4 Октомври, 2021 17:20 3 263 17

Скандинавският полуостров е изправен пред енергийна криза заради недостиг на вода

  • скандинавски полуостров-
  • енергийна криза-
  • недостиг на вода-
  • зелена батерия на европа

Северната част на Европа не успя да се спаси от глобалния недостиг на природен газ и въглища, като намаляващите водни резерви ограничават най-важния източник на електроенергия в региона

Скандинавският полуостров е изправен пред енергийна криза заради недостиг на вода - 1
Снимка: БГНЕС

Енергийната криза в Европа се премества на север. Скандинавският регион е изправен пред влошаваща се ситуация, тъй като намаляващите водни ресурси възпрепятстват производството на водноелектрическа енергия, съобщава Bloomberg.

Цените на електроенергията на север бяха пет пъти по-високи през този септември, отколкото преди една година. Това засяга всички, от енергоемки фабрики и мини до студенти, които се борят със сметките си. Инфлацията се ускорява.

Северната част на Европа не успя да се спаси от глобалния недостиг на природен газ и въглища, като намаляващите водни резерви ограничават най-важния източник на електроенергия в региона. Швеция разчита на 52-годишен завод, който гори петрол, за да има ток в страната, а местно предприятие се опитва да убеди промишлените потребители да пестят енергия на фона на приближаващото студеното време.

„Комбинацията от ниски нива на водните резервоари и също толкова малко газ в Европа създава перфектна буря, а високите цени заради нетните квоти за горене на въглища създават допълнителен натиск“, каза Матс Персон, търговски ръководител във Fortum Oyj. „С новите захранващи кабели към Германия и Обединеното кралство голямата волатилност в цените, които видяхме в Европа, навлизат и в скандинавската система.“

Норвежките нива на водни запаси са в най-ниската си точка от повече от десетилетие. Докато през последните няколко дни валеше дъжд, ситуацията в югозападна Норвегия беше толкова лоша, че мрежовият оператор Statnett SF отправи предупреждение към търговците в понеделник, като каза, че балансът на мощността е на “2” по скала, при която “5” е нивото, при което се разпределя електроенергията. Това е частта от страната, която има най-голям капацитет на резерви, както и връзки с Германия и Дания, както и нов кабел, който стига до Великобритания.

Резервите бяха на 52,3% на 20 септември, което е най-ниското ниво за този период от 2006 г. насам. Това предизвиква безпокойство, имайки предвид, че сме само няколко седмици преди повратна точка, когато резервоарите спират да се пълнят и започват да намаляват, което обикновено се случва през късната есен.

„Обикновено резервоарите се пълнят по това време на годината, но и през август, и през септември имахме сериозни жеги и много малко валежи“, каза Андерс Гаудестад, вицепрезидент по управление на електроенергията в Agder Energi.

Данните за наличността на водата са толкова важни за пазара на електроенергия, колкото са и тези за европейските нива на съхранение на газ. Европейският газ скочи до рекордните 100 евро (116 долара) на мегаватчас в петък и се търгува на около 95 евро в понеделник сутринта.

Няма достатъчно вода за износ на електроенергия както на континента, така и във Великобритания, каза Сигбьорн Селанд, главен анализатор в индустриалния консултант StormGeo Nena AS. Вероятно Великобритания и Ирландия са най-силно засегнати от недостига на газ в световен мащаб и са лишени от електроенергия.

„Идеята да бъдем като зелена батерия за Европа някак си пропадна за тази зима“, каза Андре Густавсон, анализатор в шведската компания Skelleftea Kraft AB.

Според него, най-лошият сценарий е, ако скокът на цените удари икономическия растеж, точно когато компаниите започват да ограничават производството.

Шведската компания Oresundskraft AB планира да поиска от някои промишлени клиенти да бъдат по-гъвкави в потреблението си. Това би могло да помогне за облекчаването на енергийния баланс на юг, където петролната електроцентрала на Uniper SE работи на пълни обороти, пише Bloomberg.

Нестабилните цени в региона остават, тъй като атомните, въглищните и газовите централи са извадени от експлоатация, каза Матс Густавсон, вицепрезидент по енергетиката в шведската минна компания Boliden AB. Компанията току-що е подписала нов дългосрочен договор за производство на електроенергия в Норвегия.

