Last news in Fakti

19 Януари, 2022 16:13 1 278 3

България заделя 187,9 млн. лв. за заеми

  • евро-
  • заеми-
  • банки

Ратификацията на споразумението е част от законодателната рамка

България заделя 187,9 млн. лв. за заеми - 1
Снимка: БГНЕС

Мнозинството на Народното събрание подкрепи на две четения ратификацията на Паралелното споразумение за защитен механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране.

Това е една от европейските структури, свързана с Банковия съюз, която е отговорна за справяне с потенциални проблеми в значимите банкови институции в еврозоната, съобщи БНР.

С ратификацията държавата ни пое ангажимент за участие в колективна схема за финансова помощ, като в държавния ни бюджет ще бъдат отделени близо 188 милиона лева, които България може да предостави като заеми в рамките на Общия защитен механизъм.

В паралелното споразумение е определена максимална сума, до която могат да бъдат предоставени заеми от България. Изчислената максимална сума за страната ни е 187 923 874 лева.

Страната ни като кредитор по паралелното споразумение ще решава, дали да отпусне исканият заем за всеки конкретен случай на базата на установените критерии и при спазване на процедурите, заложени в споразумението.

Румен Гечев от БСП обясни:

"Тези, малко под 200 000 000 лв. се включват в бюджета всяка година на България. Те се ползват само, когато България е съгласна спрямо решенията на Единния механизъм за преструктуриране и този кредит е на основата на пазарни условия. Т.е. тук не става дума, че българската държава ще подарява някакви пари на банки в криза".

Съгласно ратификацията, всеки заем се отпуска с първоначален падеж до 3 г., като падежът може бъде удължен за целия заем или за част от него до максимум 5 години.

Когато заемът е поискан за финансиране на подпомагане с оглед на осигуряване на ликвидност от Единния фонд за преструктуриране, неговият първоначален падеж е 12 месеца.

Общият защитен механизъм, осигурен чрез паралелното споразумение, ще бъде на разположение за 10-годишен период.

Ратификацията на споразумението е част от законодателната рамка, която страната ни трябва да приеме по пътя към приемането на еврото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    1 4 Отговор
    С този заем ще помогнем на Украйна да освободи Крим!
  • 2 смешковци

    5 1 Отговор
    толкова са некадърни и крадливи че държавата да няма няколко милиарда евро запас поне като другите малки и средни държави.
    Но 660 000 хорица гласуваха за гербавите мислейки че те са кадърни и честни.
    Какви хорица са тогава!?
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    тия пари ся ще трябва ли да се връщат или са подарък?

    таксите на тия пари колко ще са?

    че ша тегля заем да си купя сайта