Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 15:16 2 914 10

Томислав Дончев: Ще се справим и без нови заеми

  • томислав дончев-
  • заеми

България може да се справи и без генерирането на нови заеми, заяви в предаването "Неделя 150" по БНР министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Той изброи нещата, които спешно трябва да бъдат направени:

На първо място България трябва да е разработила, да е готова с договор за партньорство с Европейската комисия преди края на тази година, което означава да се свърши много техническа, експертна работа. Още май месец, поне такива бяха плановете, един предварителен вариант на договора трябва да бъде готов и одобрен от МС. На второ място - с ненамаляваща скорост трябва да върви програмирането и подготовката на самите оперативни програми. Третото - това са така наречените предварителни условия или условности, това са серии, в които трябва да текът реформи.

Няма нужда от паника. Въпросът е, че 2013-а е изключително критична година. Това е последната година – изтича крайният срок за договаряне. Това е година, в която трябва да се плаща, без да се намалява темпото. По-важното обаче е, че това е година, в която трябва да приключат преговорите с ЕК за следващия програмен период. Има разписана програма по дни. За цялата година трябва да се следва този график и да няма никакво отстъпление, защото от това зависи кога България ще започне да разходва парите за следващия програмен период. Амбицията, която винаги съм следвал, е това да може да се случи в началото на 2014 година. Тук отстъпление не бива да има, защото за добро или за зло, това е основният инвестиционен ресурс, с който разполага страната и до голяма степен основният ресурс, с който могат да се провеждат реформи. Не трябва да има отстъпление.

Дончев е категоричен, че този ресор не бива да бъде обект на зле обмислени екзотични експерименти, защото последиците ще бъдат много лоши.

Безспорната заслуга на Симеон Дянков е финансовата стабилност, посочи Дончев, но добави, че е пропусната възможността тази финансова стабилност да има човешко лице.

Томислав Дончев подчерта, че не е бил поканен за участие в служебния кабинет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоко и Боко

    0 0 Отговор
    Е та нали взехте 800милиона вече? Поне 6 месеца няма да имате нужда
  • 2 петко

    0 0 Отговор
    'Ще се справим и без нови заеми' нали си още нов и си надъхан за това говориш така..
  • 3 кик

    1 0 Отговор
    до 1
    как 6 месеца няма да имат нужда?гледам новата С класа ве4е излиза освен това искат нови яхти,самолети диаманти, бентлита
  • 4 обичам БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор
    -дай боже да се справим ,томиславе- в тебе ми е надеждата!
  • 5 заемодател

    1 0 Отговор
    Вместо да говорите за нови заеми, кажете кой открадна осемте милиарда, 4 от които от фискалния резерв? Ако се вземе нов заем, то трябва да е час по-скоро, за да се построи незабавно нов затвор за всички управлявали след 1989 год. А за теб килия на втория етаж с южно изложение....
  • 6 Бай хй

    0 0 Отговор
    Субсидиите идват през юни. Герб ги задържа незаконно уж във фискалния резерв, а през следващия февруари ни субсидии ни фискален резерв. Теглят пенсиите и от здравната каса за субсидии за да излъжат земеделските производители и да протестират на тяхна страна. За осигуряване на пенсии теглят заробващ заем. Такова е престъпното управление на ГЕРБ. Едно престъпление води до поредното. Затвор за мутрите иначе жална ни майка.
  • 7 Vic

    1 0 Отговор
    Хаха толкова неграмотни коментари само от платени червени драскачи може да има. И всички са безапелационни разбирачи.
    1. 800-те милиона от продадените 6-месечни облигации, платени на земеделците ще бъдат възстановени от ЕК до един месец, т.е. резервът ще нарастне.
    2. Тези пари и други от резерва се използват като оборотни пари за плащане по европейските програми и после ЕК ги възстановява. Така резервът не стои мъртъв, а работи за икономиката и доходите на българите.
    3. Станишев остави резерв, но не забравяйте, че остави бюджета на 500млн дефицит. Борисов започна при това да плаща увеличени пенсии - т.е. още 900 млн годишно. Да продължим с 1 млрд за Цанков Камък, 1.5 млрд за Белене, няколко-стотин милона за самолетите, фрегатите и др. разхищения на тройната ламя.... при спрени европрограми за кражби и некадърност, защото са социалисти.

    Коментиран от #8

  • 8 Civ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Vic":

    Разбирач,ти си гербаджия, иначе няма как да стане това че да хвалиш тия мутри.Ще се справи и без нови заеми,да като вземе и кожата на човек.Само данъци,данъци. Стабилна икономика,хората едвам вързват двата края,те ми говорят за стабилна икономика.
  • 9 Stoyan

    0 0 Отговор
    За този министър не се е чуло нищо лошо.
    И мисля че, човека се справи с поверените му задачи.

    Усвояването на фондовете, директно разкрива работни места, заплати и т.н.т Тия пари, даже и да се крадат в някаква част, имат голям ефект.

    @Civ

    Тия данъци, ще си спомняме с умиление, социалист данъци не сваля, щото му трябват пари за резерв, популизим и др. подобни.

    Резерва имаше, и от къде е, от нашите данъци.
    Защо държавата ни взимаше парите, които не и трябваха ? а на нас ни трябваха.
    А сега Януари колко беше плащането по М.Велчевите облигации ?

    Само ако си държавен служител, следва да си търсиш препитание от държавата. В останалите случай, сам се грижиш за това.

    През 90-те си мислехме, че за да изградим развито и богато общество, трябва да ни напуснат хората свикнали да получават всичко от държавата, те и подкрепяха всеки популист обещал да ги оправи...


    Сега се издига интересна теза, трябвало да жертваме финансовата стабилност за да се увеличат доходите.
    Да, ще стане с една хипер инфлация ...
    По добре беден и здрав, от колкото беден и болен.


    И сега 2013, каква изненада, младежи, не помнещи соц. утопията излизат със същите желания, държавата да се грижи за тях.
    Оказа се че родителите им, са им насадили тези очаквания.

    Мислехме, че родният като роб, умира роб.
    Указа се, че дете на роб, умира роб.
    Няма управия.


  • 10 Кара Иван

    0 0 Отговор
    Искам пълна ревизия на всички управляващи.Кой е крал,кой е злоупотребил,кой е разграбвал.Има ли доказано виновни - пандиз.Да няма давност.Иначе всичко е само празни приказки.