Last news in Fakti

1 Февруари, 2013 12:13 1 247 5

БГВЕА нужна е подкрепа за зелената енергия

  • зелена енергия-
  • вятърна паркове

 

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) остро възразява срещу продължаващото умишлено спекулиране с цената на зелената енергия като единствен виновник за възможно покачване цените на електроенергията и едностранчиво представяне на информация от страна на електроразпределителните дружества.

Така от БГВЕА коментираха изявленията, направени вчера от представители на електроразпределителното предприятие ЕVN България по отношение на енергията от възобновяеми източници.

Включването на нови мощности за производство, били те възобновяеми или не, неминуемо води след себе си повишаване на цената на електроенергията, тъй като приходите от продажбата на производството на нова централа трябва постепенно да изплащат направената първоначална инвестиция за изграждането.

Сравняването на цени на производство от нови централи с цени на централи, чиято първоначална инвестиция е отдавна изплатена и нарочването на зелената енергия като единствен виновник за покачване цената на тока е некоректно и подвеждащо.

Сравнението изглежда съвсем различно, ако се сравни цената на енергията от нова ветроенергийна централа с цената на нова централа, която използва конвенционален източник на енергия.

Изкупната цена на киловатчас енергия от вятър е 19 стотинки за договорите, подписани до юни 2012 г. и 14 стотинки на киловатчас за договорите след юни 2012 г.1, като тези цени важат само за 2250 часа производство на пълна мощност.

В същото време, преференциалните цени за комбинираната електроенергия (топлофикациите), за които преференциална цена се плаща без ограничение в часовете работа на пълна мощност, понастоящем, се движат в диапазона от 15 до 30 стотинки/кВтч, като повечето са с изкупна цена над 25 стотинки/кВтч.

Изкупната цена на електроенергията от ЕВН България Топлофикация ЕАД в Пловдив, например, е 24.4 стотинки/кВтч2.

Очевидно, ценовото предимство е на страната на вятърната енергия.

Проблемите с цената на електроенергията в България и с цената на енергията от възобновяеми източници, в частност, са

пряко следствие на непоследователната и изключително нестабилна политика в сектора,

допълнена от забавени реформи, непрозрачно определена регулаторна рамка, и не на последно място липса на конструктивен диалог между отговорните институции и професионалните бизнес организации.

В дългосрочен план възобновяемите източници са единственото производство на енергия, което едновременно създава устойчиви работни места, осигурява стабилни цени за потребителите, щади околната среда и е ключово за енергийната независимост на страната ни.

Некоректно е инвеститорите във възобновяеми енергийни източници да бъдат демонизирани и превръщани в изкупителна жертва за всички недостатъци на пазара на електроенергия у нас.

Електроразпределителните дружества, които подписват предварителни и окончателни договори за присъединяване на енергийни обекти и които са отговорни за подаването на адекватна информация в регулаторния орган за правилно прогнозиране на очакваните нови мощности,

също трябва да поемат своята отговорност, включително когато тя има финансово изражение.

Крайно време е, прехвърлянето на отговорност към последния по веригата да спре и вместо в общественото пространство да се подхвърлят удобни извинения, всички участници на пазара и отговорните регулаторни органи да поставят началото на адекватен регулаторен процес, който се основава на подробен експертен анализ, истински диалог със заинтересованите страни и прозрачност при вземането на решения.

В момента, единствено потребителите и ВЕИ производителите нямат думата при определянето на условията, в които трябва да съществуват.

Цената за достъп до мрежата, която в България заплащат единствено потребителите, а от септември и производителите на енергия от възобновяеми източници, е само един пример за това. Въвеждането на тази цена единствено за производители на енергия от възобновяеми източници, освен че е

дискриминационна и напълно необоснована, създава изкуствени печалби в електроразпределителните дружества.

