Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 14:49 2 053 6

КЗК разреши на „Гленкор“ да придобие „Дефко“

  • гленкор-
  • кзк-
  • дефко

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от страна на „Ренаиско" Б.В., Кралство Холандия, върху „Дефко" ООД, София. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението. Това става ясно от съобщение на (КЗК) до медиите.

Придобиващото контрол дружество принадлежи към групата „Гленкор“, част от дейността на която включва търговия със селскостопански продукти. От своя страна „Дефко" ООД е активно единствено в страната, на пазарите на съхранение и на търговия на едро с пшеница, царевица, ечемик, рапица, слънчоглед.

Участниците в сделката оперират на един и същи продуктов пазар, свързан с търговията на едро на пшеница, царевица, ечемик, рапица и слънчоглед, като до настоящия момент „Дефко“ продава основно своята продукция на „Glencore“ - групата, която от своя страна я реализира почти изцяло извън страната.

След сделката продажбите на „Дефко“ извън групата, към която ще принадлежи, ще бъдат пренебрежимо малки, поради което операцията няма да доведе до изменение на пазарната структура, нито има потенциал да окаже каквото и да е негативно въздействие върху конкуренцията в страната. Единственият резултат от концентрацията е настъпването на трансформация във вида на контрола, който „Ренаиско“ упражнява върху „Дефко“.

КЗК разрешава концентрацията, тъй като няма доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар, става ясно от съобщението до медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анон

    0 0 Отговор
    Всичко разграбиха и овладяха чужденците
  • 2 7777

    0 0 Отговор
    Нямам думи.Тази КЗК кого защитава,нашите интереси или на Гленкор- Холандия аз не разбрах????Няма управия...
  • 3 отчаян

    0 0 Отговор
    На това му се казва активна борба с монополите. Но и тук са виновни тройната коалиция.
  • 4 Human

    0 0 Отговор
    Glencore е американска корпорация която е съсипала не една и две страни и това се знае от всички икономисти. Големи имена в журналистиката са разкрили какво правят от тази корпорация. В Латинска Америка, цели държави напрактика нямат замеделие, защото земеделските посеви, като пшеницата са патентовани. Журналисти са разкрили, че тази корпорация по този начин държи в зависмост цяла една нация. Конкретен случай е, фермер отглеждащ пшеница да се зарази при опрашването от съседната нива на патентованата пшеница на корпорацията. Съдът осъжда фермера, че е виновен и му налга астрономическа глоба за нарушаване на патентното право и му унищожава реколтата. ЗАИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ И СЛЕДЕТЕ КАКВО ПРАВИ ТАЗИ КОРПОРАЦИЯ В СТРАНАТА НИ.
  • 5 Human1

    0 0 Отговор
    http://www.dokumentalni.com/?p=2128 - да видите за какво става въпрос
  • 6 Просветен

    0 0 Отговор
    Прави впечатление, че всички коментари по-долу са от меко казано некомпетентни хора, с толкова промити мозъци, че само злоба е останала у тях. Ще си позноля да ви дам съвет, когато коментирате отрасъл като търговията със зърно (а и какъвто и да е друг бранш), без да имате и бегла представа за това, просто поговорете с някой специалист в областта. Иначе се излагате.