1 Септември, 2021 14:19 2 906 14

От Комотини ще влиза азерски газ

  • комотини-
  • булгаргаз-
  • азерски газ

Това наложи провеждането на преговори с азерския доставчик

От Комотини ще влиза азерски газ - 1
Снимка: БГНЕС

Договорът за доставка на природен газ от Азербайджан и документите по изпълнението му предвиждат „Булгаргаз“ ЕАД да получава доставките на точка Комотини в Гърция. Това е свързващата точка между Трансадриатическия газопровод (ТАП) и Междусистемната връзка Гърция-България (IGB), по която е предвидено природният газ да достигне до България. Договорът не предвижда право на българската страна едностранно да определя или да променя точката на доставка, което означава, че за временна промяна в точката на доставка е необходимо съгласието на азерския доставчик, припомня economynews.bg.

Поради продължаващото строителство на междусистемната връзка, точка Комотини не беше въведена в експлоатация към дата на начало на доставки по договора – 31.12.2020г. и се очаква да бъде въведена в експлоатация в средата на 2022г. Това наложи провеждането на преговори с азерския доставчик, в резултат на които беше постигната договореност за временно използване на друга точка на доставка на територията на Гърция и пренос на природния газ до България по алтернативен маршрут за периода от 31.12.2020г. до 30.09.2021г. С азерската страна бяха договорени възможните количества природен газ, както и условията, при които те да се доставят на временната точка. Бяха съобразени свободните капацитети, приложимите процедури и търговските условия на всички газопроводни системи, през които преминава природният газ по алтернативния маршрут до българската газопреносна система. Аналогични преговори за постигане на договаряне се провеждат към момента по отношение на доставки за периода 1.10.2021г. – 30.06.2022г.

„Български енергиен холдинг“ ЕАД очаква Междусистемната връзка Гърция-България да бъде въведена в търговска експлоатация в обявения от проектната компания срок до 01.07.2022 г., което ще позволи пълният обем доставки на азерски газ да достигне до България съгласно условията на Договора.

„Български енергиен холдинг“ ЕАД продължава да оказва финансова и друга подкрепа на дъщерните си дружества, при съобразяване с тяхната оперативна самостоятелност – като акционер в „Ай Си Джи Би“ АД - за завършване на строителството на междусистемната връзка в най-кратки срокове и за продължаване на временните договорености за получаване на природен газ от Азербайджан до завършването ѝ, включително като гарант за задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД по издадената банкова гаранция за обезпечение изпълнението на задълженията му по Договора.

В заключение отбелязваме, че към Договора е приложимо чуждестранно право и всички действия и одобрения на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и “Булгаргаз” ЕАД са предприети след съответните анализи, проверки и получаване на специализиран правен съвет от консултанти, квалифицирани да практикуват това право. Това е необходимо, тъй като всякакви свободни интерпретации на договора могат да бъдат подвеждащи и да навредят на отношенията с азерския доставчик и съответно на интересите на българската държава.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЕЕЕ...ВЕЛИК СИ БОЙКО, НАИСТИНА ВЕЛИК

    10 18 Отговор
    ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИК, БЪЛГАРИН И МЪЖ!
    ОТ ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ... РЕСПЕКТ

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Тити Намазов

    17 2 Отговор
    Ще чакаме още по-високи цени на газа!
  • 3 Чекам утре

    7 3 Отговор
    ЩЕ е един български принос към необятността на Вселената.
  • 4 Град Борован

    18 1 Отговор
    Тази връзка, от както си помня, все се строи и все следващата година предстои да бъде завършена....?

    Коментиран от #14

  • 5 Яка

    18 5 Отговор
    Герберстия е задушила всичко на територията. Нещото което го няма и не се вижда скоро е представено като огромен успех на гепи некадърниците. Това, че преди година връзката трябваше да е въведена в експлоатация няма значение. Важно е да грачим из медиите колко велик водач е било банкянското нищожество.
  • 6 Само питам

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЕЕЕЕ...ВЕЛИК СИ БОЙКО, НАИСТИНА ВЕЛИК":

    Защо комунистът Борисов за една година построи с български милиарди транзитен тръбопровод за руската газ към Сърбия,
    а за три мандата Борисов не построи тръбопровод до Гърция???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 koлибap

    7 3 Отговор
    Убао ма, оти не се обявяват цените на газот от Азерите, от Русиа и от САШа? Да моат потребителите да заявуваа каков сакаа а не да им праjте карашок!?
  • 9 6969

    6 5 Отговор
    Булгаргаз и Булгартрансгаз трябва да бъдат приватизирани незабавно!!!
  • 10 Бил Гейтс

    3 4 Отговор
    на русофилите какъф ще им влиза ?
  • 11 Рошко

    4 6 Отговор
    Имахме предложение от азерите едно време да купуваме само от техния, и щяха да я докарат до всеки дом, да ама не нали сме дупедавци
  • 12 А арменски газ

    3 1 Отговор
    Кога ще получим?
  • 13 яко ни лъжат

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЕЕЕЕ...ВЕЛИК СИ БОЙКО, НАИСТИНА ВЕЛИК":

    РАЗБОЙКО АКО ЩЕ ОТ ЛУНАТА ДА ДОКАРА ГАЗ ПАК ЩЕ Е ПО-СКЪПА ОТ РУСКАТА. ЛЪЖАТ ВИ И ВИ ДОЯТ ЯКО . ПУТИН КАЗА ДОСТАВЯМЕ НА БЪЛГАРИЯ ГАЗ НА ЦЕНА 300 ДОЛАРА ЗА 1000 КУБОМЕТРА А Я ПРОДАВАТ НАЩЕ НА ЦЕНА НАД 580 ЕВРАКА НА 1000 КУБОМЕТРА. РАЗЛИКАТА В ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ШАЙКАТА И ПОСРЕДНИЦИ.
  • 14 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град Борован":

    толупа три пъти я открива .