Last news in Fakti

22 Август, 2021 19:19 2 389 35

Хотелиери и ресторантьори: Компенсациите са смешни

  • хотелиери-
  • ресторантьори-
  • бхра

Не може да се прехвърля отговорността за имунизационни процес на работодателите, категорични са от БХРА

Хотелиери и ресторантьори: Компенсациите са смешни - 1
Снимка: Shutterstock

Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията и приказките на управляващите във всички сфери водят до проблеми за туристическия сектор и не се издържа вече. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Според него и членове на Изпълнителното бюро на организацията непремерените изказвания, постоянно променящите се и дописвани заповеди на здравния министър и техните възможни тълкувания, са довели до отлив на туристи и на персонал от курортите. Което в изключително трудната ситуация, в която е поставен секторът, допълнително изправя до стената туризма, посочи Налбантов. Затова и искаме оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, категоричен бе зам.-председателят на БХРА, съобщават Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Възмутени сме от неправомерните изказвания на здравния министър. Той вече ни нанесе непоправими щети и особено на морските хотели и заведения, подчерта още Налбантов. Заради противоречивите му сведения и изказвания, хората в най-големите ни пазари тази година – Румъния, Украйна и Молдова вече отменят резервации за септември месец. На хората не им става ясно какво иска да каже, излъчва противоречиви сигнали и това води до притеснени и отлив. Повече не може да се търпи така.

Не може да се прехвърля отговорността за имунизационни процес на работодателите, категорични са от БХРА. Именно заради изявите на Кацаров вече имаме и напуснали чужди и български служители, тъй като се притесняват, че ще бъдат накарани насила да се ваксинират, посочи Налбантов. Работниците напускат и уплашени заради новите мерки, които се планират, с притеснения, че секторът отново ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без подкрепа и компенсации и затова предпочитат от рано да си търст друго поприще, посочи и председателят на БХРА Георги Щерев.

Ако е законно и имат такава смелост, да направят имунизацията задължителна. А ако не е законно да не прехвърлят на бизнеса, отговорността, посочва Налбантов. Не може винаги да са виновни хотелиерският и ресторантьорски бранш и да трябва да вършат работата на държавата. Правят си експерименти с нас, вместо чиновниците да си свършат работата, допълни зам.-председателят на БХРА.

Тези непремерени изказвания и действия, както и постоянното променяне на мерките, поставянето в частични или цялостни лок дауни, се отразяват и на записванията за зимния сезон. От икономическото и финансовото министерство трябва да помислят за компенсации за бизнеса, тъй като в момента всички програми спряха, посочва Налбантов. Цинично е да се въвежда ограничение без икономически мерки за компенсации на фирми и работници, категоричен е и Щерев. Адмирации за работата на Кирил Петков, но не е нормално да си икономически министър, човек от бизнеса и да казваш – аз съм за компенсации и финансови мерки в помощ на фирмите, но няма пари. За какво тогава се срещаме и за какви мерки говорим без пари и средства в бюджета, попита риторично председателят на БХРА. Ако държавата наистина иска да помогне защо не даде гаранции за нисколихвени кредити от 0,1-0,2% и гратисен период за 7 години за туристическия сектор през Българската банка за развитие или Фондът на фондовете, попита Щерев. Защо не е предвидено подобно финансиране в Националния план за възстановяване и развитие, чиято цел е именно да тушира последиците от пандемията за икономиката, след като няма пари в бюджета, попита още Щерев.

Не може компенсациите, дори когато ги има, да са смешни. И при това да не се дават навреме. Те трябва както в Европа да гарантират нормален живот, подчертаха от Изпълнителното бюро на БХРА. Естествено, по-добре е да има каквито и да е обезщетения, вместо никакви, но можеш ли да преживееш достойно и да оцелееш дори с една минимална работна заплата, питат от организацията. При това заради променените критерии за юли и август голяма част от туристическия бизнес не можа да ги изпълни. Така правителството си изми ръцете – хем има програма 60/40, хем я ограничиха максимално, за да не дават пари по нея, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА“, се допълва в съобщението до медиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    79 2 Отговор
    курорти и заведения пращят по шевовете, а тия реват на умряло !!!

    Коментиран от #8

  • 2 налюдател

    60 2 Отговор
    не се наядоха
  • 3 дядоЯго

    48 2 Отговор
    Никакви пари повече на фирмаджиите с офшорни сметки ! Даъците не са за тях ! Като немогат да правят бизнес в България да ходят да правят бизнес в чужбина!! Както правят работниците.....
  • 4 Тези Ревящите са Гербаджии, Реват по

    46 3 Отговор
    Заказ от Борисов!! Извиват ръце, създават суматоха умишлено!! Другите Браншове нищо не получиха при ГЕРБ, само тези не се Наядоха!! ГЕРБ!!

