Last news in Fakti

29 Септември, 2021 18:06 3 052 7

Везиева откри първата иновативна фабрика в Европа за биоразградими чаши за кафе

  • даниела везиева-
  • биоразградими чаши-
  • иновативна фабрика

Чашите се предлагат в над 30 държави от целия свят

Везиева откри първата иновативна фабрика в Европа за биоразградими чаши за кафе - 1
Снимка: МИ

Когато предприемачеството и иновациите се срещнат с професионализма се получават резултати. В България кръговата икономика се развива бързо, въпреки трудната пандемична обстановка. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева днес в гр.Пловдив, при откриването на първата иновативна фабрика в Европа за производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.

По думите ѝ министерството на икономиката е фокусирано върху подпомагане на малките и средни предприятия с експортен потенциал и развитието на иновациите, като основен фактор за устойчив растеж и повишаване добавената стойност в икономиката. "Ще се радвам за новите мерки, които предстои да разкрием, да кандидатстват фирми като тази", отбеляза тя.

"В предприятието вече работят 30 души на 3 машини“, посочи изпълнителният директор Мирослав Запрянов. Те правят по 2,5 милиона ядливи чаши на месец. Амбициите на компанията са за закупуване на още 3 машини, с помощта на които оборотът да нарасне до 10 милиона бройки месечно.

Фабриката на Cupffee се намира в индустриална зона "Тракия" в Пловдив. Чашите се предлагат в над 30 държави от целия свят. Основната цел е да се редуцира голямото количество отпадъци от пластмасови чашки, които се разграждат.

Производствената сграда е с площ 3600 кв. м. и разполага с първата в света автоматична производствена линия за биоразградими чаши.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, чуждестранни гости и инвеститори, бизнес партньори на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 8 Отговор
    Честито, не се чудете къде ще идва целият отпадък от биоразградими чаши на ЕС.
  • 2 Бай Събин

    13 0 Отговор
    В другите европейски държави всяка къща си има 3-4 контейнера, а ние на село 1! И къде да си изхвърлям батериите за часовника?!

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Събин":

    Какво ти дреме, нали накрая всичко свършва в ТЕЦ-а. Или си мислиш, че има еднио такива конвеири и едни мургави да сортират? Само по филмите.
  • 4 Пръц

    4 5 Отговор
    Каква мизерия ,някакъв цех за чаши вдига рейтинга на фигуранта.
  • 5 Павел пенев

    4 4 Отговор
    Това ли ви е бизнеса. Кафето у нас от най долно качество, но чашите био разградими? Нищожества , които имитират грижи за нашето здраве.
  • 6 незнайко

    1 0 Отговор
    Тези чаши като фунийките за сладолед ли са ? Издържат на температура и се ЯДАТ след кафето !!!
  • 7 5779

    0 0 Отговор
    Е трябва да се фръцка офисния планктон и да хрупа чашите за кафе по коридорите. Ще се превземат в каква хайтек държава живеят.