6 Ноември, 2021 23:00 4 772 21

Най-съвестните платци у нас започнаха да забавят вноски по заемите

  • заеми-
  • бизнес-
  • домакинства

Предстои трудна зима

Най-съвестните платци у нас започнаха да забавят вноски по заемите - 1

Традиционно най-съвестните платци в България, хората на възраст между 40 и 50 години, започнаха да забавят вноски по заемите си. Вероятна причина за открояващата се тенденция може да се търси в усложняването на икономическата ситуация и предстоящата трудна зима. Това става ясно от най-новите данни на Асоциацията за управление на вземания (АУВ).

„Наблюдаваме повишение на риска при хората между 40 и 50 години, които традиционно са най-съвестните платци. Тези хора имат по-устойчиви доходи, често се грижат както за децата си, така и за възрастни роднини, имат най-отговорно поведение и се приемат като гръбнак на икономиката. Именно при тях обаче се усещат първи сигнали за затруднения при покриването на месечните вноски.”, казва Райна Миткова, председател на АУВ.

По думите ѝ, все още не могат да се идентифицират ясни причини за колебанията при най-устойчивата група.

„Повечето от тези потребители реално имат възможност да покриват вноските си, но прогнозите за все по-сложна икономическа ситуация и трудна зима ги кара да ограничат разходите си. Оптимизирането на бюджета обаче не бива да изключва покриването на вноски по заемите. Невръщането на дължимото ще даде точно обратния ефект върху финансовата стабилнос.”, казва Миткова.

Като цяло, повишаването на риска при хората, определяни като гръбнак на икономиката, се компенсира от останалите възрастови групи. Така броят на необслужваните заеми в България остава на стабилно ниво, но явлението при 40-50 годишните е показателно за случващото се у нас в момента, става ясно от данните на АУВ.

Предстоят трудни месеци

Според Райна Миткова, предстоящите трудни месеци отключват и други модели на потребителско поведение.

„Немалко са хората, които харчат неразумно за стоки и услуги, които са далеч от това да бъдат от първа необходимост. Те живеят на принципа „от заплата до заплата” и не виждат смисъл да спестят, за да бъдат по-устойчиви в момент на инфлация и растящи цени. И макар да е вярно, че парите губят част от стойността си, явлението е временно и сега е моментът да бъдем по-внимателни към покупките си”, казва Миткова.

Тя съветва потребителите винаги да заделят буферна сума, достатъчна да покрие разходите им за поне 3 месеца напред. В условия на растяща инфлация обаче заделените средства трябва да бъдат достатъчни дори за 6 - 9 месеца.

„За да сме спокойни, че ще можем да посрещнем нуждите си дори при непланирани затруднения, е важно да имаме спестявания, с които да можем да живеем половин година. Ако не се намираме в добро финансово здраве, трябва да си дадем сметка кое е наистина важно и да се лишим от екскурзия или нова черна техника, например. Вместо това бихме могли да заделим за неща от първа необходимост, чиито цени в момента сериозно растат – ток, отопление и гориво, хранителни продукти, стоки за бита, други базисни услуги, които ползваме. Неплащането на вноските по заемите също може единствено да ги оскъпи”, допълва Миткова.

Според наблюденията на АУВ, покрай дистанционната форма на работа, разходите за компютри и периферия също са се повишили. Промените, свързани с пандемията, са и причина за някои потребители да инвестират в ремонт и обзавеждане, както и в обновяване на бялата техника за бита.

Пандемията удари домакинствата

Пандемията се откроява като основен фактор в причините за неплащане, посочени от потребителите. Над 20% от всички клиенти посочват COVID и икономическите последици като основание за забавянето на вноските си. Сред затрудненията са намалена работна заплата или съкращение вследствие на пандемичните условия, ограничен достъп до каса или банка в резултат на боледуване или карантиниране.

В големите градове плащаемостта е по-висока спрямо по-малките населени места, сочат още данните на АУВ. Бургас, Стара Загора и Благоевград отчитат подобрение на този показател на годишна база. В същото време в Русе, Велико Търново и Враца се наблюдава по-голямо затруднение в погасяването на вноските спрямо 2020 година. Очакванията на Асоциацията са, че тази тенденция ще се запази, тъй като традиционно по-бедните региони първи страдат от негативните изменения в макросредата.

„Дългосрочната прогноза кога икономиката ще поеме във възходяща посока е изключително трудна към момента. Краткосрочната обаче е ясна – предстои трудна зима и запазването на финансовата стабилност – от общата до тази на всяко отделно домакинство, зависи много от потребителското поведение и дисциплина. Преразглеждането на бюджетите и правилното разпределение на средствата ще бъде ключово за устойчивостта ни по време на предизвикателния период”, допълва Миткова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    40 2 Отговор
    Скоро и най-съвестните вложители ще имат затруднение с изискуемите си средства като им запорираме депозитите ако не сложат шота.
  • 3 Абе ,

    40 5 Отговор
    Нема страшно ... Продължаваме Подмяната ..