Повишаването на цените може да тласне инфлацията в Швеция над 3% през следващите месеци, ниво, което за последно бе наблюдавано през 2008 г.

За милионите домове и предприятия, които разчитат на електричество за повечето от битовите си нужди като отопление, кризата е непосредствена. Според най-тежко засегнатите студенти, те дори са били принудени да вземат заеми, за да платят високите си сметки, според студентския лидер Гезине Фишер.

Вегард Вардла, 23-годишен студент в Лилехамер извън Осло, очаква месечната му сметка да се удвои до около 1400 норвежки крони (160 долара), когато фиксираната цена за него и съквартиранта му изтече след няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    28 2 Отговор
    Де е газта, де са въглищата, де е водата бе тарикати? Но нека още рипат.
  • 2 гейтс

    30 2 Отговор
    нали се ваксинираха масово така,че водата ще стигне!
  • 3 сигурно

    26 2 Отговор
    Ска4айте още срещу Путин ,и от студ ще умрете !!!!

    Коментиран от #16

  • 4 Ахахаа

    14 2 Отговор
    ГЕРБ са им оставили мини в енергетиката и са им източили язовирите. Плюйте ги. Изчегъркайте ги.
  • 5 Рошко

    23 0 Отговор
    Да така става, електрон мобили пи две три коли в семейство все да са по хубави по мощни, 60%от сложеното на масата да се изхвърля човека е най големия кспризен хищник, малко ни е, всеки търси мекото на хляба докато има хора умиращи от глад
  • 6 Хахахаха

    13 9 Отговор
    Само ще ви осведомя (че информацията тук е от преди няколко дни), че цената на тока в Норвегия рязко пада, защото последните дни валя много дъжд и се очакват много валежи в следващите седмици! Цената пада тройно! А още нещо да допълня. Цената на тока в Норвегия скочи, не заради ниските нива на вода, а защото Норвегия пусна кабел за захранване с ток към Великобритания, който започна да работи от 1 октомври, което повиши цените в Южна Норвегия! Информацията в статията е заблуждаваща и подвеждаща!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 гост

    9 1 Отговор
    Ще захапем дървото дружно-въпрос на време е .
  • 8 Аман от глупости

    8 0 Отговор
    И всява е на страхове. Няма кой да тропне по масата и спекуланите да се разбягват. Всичко е корупция.
  • 9 ха-ха-ха

    7 2 Отговор
    Накрая всички ще целуват на Путин оная работа!
  • 10 DrivingPleasure

    22 0 Отговор
    На ви "зелени сделки", на ви санкции срещу русия, на ви Гретето Тунберг! Че ще стоите на студено и тъмно си е ваш проблем, лошото е, че заради ваште дивотии и ние го отнасяме!
  • 11 Гад

    7 0 Отговор
    Божкее, още една мисирка ползваща гугъл транслейт дето я мързи една редакция да направи на преведеното. Или просто е некадърна.
  • 12 ........

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Искати се да е така
  • 13 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    В десетдневната прогноза за времето в Норвегия дават само две кратки превалявания хахахахаха

    Коментиран от #14

  • 14 Хахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Turbo":

    Сериозно? Я пак прегледай! А статията за цената на тока, ако ти я пратя, ще можеш ли да си я преведеш?

    Коментиран от #15

  • 15 НОВИ ВРЕМЕНА

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    ВСИТЕ СКАНДИНАВЦИ ДА БЕГАТ ДА ДУХАТ НА ПЕРКИТЕ НА СМЕНИ ЗА ДА ИМА ТОК. СКОРО,СЪВСЕМ СКОРО И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ХОДЯТ ДА ДУХАТ ПЕРКИТЕ ЩОТО РАЗБОЙКО СПРЯ АЕЦ БЕЛЕНЕ И НЯМА ВОДА.
  • 16 митко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    те не вкарват от там газ те го изнасят но ще им се наложи да го горят
  • 17 инкасаторът

    0 0 Отговор
    Тея пък двама студенти щели да плащат по 100 тина лева и мрънкат, да дойдът тука и ще видят по колко ще плащат.