проектът "Белене" да бъде реанимиран като частен. Миналата година през септември съвсем неачаквано в парламента се появи инвеститор за вече прекратения проект за атомна централа в Белене - американският “Глобъл пауър консорциум“. Условията по евентуалната сделка зададе лично премиерът Бойко Борисов. Те включваха и заплащане на всички направени разходи по централата, както и да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между "Атомстройекспорт" и НЕК, да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции, както и арбитражните производства.

От "Глобъл Пауър Консорциум" тогава заявиха, че целта им е препродажба на дялове от компанията в бъдеще. Седмица по-късно обаче преговорите бяха прекратени, а парламентът взе решение за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bold

    1 0 Отговор
    Пак някои руски измекяр се опитва да налива масло в огъня.

    Коментиран от #2

  • 2 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "bold":

    Трай бе , кратунчо. Демократ гладен.
  • 3 Teo75

    0 0 Отговор
    Който го иска да плаща и да го взема,но да си го носи в неговата държава!Аз не искам 2-и АЕЦ на територията на България!