    Коментиран от #23

  • 5 Кацаров и всички

    32 4 Отговор
    Които принуждават хората да се ваксинират да си подават оставките! Всеки сам решава дали да се ваксинира или не! А и всички видяхме, че ваксините са не ефикасни! Никои не носи отговорност ако след ваксиниране се случи нещо с човека! Също така не се знае по колко пъти и до кога ще продължи това с ваксините!
  • 6 психо

    35 1 Отговор
    то и ДДС-то ви е смешно
  • 7 пожелание

    51 1 Отговор
    Когато си купя на плажа бира с цаца за 5, с не за 15 лв., тогава ще ви съчуствам, мушингериии.

    Коментиран от #31

  • 8 Реват предварително сякаш

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "човек от народа":

    с рев ще напълнят хазната. Иначе за Стойчо Кацаров са прави. Заповедта му е супер неясна. Не съм сигурен, че и той знае точно какво е заповядал. А ресторанти и хотели в момента са пълни. Вчера имаше опашка за ресторант в пристанищната зона на Варна в 9 вечерта. Е, събота беше, но такова чудо не помня... А цените въобще не са ниски по заведенията.
  • 9 3.14К

    29 3 Отговор
    Това ще е най-силния сезон на мутрите по морето от 5г. Това е част от плана на толупа за дестабилизация на държавата. Неграмотния седесар Кацаров още нищо не е обявил, но мутрите ще стачкуват.
  • 10 така ли

    24 1 Отговор
    лапачи...Затваряйте...?!.
  • 11 Гошо

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия"
    Някой на ясно ли е конкретно в какво ще се изразят тия стачни деиствия на кръчмарите -безплатно пиене ли ще раздават
  • 12 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    23 0 Отговор
    Тия нахалните ще са най-добре,
    ако нищо не работят,
    но пък да им плащат компенсации...
  • 13 Еми

    10 11 Отговор
    Знаете ли колко работна ръка работи във тая сфера.Като се започне от сервитьори до готвачи.Човека е прав.Не е редно работодателите да изнудват работниците.Ако не си направиш ваксина си уволнен.Когато глада настъпи хората ще се озверят.Заради едно ваксиниране да им вземат хляба от ръцете.
  • 14 Ресторантьор

    31 1 Отговор
    Нали ви намалиха ДДС-то на 9%, но въпреки това вдигнахте цените!
    Този бизнес не е за всеки! Като не става - преквалифицирайте се на от собственици на работници! Професии бол - учители, програмисти счетоводители, ... Не се ли накрадохте?
    Слух ли е, че Ричи дългата коса и Сачева са заедно?
  • 15 Миро

    24 0 Отговор
    Сезона на морето свършва. Те ще ги затворят обаче те ще стачкуват и няма да работят. Малоумна история.
  • 16 Лапачи

    35 3 Отговор
    Уляха се с цените. Отказвам да ходя на ресторант и да се подиграват в лицето ми с малки, невкусни и скъпи порции. Отказвам да ходя по хотели и да ме друсат по 140-160 за нощувка. Да фалират като са простаци.
  • 17 Иван Грозни

    22 1 Отговор
    Тия тюфлеци реват за Боко, както и ония от пътните фирми, но "сори" пичове. Забравете!
  • 18 Безсмъртен

    24 4 Отговор
    Курортите са основен източник на зараза.
    Синът ми се върна болен от морето, сега се чудя какво да го правя.
    Никакви мерки не се спазват.за разлика от чужбина. Ниска здравна култура, и слободия.
    Криво разбрана цивилизация!
  • 19 Смешни

    16 1 Отговор
    несмешни , пълна ревизия за вас и тогава ще видим кой ще се смее !
  • 20 Порно

    26 1 Отговор
    30 години лапаха , тая година вдигнаха цените 3 пъти ,и пак плачат за още. Доходите и на нас , клиентите на кръчмите , паднаха. Но за обикновените хора компенсации няма. Като не Ви харесва, затваряйте.
  • 21 Оня

    14 1 Отговор
    С глупавите им ,,мерки,, и тия и ония предните само предизвикват гнева на нормалните хора..ако трябваше да има някакви мерки,тия дупки отдавна трябваше да не работят!!! Не на ваксините!!!!
  • 22 И вие сте Смешни с вашите Претенции!!

