Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 13:32 16 259 21

СЗБ и БАЗ: "Обезщетенията" се оказаха кредит! НАП си ги иска

  • сзб-
  • баз-
  • нап

През януари 2022, една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата

СЗБ и БАЗ: "Обезщетенията" се оказаха кредит! НАП си ги иска - 1
Снимка: БГНЕС

Националната Агенция за Приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа вследствие на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Това съобщиха от СЗБ и БАЗ и допълват:

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията недоумяваме защо се появи изведнъж тази активност, след като фирмите, получили подкрепа трябваше да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и бяха одобрени, след като доказаха, че отговарят на тях.

Историята:

През месец декември 2020 се откри програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със Заповед на Министъра на здравеопазването. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от Националната Агенция за Приходите.

Процедурата се извърши в три фази, като в съответните фази НАП извършваше цялостен контрол по отношение допустимостта на кандидатите и размера на помощта. При несъответствия или грешки, НАП даваше възможност за отстраняване на нередовностите.

През януари 2022, една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА.

Независимо от контрола, упражнен от НАП при отпускане на помощите!

В тази връзка считаме следното:

• Липсват основания за изпращането на покани за възстановяване на получени помощи без да е извършена надлежна предварителна проверка на всички обстоятелства;

• Липсват основания за връщане на получените средства при положение, че НАП упражняваше контрол през цялата процедура по отношение допустимостта на участниците, размера на помощта и нейното изплащане;

• Липсват каквито и да било основания да се начислява законна лихва при положение, че в случай на неправилно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на НАП;

• Съзираме опит да се ограничи участието на дружествата в последващи програми за подпомагане на основание съществуващи спорове с НАП по отношение законосъобразността на предоставената и ползвана помощ;

Считаме че:

Установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, а не с едностранни покани, с които НАП едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В цяла

    65 15 Отговор
    Европа е така , бе господине !
  • 3 Българка

    69 7 Отговор
    Бойковата подлога да не би да иска НАП да направи ревизии на всички, до които са разпратили покани за връщане на пари? А дали и потърпевшите искат същото? Иначе има логика в негодуванието, но ако получилите помощи са декларирали неверни факти? И аз продължавам да питам защо Спецов, доказан участник в данъчни далавери още не е отстранен от шефското място? Та той сега препра безпричинно Пеевски . Това ли е цената за високия пост?

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Ами

    65 17 Отговор
    Да фалират, а не да искат помощи. Те са вреден сектор за абсолютно всички.
  • 5 Хи хи хи

    38 33 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    СПЕЦОВ е спец във измамите , затуй го тури ФАТМАКА на тая хубава служба , АМА иначе вдига юмруче във чест на правдата ! Сега му се радвайте ......много е красив !
  • 6 Ще връщаш я

    56 7 Отговор
    Няма безплатен обяд!
  • 7 На Бойко момченцето

    61 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ревизия на всички взели помощи е нещо много хубаво. Ако това се случи ще му се накъдри косата допълнително
  • 8 Your Nightmare

    70 7 Отговор
    Защото това беше вашият НАП, който знаем за какво се използваше и на кого фирмите и как се/не се проверяваха. Сега доказавай доходи, които си/не си декларирал и не плачи. Омръзна ни да слушаме непрестанния вой, твоя и на другите баровци, дето плащате под масата, не издавате касови бележки и се чудите новия модел на Ауди или на БМВ да си вземете ИЗНЕМОГВАЙКИ напоследък..

    Коментиран от #13

  • 9 Бай Благой

    55 4 Отговор
    Като криете обороти тъй е...
    А тоз като го видя по тв-то ...спирам телевизора и извхърлям телевизора от 8-мия етаж..
  • 10 Сттт

    40 1 Отговор
    Великото зануляване е в ход!
    Нали беше конспирация?
  • 11 Ха така

    26 9 Отговор
    Безумие е това.Да ти приемат документите,да ги проверят,да сверят данните в системите в НАП,да ти ги начислят и изплатят.После да си ги искат обратно.Нечувано и просташко отношение.Как ще искаш връщане като сте ги дали доброволно на база проверени от вас документи.

    Коментиран от #18

  • 12 Рязана карабина

    21 11 Отговор
    Да го дууухааат! Който не издава касови бележки, това го чака...
  • 13 X6цата

    33 1 Отговор

    До коментар #8 от "Your Nightmare":

    Точно попадение, същият в момента се подвизава с една бледосиня X6-ца М-пакет, ако имате път към центъра на София, може да минете в началото на ул. Гладстон откъм Раковски да видите как нагло си я паркира напречно на тротоара пред дворчето на скромната си къщичка - топ центъра! Иначе е много изтормозен горкият!
  • 14 Баче_кико_2005

    17 3 Отговор
    Тоз блъска цял ден у фитнеси, и пари сака да вземе.Марш у лево дъгокоса Митрани.
  • 15 Хали

    1 8 Отговор
    Добросъвестно взети пари ,не подлежи на връщане.
  • 16 кочо

    14 1 Отговор
    Га ядохте кифтета ви беше добре, сега недоумявате. Запомнете няма нищо безплатно на тоя свят. Сега ще върнете всичко до стотинка или ще дуФате супата
  • 17 Серьога

    9 0 Отговор
    Какво големи ноздри има този чичко, какво ли минава през тях? Освен това е много лаком да прибира едни парички, като си мисли, че няма да го разберат. Ей, батко с големи ноздри, изшмъркал си си сивото вещество, тъй да знаеш!
  • 18 съд

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ха така":

    Ще връщат не ами хоро ще играят. Като лъжат в данните, като лъжат държавата - ще връщат!!! И глоби даже трябва да платят за измамите!
  • 19 леле мале въх

    12 3 Отговор
    Мошениците свикнлнали да лъжат и крадат, сега реват и се правят на жертви. Стари номера вече не минават. Няма го оня Тиквеник, при който всеки крадеше от държавата, начело с него. Източването на държавата свърши.

    Коментиран от #20

  • 20 Реалист

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "леле мале въх":

    Ако си мислите,че сега няма да се краде сте наивници,особено както си назначават цялата рода.
  • 21 Бога

    8 1 Отговор
    Маугли ( любовник на жената-мъж Денаца Сачева), нали Тиквата ти беше идол.... Е нбутали ти го?? Взимаш обезщетение при Тиквата, а го връщаш при новото правителство!!? Като се правиш за реда и законността кажи на шофьорите си в Рафи да паркират успоредно на ул. ШИПКА, а не
    перпедикулярно на движението?!!