22 Октомври, 2021 12:36 46 463 100

Експерт показа как се прави фалшив кашкавал в България

  • итн-
  • пламен абровски-
  • прясно мляко-
  • кашкавал

Вносът от ЕС на млечни продукти или полуфабрикати за производството намалява шансовете за възстановяване на българското животновъдство

Експерт показа как се прави фалшив кашкавал в България - 1
Снимка: Прессъобщение

Земеделският експерт на ИТН Пламен Абровски показа как се прави фалшив кашкавал в България. Той влезе в мандра и обясни във видео по 7/8 ТВ за имитиращия продукт, за който всички в бранша знаят. Вместо истинско българско прясно мляко се слага полуфабрикат „калиата“ или т.нар. суха муцарела, която се внася от чужбина. Преработва се по технологията на сухото изпарване и се оформя като пита кашкавал. В търговската мрежа излиза на по-ниски цени от истинския продукт, каза Абровски.

“Този продукт се етикетира така, че да заблуждава потребителите. Вместо да се упомене, че е произведен при преработка на друг продукт, на етикета се пише, че е произведен от мляко, сол и закваска, което заблуждава, че е от българско мляко. Безопасен е за консумация, но заблуждава“, коментира Абровски. От тук нататък приемам това като лична кауза да променя законодателството в сектора така, че българският потребител да е наясно какво консумира, а продукцията на българския животновъд да достига до нашите деца.

Според Абровски държавата в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) си затварят очите. За целта трябва да се засили контролът. БАБХ не си върши работата, подчерта той. Освен това са необходими законодателни промени и административна реформа, която да прехвърли отговорността на бизнеса и да въведе самоконтрол от бранша.

Вносът от ЕС на млечни продукти или полуфабрикати за производството намалява шансовете за възстановяване на българското животновъдство. Например вкарването на един камион с 24 тона калиата у нас замества 300 000 литра мляко, което е дневен млеконадой от 10 000 крави. По този начин млекопреработвателите не купуват българско прясно мляко. Използването на подобен заместител убива труда на българските животновъди, коментира Пламен Абровски. Той допълни, че животновъдството е най-тежкият сектор в земеделието, защото стопаните се грижат 24 часа за живи същества и трябва да са на линия по всяко време. Те трябва да получават парите за продукцията и труда си.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 194 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Борован й

    173 5 Отговор
    То има ли друг?
  • 2 русенец

    366 10 Отговор
    Политиците менте, бизнесмените менте, държавните чиновници менте, държавата менте - те за един менте кашкавал се кахърят!

    Коментиран от #19, #84

  • 3 Злобар

    160 30 Отговор
    Да обаче пак се яде докато всичко българско е нездравословно за джоба на обикновенния гражданин.
  • 4 Nick

    421 3 Отговор
    Докато говорим без имена, нищо няма да се промени. като сте казали А, кажете и Б. След като е известно, че това се прави, да кажат и кой производител го прави. Има десетки марки кашкавал на пазара и по - скъпи и по евтини с един и същ състав на етикета. Тук казват - по евтините. ОК, обаче, каква е гаранцията, че производител не е решил да удари кьоравото като хем продава боклук, хем го продава скъпо. Ако е с еднакви вкусови качества с оригиналния продукт, хората ще го купуват мислейки си, че е от мляко, само защото е по-скъп. Докато мошениците не бъдат разобличени публично, подобни репортажи нямат много смисъл.

    Коментиран от #43

  • 5 разсмя ме

    51 101 Отговор
    Ама дружно се мрънка в магазина като видят цената на истински кашакавал от 15 лв.

    Коментиран от #16, #27

  • 6 Честито

    130 2 Отговор
    Нещо, върху което трябва да помисли новото правителство. Вярно е, че така си даваме парите на вятъра за имитации и си мислим, че ядем кашкавал. Вероятно заведенията най-много купуват и готвят от тази измишльотина. Хубавия кашкавал е от планински райони-Сливенския и Котленския балкан, Родопите, Централен Балкан, Еленския район. То само млякото, сиренето и кашкавала да бяха менте....щом вече ядем кюфтета, ама не от кайма, или пържоли.....

    Коментиран от #89

  • 7 Кашкавал?