    Коментиран от #7

  • 4 Watchdog

    38 1 Отговор
    Сигурно не са им останали много пари след заплащането на сметките за ток и газ...А за безсъвестните има ли някаква информация?
  • 5 Сатана

    26 3 Отговор
    От статията разбрах едно,че на хора с кредит над 1000лв.трябва да се отнеме правото на глас за следващите избори.Както е казал Остап Бендер:
    “Финансовата пропаст е най—дълбока,в нея човек може да си пада цял живот”
  • 6 ами

    34 2 Отговор
    Какво ти оптимизиране на бюджета със забавяне на вноски?

    Щом някой си забавя плащането, значи просто няма пари.
    Е, има и един по-оптимистичен вариант - забравил е. Ама е по-рядко срещан.
  • 7 абе я

    33 10 Отговор

    До коментар #3 от "Абе ,":

    Цялата разруха е герберско-депесарска. Десетилетия грабеж

    Коментиран от #9

  • 8 Зелен сегрегат

    24 7 Отговор
    Виновен е Зеления сегрегат, убиецът на бизнеси!
  • 9 Абе ,

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "абе я":

    Бъркаш десетилетията ..🤭
  • 10 Банкера

    11 4 Отговор
    Всичко трябва да поскъпне
  • 11 Чудно

    43 2 Отговор
    Всичко унищожихте от страх и слугинаж. Любимата безгрешна Европа се оказа долнопробна к.. на САЩ, а вие бяхте кърпичката, с която се обърса след това... и изхвърли!
  • 12 Хмммм

    30 1 Отговор
    Много странно,каква ли е причината?Живота е прекрасен хората щастливи осигурени финансово и безплатни ваксини са им предоставени за вечно здраве...Много странно да му се и не види
  • 13 Мишо

    35 3 Отговор
    И по зле ще става. Време е доста хора да се върнат по родните си села, да възродят опустелите райони. Безсмилица е да плащаш за някаква двустайна дупка 30 години, след като на 15 вече идва съдия изпълнител и си до там, но с още кредити до живот.
  • 14 Наркос

    34 1 Отговор
    За данъци, такси и лихви локдаун няма !
  • 15 Затова

    1 7 Отговор
    с бюлетина 25. Ще ни стане някак по топло, по сито. Пък и сметките сами ще се платят.
  • 16 Гената

    17 1 Отговор
    Искам някой да ми обясни защо на индоевропеец, когото познавам добре, постоянно му предлагат бързи кредити, овърдрафти и крадитни карти, при положение, че има над 14 кредите на сума 25 х. лева и въобще е спрял да ги обслужва ??? Чакам !
  • 17 Гост

    17 2 Отговор
    Нещо ми намирисва на криза,но не се бойте ако си купите апартамент ще спасите спестяванията си...ако имате кеш разбира се ,а после ще ядете стени ;) Човек сам какво си направи цяло село да се събере неможе да му го направи.
  • 18 мечо

    1 6 Отговор
    шти гу търсите боеку силани чирвени
  • 19 DJT

    10 2 Отговор
    Как ще го духат всички с ипотеки по €100К след някой друг месец, не е истина. Така наречените "купувачи с инвестиционни намерения".
  • 20 Петко

    1 3 Отговор
    Не е трагедия. Жан Виденов взе властта през зимата Февруари 1995 и крета до зимата на 1996. Едва 17 Януари 1996 хората осъзнаха че повече не може така. Тогава икономиката на България беше по-слаба. Следователно, всеки има време да преосмисли финансовите си планове пред лицето на Радевата Зима. Аз лично обърнах средствата 60% в долари и 30% в евро. Дори да излязат от борда, аз ще съм обезпечен. Разбира се с единя крак съм на Терминал 2.
  • 21 кочо

    3 1 Отговор
    Всеки вече има по два коптора, и продължават някои да купуват и още и още. Нека, за мен това е идеалният вариант. А Бъфет е казал парите на нетърпелив и те ги харчат търпеливите. И колкото да не им се иска да го чуват инвеститорите, аз ще го кажа : ще дойде време когато ще се чудите как да се отървете от тия имоти, но не забравите че тогава малкото останали купувачи, предимно спекулантите ще ви оправят отзад. За справка Монтреал 4500 апартамента за продан и наем. От тях 3400 за продан и 1100 за под наем. Канада е имиграционна държава. София в най добрият случай продажбите са равни наемите, а в повечето квартали наемите превъзхождат обявите за продажба. Имигрантите в София са от провинцията бедни и прости хора без пари. Въпросът на дена към Инвеститорите е на кой ще от вържат след някоя и друга година. Но аз си знам за мен, всеки да се оправя