Last news in Fakti

18 Март, 2013 15:30 2 185 2

Съкращават смените в рудниците „Мини Марица изток“

  • рудници
Съкращават смените в рудниците „Мини Марица изток“ - 1
Снимка: БГНЕС

 

 

От днес рудниците в "Мини Марица изток" преминават на двусменен режим вместо на четирисменен. Това се налага заради ограничените заявки за въглища от топлоцентралите в Източномаришкия комплекс. Заради създалата се криза днес предстои заседание на браншовия съвет на синдикалните организации, за да се реши какво ще предприемат.

В момента четирите централи в "Мини Марица изток" работят при крайно намалени мощности - едва 20%, уточнява БНТ. Част от блоковете в ТЕЦ-овете в комплекса бяха изключени от „Електроенергийния системен оператор" в последните две седмици заради ниското потребление на ток в страната и слабия износ. Това от своя страна е намалило заявките за въглища и в рудниците на въгледобивното дружеството.

"Затова се налага част от миньорите да излязат в отпуск, а останалите да работят на двусменен режим, вместо на 4-сменен" - каза председателят на "Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев.

Заради създалата се ситуация синдикалните организации в мините настояват за среща с министъра на икономиката Асен Василев и с енергийния регулатор, за да се обсъдят спешни мерки за излизане от кризата. За днес е насрочено и заседание на браншовия съвет, на който ще бъде обсъдено какви действия ще предприемат миньорите.

"Не е изключено да преминем към протести, защото ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, освен че ще е фатално за енергетиката в България, то ще остави без работа и хиляди миньори и енергетици" - заяви още Генчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    0 0 Отговор
    Марица-Изток 2 на 100%, Бобов Дол, Марица 1 и 3 да се спрат докато не се коригират скандалните изкупни цени и договори с тези 3 предприятия. Да се махнат от енергийният микс зелените мощности, ако ЕС реве по темата да се излезе от ЕС и всичко ще се нареди!
  • 2 7777

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с теб.Но-кой ще ни 4уе?