    84 1 Отговор
    Че какво беше това?!
  • 8 Лудница

    130 10 Отговор
    Скоро време всички ейтакива предатели и родоотстъпници ми се струва, че ще фъркат с 200 боси или по чорапи към някоя друга държава е то се не търпи тази мазна олигофрения на гърба н всички само и само за печалба. Народната любов скоро ще ви обърне внимание 97 ма ще е мед и рози сравнение с това сега което ще се случи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дааа

    134 5 Отговор
    Как кой, всичките го правят... Сигурно и тоя дето е над 20 лв кг има примес
  • 12 :оооооо

    122 4 Отговор
    Муциииии, какво е това мУцарела? :(

    Коментиран от #23

  • 13 Иван

    108 5 Отговор
    В Лидъл всичкия е такъв от Йотови затова е на такива цени
  • 14 вторасветовна

    43 61 Отговор
    ям кашкавал само от германия от колети
    не знам кой е толкова глупав да си купува бг брикети

    Коментиран от #42

  • 15 Зойто

    90 6 Отговор
    ЛИДЪЛА ВЗЕМАТ САМО ТАКЪВ ОТ ЙОТОВИ И ОТ РУМЪНИЯ

    Коментиран от #54

  • 16 алоооооооо

    97 4 Отговор

    До коментар #5 от "разсмя ме":

    е как не,ти сигурен ли си ,че и 20 лева да е ,е истински????
  • 17 йокин

    60 6 Отговор
    Никой,от долукоментиращите,не ПРИЗОВА,ДА ХОДИМ,НА СЕЛО,ДА СИ ПРАВИМ,МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ-ОРИГИНАЛ.Сичкуто,селянин,гражданин,а и не аресва.
  • 18 В е л и к и я

    80 4 Отговор
    В такива продукти като сирене и кашкавал винаги ще те излъжат защото не си там да видиш как го правят и от къкво , те го знаят и те лъжат за да печелят повече .... !
  • 19 реплика

    72 3 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Списъкът с ментета не е пълен!
    Ментета има, където и да погледнеш!
    Ако си отговорим честно на въпроса, защо навсякъде, дори и всред нас има ментета, може би ще променим с времето нещата!
  • 20 абе

    73 3 Отговор
    ОТ ТЕЗИ РЕПОРТАЖИ ,,БОМБИ КОЙТО И ЩЕ ДА ГИ ПРАВИ С ЦЕЛ ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА ПОЛЗАТА Е НИКАКВА КАЗВАЙТЕ КОИ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И УВЕДОМЕТЕ ОРГАНИТЕ ,КОИТО ОТГОВАРЯТ И ПОСЛЕ КАКЪВ РЕЗУЛТАТ ИМА ИЛИ СА СИ ПЛАТИЛИ ПАК И СИ ГО ЯЖТЕ ГОЛЕМИУ...ПОЛЗАТА Е НИКАКВА ИТН ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тома

    82 4 Отговор
    За мен цялата държава е фалшива че кашкавала ли трябва да е истински
  • 23 Читател

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от ":оооооо":

    Ингилизова.. сигурно на английски е така..
  • 24 Asdfg

    35 3 Отговор
    Ингилизовааааааааааааааа, “мУцарела”?!?!? Имгилизоваааааааааааааааааа!!!! Защо си толкова НЕГРАМОТНА?!?
  • 25 питащ

    49 6 Отговор
    Защо никой не сеща да напише тик,че заслугата е на Драгалевския Ай дук?
  • 26 АБЕ 2

    44 4 Отговор

    До коментар #20 от "абе":

    ИЗГЛЕЖДА ВСИЧКО ОТНОВО Е АЛАБАЛА,... истината е , че няма БДС за нищо и как да се следят отклоненията

    Коментиран от #83

  • 27 гост

    13 48 Отговор

    До коментар #5 от "разсмя ме":

    15 лв ? За тая цена е нещо средно между истинско и ....Тия дето са по БДС и са истински, са минимум 19 лв и нагоре. Има и по 23. Най добре е пармеджано реджано.40 кинта на промоция. Поначало кашкавала не е за ,,наяване" както викат старите хора.Аз си взимам всяка седмица по 0.250 пармезан за 10-11 лв и ми е мирна главата.