    26 1 Отговор
    Трябва, някой все да ви дава все на на вас??? Има толкова много Браншове, само вие Ревете, НА морето е пълно с летовници, но вие като Верни Гербаджии Ревете ли Ревете!! Не сте Свещени Крави, равнопоставени сте с другите Браншове!! Колкото за Останалите, по толкова иза вас!! Смешни сте, да Ревете!! Така, вие Поръчано от Борисов, вие, като Верни негови Подлоги Ревете!!
  • 23 Селим

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тези Ревящите са Гербаджии, Реват по":

    Повечето хотели са на управляващите държавата и най-вече мутри.Подложили са си задниците на Джипкаджията, а и му пълнят чекмеджетата.Сега ще му дослугуват с тъпотиите си, по негово нареждане.
  • 24 Гост

    17 0 Отговор
    Но пък цените ви са шокови за тоеа дето предлагате…
  • 25 стария моряк

    15 1 Отговор
    Стига сте плакали и ресторантьори и хотелиери , тази година е за всички вас отлична. Скоро не имало толкова почиващи. Да видим какво ще отчетете и какво ще скриете. А за това , че искате помощи , не виждам на какво основание. При намалено ДДС , увеличени и напълно нереални цени по всички заведения! Имайте малко срам и малко страх от Бога!
  • 26 Павел пенев

    13 2 Отговор
    Тези крадливи нищожества искат компенсации. Как си направихте хотелите и ресторантите бе мухльо? Обясни как записвате по един член на семейство, а парите от останалите са извън приходите и без данъци? И държавата ви търпи,а сега и компенсации. Гнусни измамници.
  • 27 Кръчмарите да организират имунизацията

    3 0 Отговор
    На Персонала!! Не не са държавни служители, а тяхни, както Знаят да Реват за още пари така да отидат да се Имунизират!!
  • 28 Йозеф

    7 1 Отговор
    В България има 5-6 хотела, които стават за нещо. Останалото са мутренски коптори, нищо общо с хотелиерство и ресторантьорство. 90% от ресторантите са оборудвани с уреди втора/трета употреба, в кухните е мизерия и скръб, готвачите са хващани на пътя. Разликата в ол инкузив в Турция и в България е фрапираща, тук е гавра с туристите.
  • 29 Гост

    4 1 Отговор
    За какви компенсации ревете бе? Нали имате 100% ръст това лято?
  • 30 Гост

    4 1 Отговор
    4 лв кебапче по морето и 9 лв салата с половин домат и четвърт краставица, и пак реват за компенсации. Това не са компенсации. Трябва да ги прекръстите на недоналапвания.
  • 31 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "пожелание":

    Квартира с кухня и на ресторантите им показвам .!..
  • 32 Гост

    4 1 Отговор
    Половин час чакам за маса. Половин час чакам да ми вземат поръчката. Още час чакам да ми я донеса. Носят ми питието, докато не го изпия не ми носят храната, за да си поръчам второ питие. После ми носят пърленката и след 20 мин ми носят ястието - пърленката вече е на подметка. Половината манджи миришат на развалено месо. Супите са почти винаги стари и претоплени. Салатите са никакви и струват колкото пражолата. Най-яка надценка има на хляба. От него май печелят най-здраво. Една филия 30 ст, а в един хляб има 20 филийки. Купуват го за лев и го разпродават за 6 лева. Това е 600% надценка. Цените им са с 50% до 100% нагоре, докато ДДС им го смъкнаха наполовина. Оставиха тези ненаситни вълци да ни дерат безконтролно, че дори им дават и помощи за това. Каква е тази държава бе????? Само кръчмари и хотелиери ли има в нея, че на стругари и монтьори няма помощи?
  • 33 Гост

    3 0 Отговор
    От България емигрират работници, майстори, лекари, учители и дори научни сътрудници, но не и ресторантьори или хотелиери. За тях тук е рай и нямат нужда да емигрират.
  • 34 МАФИЯ НА ББ

    5 1 Отговор
    ВИЕ МУТРИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ХОТЕЛИ, КАКВО ИСКАТЕ 200 НА 100 ДА СА ВИ ПОМОЩИТЕ????? АЙДЕ ДУХАЙТЕ СУПАТА!!!!
  • 35 Дългия

    0 0 Отговор
    Аман от нагляри. Абе лятото, като криехте оборот и не плащахте на държавата не ревахте. Сега сте ми ревнали, защото не може да смуче те от хората чадърче 8 лв, шезлонге 10-15 лв, а ддс ви е 9%.А хората в производството, който истински работят 20% ддс и минимална заплата. Какво казвате на сервитьорите осигурявам Ви на 4 часов ден ако не ви изнася айде. Същото сега и за ВАС ЗАТВАРЯЙТЕ.