19 Юли, 2021 17:30 1 757 8

АИКБ напомни на 46-ото НС: Демокрацията изисква публичен диалог

  • аикб-
  • 46-о нс-
  • демокрация

Асоциацията с обръщение по повод свикването на 46-ото НС

АИКБ напомни на 46-ото НС: Демокрацията изисква публичен диалог - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на индустриалния капитал в България с обръщение по повод свикването на 46-ото Народно събрание. От там обясняват, че „демокрацията изисква публичен диалог за постигане на съгласие за политиките в името на по-добър живот за всеки гражданин”. АИКБ настоява за такъв диалог и за такова съгласие.

Цялата позиция:

„В демократичните страни управлението се избира от Суверена. В модерните страни правителствата водят „тристранен диалог“ с работодателите и синдикатите, наричани заедно „социални партньори“ по всички важни за обществото въпроси, особено за тези, касаещи стандарта на живота. Такъв е и европейският модел на демократично устройство, социално партньорство и индустриални отношения.

В нашата страна на последните (а и предпоследните) избори, Суверенът избра промяната. Управляващата досега коалиция получи значително по-малко от половината подадени на изборите гласове. В същото време Суверенът не припозна нито една партия, на която да довери извършването на промяната. Нещо повече! Като вземем предвид участието в изборите, никоя партия не получи дори 10% подкрепа от имащите право на глас. Суверенът разпореди промяната да се извърши с обединените усилия на няколко партии.

Всичко това очевидно налага диалог за постигане на съгласие и формиране на мнозинство от избраните в парламента за извършване на промяната, за дълбоки реформи в редица сектори и съгласие за неотложни решения в парламента за антикризисни мерки и актуализация на бюджета, за управление на средствата от европейските програми и бюджета за 2022 г. И на основата на постигнатото в диалог съгласие, парламентарно мнозинство да определи изпълнителите/формира правителството. Страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство, а не от нови избори. Нов народен вот едва ли ще произведе принципно различна структура в парламента. Мнозинството българи искат промяна на модела на управление и това личи от двата вота. България не трябва да губи повече критично ценно време в момент, в който Европа тръгва бързо да се възстановява и решително да обновява икономиката си.

АИКБ призовава за открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира. Призоваваме за обединително усилие от всички представени в парламента партии и депутати като напомняме, че и ролята на опозиция е достойна, когато аргументирано критикува, но не минира управлението на страната.

За АИКБ приоритет на приоритетите е добрата и стабилна бизнес среда и условия за развитие на предприемачеството – тъй като влошената бизнес среда е главната пречка пред ускореното развитие на Родината ни. А подобряването на живота на всеки българин пряко зависи от условията за предприемачество, зависи от функционирането на правова държава, от неприкосновеността на собствеността, от решително ограничаване на корупцията, сивия сектор, кражбите и разхищенията на публични средства, ограничаване на картелите и монополите. За нас е важно запазването на добре работещия данъчен модел, продължаване на реформите в образованието, ускоряване на подготовката ни за встъпване в ОИСР, Шенген и Еврозоната. Не като самоцел, а като постигнати стандарти.

Притеснителна е липсата на съгласие сред политическите сили по приоритетите, особено в областта на съдебната реформа, правната сигурност, защитата на собствеността. България е на първо място в ЕС по дял от БВП на бюджетните разходи за сектор сигурност и за съдебна система, а усещането на българските граждани и бизнес за сигурност е проблематично. В същото време страната ни е сред последните по дял на разходите за здравна превенция и профилактика, но по отношение на болничната помощ е над средното ниво – тоест, обществото плаща хората да се лекуват, а не за да не се разболяват. Липсва споделена визия за реформи в сектор „енергетика и климат“ – за либерализацията на пазара и защита на уязвимите, за прехода от въглеродна към неутрална към климата енергетика и икономика, дати за затваряне на въглищните централи и заместващи мощности плюс пълноценна реализация на работещите във въглищните региони и безвъглеродно развитие на регионите. Липсва съгласие по основни аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос.

Демокрацията изисква публичен диалог за постигане на съгласие за политиките в името на по-добър живот за всеки гражданин.

Настояваме за такъв диалог и за такова съгласие”, завършва позицията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 4 Отговор
    Асоциацията ще се опита да овладее следващия министър председател... Предишното управление не ги устройстваше , защото Бойко ги държеше за топките... Белег е неистовото желание за смяна на Гешев. За да им тръгне далаверата , имат нужда от лично техен си Гешев. За наивниците които чакаха промяната , ще има , но негативна за тях...
  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Има само един лек проблем, Демокрацийка никога не е съществувала. Камо ли на племенно клановата колония територия, контролирана от Козяк и щавена от мутри.

    Коментиран от #4

  • 3 БОЛШЕВИК

    9 0 Отговор
    Робовладелците като хиени се овъртат около новите депутати, още преди да са дали клетва в НС! После ще плеснат и ще се прегърнат, а народа пак ще го отнесе.

    Коментиран от #5

  • 4 ТИ ГОВОРИ ЛИ С

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ДРАГАН ЦАНКОВ 28 ПО....ТЕМАТА
  • 5 БОЛШЕВИК 2

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    ЧЕ ТО 90% ОТ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ СА БСП КОМУНДЕТА ИЛИ БИВШИ ТАКИВА....ЗАТОВА НАРОДА ГИ ПРАЩА В ТРЕТА ГЛУХА НА ИЗБОРИ.... И НИНОВА ДА КАЖЕ ЗА ОСТАВКАТА
  • 6 БСП на Бунището

    6 0 Отговор
    А една Общонационална Стачка за повишаване на Заплащането на работниците как ще ви се Отрази ,а...????Регистрираме нов Профсъюз ПОБЕДА и ви почваме!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Един

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА В ПАРЛАМЕНТА! А не от някакви асоциации, фондации и ... реализации на договорки взети на 4 очи !
  • 8 Анти мафия

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БСП на Бунището":

    "Стачка в България" , е равносилно събитие ,
    на признанието на Бойко Борисов за
    собственик на чекмеджето и златото!!
    Или Иван Гешев ,да напусне поста си, по съвест?