Last news in Fakti

21 Март, 2013 10:32 1 913 4

Монополите в България са заложени в законите

  • петър ганев-
  • монополи-
  • закони
Монополите в България са заложени в законите - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите с монополите са в законите. Това заяви пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Монополът на електроразпределителните дружества е записан в закона, няма къде да го търсиш в други данни. Ако искаш да го промениш, трябва да промениш закона, където пише - "само един лиценз". Същото е и със Здравната каса. Това пак е със закон, там нямаме нужда Комисия за защита за конкуренцията да се рови, за да установи, че имаме една Каса. Повечето от тези монополи са законодателно заложени, подчерта Ганев.

Той заяви, още, че „Комисията досега не е отправяла остри реплики към изпълнителната власт. Когато имаше протести за високите цени на горивата най-напред Комисията пусна няколко реплики към обществото, че вероятно има някакво господстващо положение в горивата, но после казаха, че няма нищо.”

Но от целия този дебат се установи, че новият парламент трябва да се занимае с антимонополното законодателство. Комисията налага санкции, но смисълът на тези санкции в огромната си част е изземване на средства от бизнеса, които на практика не са направили нищо лошо, посочи експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зоя пейчинова

    1 0 Отговор
    Откри велосипеда
  • 2 баба тонка

    0 0 Отговор
    Хайде сега да видим коя партия ще предложи промяна в тези закони които подпомагат монополите?
  • 3 ПОЛИКРАДЕЦА

    0 0 Отговор
    Отгатнах: някоя ПОЛИКРАДИЧЕСКА! С добри юристи НАУЧЕНИ НА ПРАВО ДА ДЕЙСТВАТ КРИВО! Схемата е ясна ЛЕВ ЗАКОН ДЕСЕН ДЖОБ!
  • 4 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ПЕТЪР ГАНЕВ Е МЛАД И НЕОРИЕНТИРАН,НЕКЪДЪРНИК,ПОСЛУШНИК НА ГЕРБ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРИ БОЙКО КРАДЕЦА ВСИЧКИТЕ ИКОНОМИСТИ БЯХА ЛУДИ ЛУМПЕНИ ПРОПОВЯДВАЩИ ХИМЕРНА ИКОНОМИКА