Last news in Fakti

27 Август, 2021 15:11 5 039 19

The Economist: Стойте далеч от обществените поръчки в България

  • the economist-
  • обществени поръчки-
  • българия

Бавните темпове на ваксинация в България вещаят нова вълна на инфекцията наесен, която ще доведе със себе си значителни икономически щети

The Economist: Стойте далеч от обществените поръчки в България - 1
Снимка: Shutterstock

Продължителни протести срещу ширещата се корупция могат да завладеят България. Въпреки че през последните 2 години в страната се отчита напредък с прилагане на европейските стандарти по този въпрос, България остава на общо взето същото ниво, на което е била и през 2013 г. при влизането си в Европейския съюз.

Това е поредната плесница, която България получава от авторитетно международно издание. Този път констатацията е направена от “The Economist” - в докладът на експертите от The Economist Intelligence Unit (EIU), който е насочен към предприемачите и описва политико-икономическата ситуация в държавите.

Анализаторите правят пряко сравнение със ситуацията в северната ни съседка - Румъния,

където десетки хиляди протестираха в периода 2017-2019 г. Споменато е и напрежението, избухнало в Словакия през 2018 г., когато е убит разследващ журналист.

Служебният кабинет също намира място в доклада на EIU. Изданието отбелязва, че проверките на предишното управление на Борисов ще продължат и това може да засили обществения гняв и съответно - риска от протести.

“Такива протести вероятно ще бъдат предизвикани от разследване за корупция дейността на високопоставени членове на правителството или от голям скандал, свързан с известни национални фигури”, пишат от изданието.

За всеки случай стойте по-далеч от сектора на обществените поръчки...

Това е червен флаг за бизнеса, който би искал да инвестира в България.

В доклада се прави директно предупреждение към предприемачите да следят внимателно случващото се у нас. EIU посочва, че разследванията и реформите могат пряко да се отразят на структурите за управление, да насочат вниманието на властта към частния сектор. Призивът - бизнесът да се оглежда за скандали, които биха могли да доведат до избухването на масови прояви.

Огромният червен прожектор не спира дотук. Съветът към бизнеса е да избягва също спорни сектори като обществените поръчки, за да не станат предприемачите мишени на протестите.

Предупреждава се още, че силният обществен натиск може да принуди властите да започнат активно да извършват проверки, да претърсват офиси, да започват съдебни процедури, които да вкарат собствениците на фирмите в големи разходи за защита и да нанесат тежки щети върху репутацията им.

Според изданието бавните темпове на ваксинация в България вещаят нова вълна на инфекцията наесен, която ще доведе със себе си значителни икономически щети. Това, заедно с чукащите на вратата трети парламентарни избори ще забави вземането на управленски решения, но България не може да продължава да протака с внасянето на възстановителния план в Брюксел, ако все пак иска да получи поне някакви средства от предвидените 12 милиарда тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    27 6 Отговор
    Сърдитко Петко,празна му торбичка(чекмедже).
  • 2 Бягат

    26 5 Отговор
    от Ганьо като от чумав !
  • 3 2loop

    50 11 Отговор
    Завещанието на герп
  • 4 Последния Софиянец

    31 4 Отговор
    Ама този път няма да ходим на протести с голи ръце,вече имаме опит.
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    37 9 Отговор
    "Бавните темпове на ваксинация в България вещаят нова вълна на инфекцията наесен". Що тъй? Ваксата да не би да пази от заразяване?

    Коментиран от #16

  • 6 Стигнах до 2013 и оставих

    40 1 Отговор
    Как да вярвам на останалото, след като годината, посочена за начало на членството ни в ЕС, е 2013 г?! Та така с авторитетните издания...

    Коментиран от #8

  • 7 Протестърка

    17 4 Отговор
    офцете чакат служебния кабинет на радев да свърши работата по разследване и съд за ограбилите българия ...............
  • 8 Наблюдателен

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Стигнах до 2013 и оставих":

    по важно е другото, а то е вярно !

    Коментиран от #15, #19

  • 9 Българка

    22 5 Отговор
    ГЕРБ-ДПС- ВМРО и всички айдуци от обръчите фирми на мафията на дръвника. България се прочу в цял свят с корупция, беззаконие, рекет и протести, след които няма справедливост. У нас мафията си има държава. И не разбирам защо проверките за липса на корупция и спазени закони е червен флаг. Може би имат предвид избирателния тормоз и рекет от НАП, ДАНС и прокуратура върху работещи, печелещи фирми, което само по себе си е престъпление
  • 10 ПазарЖик

    14 5 Отговор
    Te милите не знаят кога сме влезли в ЕС ама иначр са експерти.
  • 11 мечо

    1 5 Отговор
    даите ги тес десет лева бее даите ги насам искам пачка сас десет лева да ям да пия и да упавам даштирите ви
  • 12 666

    7 18 Отговор
    Този доклад доказва какви щети понасяме от управлението на Хунтата на Радев. След още три месеца всички фирми ще избягат от България. Вече сме в пълна изолация. Радев не го канят в Европа.
  • 13 дерса

    12 0 Отговор
    На кого се отчиташе тиквата...а меже би и на ръководители от ЕС!
  • 14 Хахахахахахахаха

    7 1 Отговор
    Кво ни пука кой кво мисли за нас ??? 😂😂😂
  • 15 Безспорно, да!

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдателен":

    Имах предвид, че не можем и не бива да се доверяваме дори на медии с име! Трябва да сме критични, а не всеприемащи и аплодиращи!
  • 16 Мисля си,

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист от провинция Тракия":

    че това е причината за цялото това материалче! Непослушни сме и не се ваксинираме, а другото не е нещо ново за по света и у нас!

    Коментиран от #17

  • 17 Ти от

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мисля си,":

    правоверните ковци ли си? Значи си ГМО продукт, разпръсквател на спайк протеините и новите щамове. Самопрецакан си. Дано изкараш 2/3 години.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Глупости

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдателен":

    Аз си направих труда да я прочета цялата и не виждам нищо смислено и вярно в статията. Първо никой инвеститор не се занимава с обществени поръчки. Няма такива. Освен едни турци преди 12 и повече години, които строяха магистрали с ниско качество като на тиквострой. Ама това не са инвеститори. Второ, глупостите за ковид пандемиите още миналата година се доказаха като балон. Имаше няколко месеца заради затварянето, по време на които бизнеса осезаемо намари работа, но се видя че няма свръх опасни зарази и вече всичко си е почти нормарно. Трето, държавата няма да тръгне да си измива ръцете с инвеститори. Ако е в ръцете на хора като Василев и Петков, те ще гредат да си вэршат работата, ако е в ръцете на тикви, чалгари, костовисти, бспари и т.н. самите те ще си имат достатъчно разправии и няма да им мине през акъра да симулират дейност срещу някакви търговци. И четвърто, пълна лъжа е че "Въпреки че през последните 2 години в страната се отчита напредък с прилагане на европейските стандарти по този въпрос ..." какво имат предви, правим корупцията по европейски клстандарти ли? Или се борим с нея през посредните години? Цялата статия пълен леш!