Last news in Fakti

19 Юни, 2021 10:28 2 543 8

Нов пакет икономически мерки в София

  • икономически мерки-
  • столична община-
  • баз

Мерките ще са в сила до 1 октомври 2021 г.

Нов пакет икономически мерки в София - 1
Снимка: Shutterstock

Българската асоциация на заведенията участва активно в преговорите със Столична община за удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса на територията на София, съобщиха от БАЗ.

В резултат на ползотворните разговори със Столична община и кмета Йорданка Фандъкова, Общинският съвет прие четвърти пакет икономически мерки за последствията от COVID-19, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти. Мерките ще са в сила до 1 октомври 2021 г.

Новият пакет мерки включва:

1️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО, районни кметове и общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.
2. Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана - при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%; при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.
3️. За занаятчии – фиксирана отстъпка от 50%.
4️. Фиксирана отстъпка от 20% по отношение на земеделските производители.
5️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси в случай че са преустановили дейността си.
6️. Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%
7️. 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Абитуриентските балове ни съживиха.Като работим няма нужда от подаяния.Само фалшиви ресторантьори като Алибегов реват за пари от държавата.Като са некадърни да затварят и да идват чистачи при мен в ресторанта.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Демек

    10 1 Отговор
    Общината не дава 1 стотинка, за каквото и да било. А прави отстъпки на данъци и такси, които така или иначе няма да получи. Страшна икономика, няма що
  • 3 Тъпунгер

    6 1 Отговор
    Ние имаме кафеджийска икономика.
  • 4 Селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ко викаш кат работите няма нужда да протестирате за някой лев
  • 5 Перо

    7 0 Отговор
    Ако тези отстъпки не са фиксирани и обвързани с платените данъци е изсипване на държавни пари в бездънната мутренска каца! Те се отказаха от парични помощи,защото укриват данъци и процента от платената сума се оказва крайно недостатъчна. Сега се правят нови отстъпки,но на база на наема,който е фиксиран от общината,което дава възможност отново да се налива печалба на мутрите,без да се отразява това на качеството и цените на стоките. Това не е никаква пазарна икономика,а мафиотски бизнес,стимулиран от държавата и общината за сметка на данъкоплатците!
  • 6 нашия

    3 0 Отговор
    ама тия кръчмарите къде се бутат ....те са последна дъпка на икономиката...нали човек трябва да заработи нещо че да може да си позволи да иде на кручмма....???!!!
  • 7 Ресторантьор

    2 0 Отговор
    Някой ще пребере парите ,другите ,супата
  • 8 СМЕРШ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Къде ти е ресторантът, да дойда да опитам един телешки стек, приготвен "мидиъм реър"? Ще си го платя, споко.