Last news in Fakti

4 Юли, 2021 14:42 3 973 15

Румен Петков: „Булгартрансгаз“ може да бъде изправен пред фалит

  • румен петков-
  • абв-
  • булгартрансгаз-
  • фалит

Дружеството е теглило девет кредита от различни банки

Румен Петков: „Булгартрансгаз“ може да бъде изправен пред фалит - 1
Снимка: АБВ

Дружеството „Булгартрансгаз“ е теглило девет кредита от различни банки със срок над една година за сключването, без санкция от КЕВР - забранено по силата на Закона за енергетиката. Това сочи проверка на енергийната комисия, в отговор на заявление по ЗДОИ от страна на АБВ, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Той определи въпроса за „Булгартрансгаз“ като изключително драматичен.

„След многократно наше настояване КЕВР направи обстойна проверка, която показва драматична ситуация от гледна точка на гаранцията за бъдещи доставки на газ в страната. В пет от договорите за банков кредит са учредени залози, за което „Булгартрансгаз“ също не е иска санкция от Комисията, а това също е в противоречие със Закона за енергетиката“.

Петков определи като изключително странно бездействието на министъра на енергетиката по отношение на „Булгартрансгаз“, включително и по кадровите въпроси в дружеството.

„Той утре има три възможности. Едната е да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ незабавно и да сезира прокуратурата. Втората стъпка, която може да направи, ако не предприеме първата, е да излезе в отпуск по майчинство. Третата стъпка е просто да излезе и да каже - не ставам за тая работа“ и да напусне. Четвърто решение това момче няма“.

Румен Петков смята за недопустимо „Булгартрансгаз“ да продължи да работи по досегашния си начин. Той е категоричен, че трябва да започне незабавно анализ на състоянието на „Булгартрансгаз“, защото дружеството може да бъде изправено пред фалит.

В следващо свое заявление по ЗДОИ ПП АБВ отправи питане към КЕВР – вярно ли е, че „Българска банка за развитие“ (ББР) е предоставила на „Булгартрансгаз“ кредити. Отговорът сочи, че ББР отказва да даде информация на КЕВР по въпроса – за мотивите, основанието и мащаба на кредита.

„Имам основание да считам, че кредитът отива към 150 млн. лв. Ако това е направено, защо министърът на икономиката не обяви „Булгартрансгаз“ сред странните кредитополучатели? Защото ако министърът на икономиката и министърът на енергетиката крият престъпления в енергетиката, президентът Радев трябва да се замисли много дълбоко. Както и всички ние“.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    Не румба, ние ще го отнесем! Робът овца е за това.
  • 2 Стрина Пена

    26 1 Отговор
    Което показва че КЕВР е абсолютна въздухарска структура без полза
  • 3 русенец

    12 13 Отговор
    Този Румен какво работи и от къде са му парите, с които си плаща сметките? Любопитно ми е, от години е в постоянното присъствие по чатове, предавания и форуми.

    Коментиран от #8

  • 4 Българка

    21 2 Отговор
    Освен пред фалит , ръководството е редно да бъде изправено пред съд и да отговаря за руския-турски газопровод!
  • 5 Сделано в СССР

    9 11 Отговор
    Нали това е целта на кремълските бандити - Булгартрансгаз да фалира и Газпром да вземе тръбите и суверенитета на България . Жалки московски подлоги !
  • 6 Гостот Силистра

    9 3 Отговор
    Личи си ясно, че някои от министрите в сл правителство са '' посъветвани '' да мълчат, по здравословно е!.. Това са на Енергетиката, Земеделието, Мосв-много е съветван горкия.. Май и Минеков са го съветвали... Здравето е важно
  • 7 Анонимен

    10 0 Отговор
    Най-ниските заплати са по 5 бона, значи са добре.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    4 6 Отговор
    Комунягите масово купуват гласове из циганските махали
  • 10 Димов

    3 0 Отговор
    Това си е направо още един повод за допълнително вдигане цените на газта, а от там на парно, стоки и услуги. Защо е чакано да се теглят цели 9 кредита, за да се забележи абсурда? За какво са били похарчени тези пари? За модернизация на системите ли? Едва ли. Дали не са отишли за бонуси, командировъчни и повишение на заплатите, на прекалено многото административен персонал? Докога така? Докато овцете не почнат да хапят, нали?
  • 11 ГЕШТАПО

    0 2 Отговор
    АМИ ИНДИЯНЕЦИ- ПИКАЕЩ ВЪВ ФОНТАНИТЕ- ДА ДОКАЗАТЕЛСТВА?????
  • 12 ИНЖ

    2 1 Отговор
    Румене, не се прави на луд. Всичко това са ваши креатури - на БКП/БСП. И сега когато се уляха - олеле.... Влиязохме в дългова спирала като при Виденов, но още не си личи. Скоро ще го "усетим", особено ако не започнат "дълбоки" реформи.
  • 13 АЙ СТИГА БЕ

    0 0 Отговор
    Булгартрансгаз няма как да бъде обявен в несъстоятелност, защото години наред липсва закон, по който това да стане. Според чл. 61 от Закона за енергетиката отношенията, свързани с неплатежоспособността и несъстоятелността на енергийно предприятие, получило лицензия за пренос на електрическа и топлинна енергия или природен газ, за разпределение на електрическа енергия или природен газ, както и лицата, получили лицензия за дейност чрез обекти по утвърдения от Министерския съвет списък на стратегическите обекти от национално значение в енергетиката за обществена доставка или обществено снабдяване с електрическа енергия или с природен газ, се уреждат със специален закон. Такъв закон няма. Ето защо не е лошо гръмовните изказвания да бъдат по-добре подготвяни.
  • 14 АЙ СТИГА БЕ

    0 0 Отговор
    Да се занимаваш с политика не е като да пишкаш във фонтан, другарю Петков. Уважавам позициите Ви. В много от тях има истина, но за Бога, ей Богу, проверявайте си нещата, за да не ставате за смях. Когато решиш да се изказваш, три пъти мери, веднъж режи!
  • 15 някой в час

    0 0 Отговор
    Дядо Румене ай стига лъга бе човек!!!!