От финансовите отчети, които са публично достъпни на сайта на Българската фондова борса е видно, че ЧЕЗ Разпределение България АД реализира 42% ръст на приходите от разпределение на електроенергия за последното тримесечие на 2012 г., а печалбата от дейността достига до 47.243 млн. лв., което е увеличение с 241% спрямо отчетеното в края на 2011 година.

Подобна е и ситуацията с Енерго-Про Мрежи АД. В края на четвъртото тримесечие, компанията отчита 401.405 млн. лв. приходи от продажби, два пъти повече спрямо същия период на миналата година. Печалбата също отбелязва чувствителен скок с 46.57% до 12.921 млн. лв.

Финансовите отчети на предприятията от групата на ЕВН, за съжаление не са публични, но сме склонни да предположим, че ЕВН България Електроразпределение също има чувствително увеличение на приходите и печалбата.

БГВЕА категорично не приема тази дискриминация за достъп до мрежата на ВЕИ производители и настоява за нейната отмяна.

Проблемът с „бурното развитие“ на ВЕИ мощности и невъзможността снабдителите да покриват разходите си за закупуване на зелена енергия само със средства от „зелената добавка“ наистина се нуждае от спешно и адекватно решение. Но това решение трябва да бъде изработено в сътрудничество с всички заинтересувани страни, а не чрез налагането на такса, която може да доведе до банкрутирането на ВЕИ бизнеса и е в нарушение на действащото българско и европейско законодателство.

Създаването на специален фонд за ВЕИ, който да насърчава развитието на „зелена” енергия

в България с финансиране от приходи от добавката зелена енергия и продажби на въглеродни емисии, само по себе си е добра идея, но нейното евентуално реализиране трябва да стане в открит диалог с ВЕИ производителите.

БГВЕА остава, както винаги, отворена за сътрудничество и с желание да подпомогне намирането на най-оптималните решения за развитието на енергийния сектор в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 енергийна мафия

    1 0 Отговор
    В аванс Яне Янев даде пример с това как за няколко дни сегашният депутатът от БСП Корнелия Нинова, която в качеството си на заместник на Овчаров, е провела 111 телефонни обаждания със следователката Татяна Шарланджиева, която разследваше енергийни далавери с цел да се „потъпче” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма "Фронтиер".
  • 2 Тошко

    1 0 Отговор
    Държавата (чрез ДКЕВР) трябва да провери всички договори за изкупуване на енергия от слънце и вятър. Санкции за недоставено количество енергия. (Аризонската соларна централа може да бъде включена в щатската ел. система чак тогава, когато успее да осигури производствен капацитет от 78 MWh). Прекратяване на договорите за изкупуване на енергия от делавераджий закупили и монтирани фотоволтайци втора употреба или предишно поколение (КПД под 10%). Защо в БГ няма построени соларни и вятърничеви електроцентрали с европейски пари (по програма конкурентноспособност)? Явно НОВАТА енергийна МАФИЯ се страхува от проверките на европейските органи. Много истини могат да излязат на яве.
  • 3 ЯЕЦ

    1 0 Отговор
    Е не е ли делавера? Да зареждаш батерийте през ноща с ток от ЕРП на цена 12 ст. за kWh, а да го продаваш на другия ден на НЕК на цена 70 ст. за kWh. Панелите и перките са само за камуфлаж. Народа е казал: Не е луд този който яде баницата!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    за колко години искат да изплатят мощностите за "зелена " енергия ? може би за 4-5.Ето защо им са високи цените.Нека да заложат изплащане за 15-20 години и ще имат евтина енергия.
  • 5 чезари

    0 0 Отговор
    След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД бяха констатирани нарушения в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:
    г-н Андрей Живков, ръководител на направление „Столично“ в дирекция „Експлоатация и поддържане“, и Красимир Биджов, ръководител на звено „РЗ Витоша 3“ в същата дирекция.
    Ръководството обръща внимание на всички служители, че не толерира поведение и действия, нарушаващи правилата и уронващи доброто име както на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, така и на останалите дружества от Групата ЧЕЗ в България.