Last news in Fakti

26 Януари, 2024 17:12 1 634 11

Азербайджан преминава към зелена енергия

  • азербайджан-
  • зелена енергия-
  • околна среда

Страната разполага със значимо количество възобновяеми енергийни ресурси, сред които потвърден потенциал от 157 000 мегавата в Каспийския регион

Азербайджан, известен със значителните си запаси от нефт и газ, предприе изненадващ завой през последните години, преминавайки от изкопаеми горива към зелена енергия. Страната не само диверсифицира своя енергиен микс, но и отдава своя принос към глобалните усилия в борбата с климатичните промени, като в този процес президентът на Азербайджан Илхам Алиев изпъкна като далновиден световен лидер. Докато страната продължава да върви по този път, усилията на нейното ръководство за формиране на по-екологичен и по-устойчив енергиен пейзаж стават все по-ефективни и получават все по-голямо признание на международната сцена.

През 2019 г. Азербайджан разчиташе основно на природен газ за производство на 94% от електроенергията си, 5% от преработката на водна енергия и едва 1% от възобновяеми източници. В съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени, страната се ангажира да постигне значително намаление на емисиите с 35% до 2030 г. в сравнение с базовата 1990 година. На 28-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP), която се проведе в края на 2023 г. в Дубай, Азербайджан пое допълнителен ангажимент да достигне амбициозната цел от 40% намаление на емисиите на парникови газове до 2050 г.

Азербайджан разполага със значимо количество възобновяеми енергийни ресурси, сред които потвърден потенциал от 157 000 мегавата в Каспийския регион. Освен това, наскоро определените за зелени енергийни зони в азербайджанския регион Карабах, икономическите райони Източен Зангезур и Нахичеван също притежават значителен потенциал за вятърна и водна енергия. Разпознавайки огромните възможности в тази посока, президентът Алиев постави като приоритет възобновяемата енергия, което изисква множество усилия и значителни инвестиции. Бяха подписани ключови споразумения с големи международни компании като “ACWA Power”, “Masdar” и “BP”, за да може да се осъществи генерирането на над 25 гигавата възобновяема енергия, като изграждането на първоначалните вятърни и слънчеви електроцентрали вече е в ход. Първата 230-мегаватова слънчева електроцентрала беше открита през октомври 2023 г., а друга 1200-мегаватова централа е в процес на строеж и скоро предстои да бъде пусната в експлоатация.

Изобилните възобновяеми енергийни ресурси на Азербайджан задоволяват не само вътрешните амбиции на страната за зелена енергия, но и имат потенциала да допринесат значително и към целта на Европа, а именно достигане на дял от 42,5% възобновяема енергия до 2030 г. В началото на 2022 г. беше започнат енергиен диалог между Европейския съюз (ЕС) и Азербайджан. Фокусът на диалога бяха възобновяемите енергийни източници, водорода и енергийната ефективност. През юли същата година Азербайджан и ЕС потвърдиха своя ангажимент чрез Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в енергийния сектор. Към края на 2022 г. Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха споразумение за изграждане на високоволтов подводен електрически кабел под Черно море. Този амбициозен проект, който е част от „Зеления енергиен коридор“, ще включва изграждането на най-дългия подводен кабел в света свързващ електрическите системи на двете кавказки държави с континентална Европа.

Забележителният напредък на Азербайджан в областта на възобновяемата енергия получи международно признание. Доказателство за това е колективното решение на страните по Конвенцията на ООН за климатичните промени от 11 декември 2023 г., с което страната беше одобрена за домакин на COP29 - събитие с глобална значимост. На 25 декември същата година президентът Алиев подписа заповед, с която официално обяви 2024 г. за „Година на зелената световна солидарност“ в Азербайджан. Президентската заповед, която отново потвърди ангажимента на Азербайджан към глобалните усилия за борба с промените в климата, цели да постави рамка за COP29, насрочена за ноември 2024 г. в Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 3 Отговор
    Щото половината и територия е пустиня,що? Няма да строи ВЕЦ

    Коментиран от #3

  • 2 БеГемот

    8 9 Отговор
    Да му се свети името дет дсе вика на президента Алиев!Един добър диктатор а неее като оня злодей в Кремъл!
  • 3 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Пък Нашите дуписе свине правят пустиня със солари от земята.
  • 4 Стига, бе,

    11 2 Отговор
    Вярно ли, от вчера до днеска - прас и премина!
  • 5 Сатана Z

    10 12 Отговор
    А в България копейките продажни си сакат кюмура!

    Коментиран от #6

  • 6 А ДАЙ БОЖЕ

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    А пък ти що не заминеш за Азърбайджан. Да се отървем от такива като тебе.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ....

    2 1 Отговор
    Кое му е изненадващото, че искат да ползват безплатна енергия от природата?
  • 9 Мекеке

    3 2 Отговор
    Че то там помпите са руски! Такава тъпотия може да измисли само ДойчоЗеле!
  • 10 ЯМБОЛИЯ

    4 2 Отговор
    Копейките са в траур.
  • 11 Запознат

    1 0 Отговор
    Азерите имат газ за половин Европа ,глупости и половина пишат. Пропагандата работи