    Коментиран от #34

  • 28 Ханс

    34 2 Отговор
    Лобут трее, кръпела да игра. Кой колкото устиска. Няма ли вече да се събере критипна маса и да ги ЗАФАТАМЕ :D
  • 29 ааа така ли

    26 15 Отговор
    А това дали не е антиреклама на български продукти и реклама на чужди продукти ,се питам! Защото на такова ми мирише тази статия!
    Има и много качествени български млечни продукти, от животновъди, които не хранят животните си само с химия и смески, както правят някой чужди фирми , а са от свободно пасящи български животни!
  • 30 за съд сте

    54 6 Отговор
    Защо няма конкретни имена и конктретни данни от анализи на български(!!!) лаборатории, а говорите общи приказки? Може би , защото мачкате българското, за да върви вносното, за сметка на убийството на българското стопанство? Я стига!
    Има голям избор на български млечни продукти от различни мандри и различни фирми, но вие сте наблегнали на "България" , а не на конкретната фирма, това е манипулация, виждаща се от километри и уронваща авторитета на чистите и качествени български продукти, трябва да ви осъдят!

    Коментиран от #85

  • 31 Мъхъ

    27 2 Отговор
    Светле, ко е туй мУцарела?
  • 32 Аззззз

    27 13 Отговор
    Купувам кашкавал от 27 лв.на килограм и рядко от най-скъпия в магазина, който е с цена 32 лв на килограм. Вземал съм и от 15 - 20 лева на килограм, слагам го на пица, започвам да изпичам във фурната, вадя пицата от фурната и кашкавала е изчезнал. Останала е някаква мазнина и прегоряло нещо. И всички познати ми хвалят все някакви кашкавали от 15 лв килото, какво ми хвалят цената ли.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    29 72 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ти старите хора ги остави.За тях кашкавала не е за наяване, защото в комунистическата мизерия не са виждали кашкавал.(освен ако не са обирали мандрите преди 9-ти)

    Коментиран от #37, #44, #53, #81

  • 35 2222222

    18 11 Отговор
    ЕКСПЕРТЪТ ДА ПОКАЖЕ КАК СЕ ПРАВЯТ ФАЛШИВИ ВАКСИНИ, ПО-АКТУАЛНО Е В МОМЕНТА! НО НЯМА ПОЗНАНИЯ ЗАВАЛИЯТА, НЕ Е КАШКАВАЛ!
  • 36 аха

    35 15 Отговор
    От години спрях да купувам кашкавал и сирене на български производители. Няма читав, всичко е ментета, на високи цени дори съм срещал по-големи боклуци и от имитациите. Бойкотирайте тези прости мутрагени, да фалират. В Гърция продават нормално сирене, ходете на почивка там да го опитате.

    Коментиран от #40

  • 37 Калбо

    71 9 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Напротив точно сега възрастните хора не могат да си позволят кашкавал или сирене защото са скъпи и плюс това ментета а тогава по време на социализма хората си позволяваха всичко всичко това което ти казвам е истина може би ти си малко момче и не знаеш но тогава животът беше по-хубав и по-добър сега ни дадоха по един червен паспорт и да ходим по света но нищо друго станахме роби на другите държави много голям процент от децата на българския народ са станали наркомани и една част проститутки ракети бандити и какво ли не и ти ми казваш че тогава хората не са яли кашкавал толкова промит мозък като теб досега не съм чувал по време на комунизма всичката храна беше истинска Сега няма нищо истинско дори и в хляба има толкова добавки че половината хляб од добавки

    Коментиран от #64, #95

  • 38 ХаХ

    38 3 Отговор
    В България всичко е менте, държава менте.

    Коментиран от #56

  • 39 Цеконю

    25 10 Отговор
    Явно този ЕС пречи много

    Коментиран от #41

  • 40 Гошо

    44 1 Отговор

    До коментар #36 от "аха":

    Това с „калиата“не го е измислил българин а го е прекопирал от западняк Имам някогашни спомени от рокфор, ементал и пекорино ,хич не се покриват с това което се представя сега за същото Та по леко с вносните неща
  • 41 Гошо

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Цеконю":

    Да пречи и развращава във всякакъв смисъл, не само сексуален
  • 42 Гошо

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "вторасветовна":

    То понеже това за ментето ние го правим и го изнасяме нали ,а германците го внасят но само турските и арабските мандраджии го ползват Германците, техните сирена ги правят от мляко и добито само от трави отгледани по алпииските поляни
  • 43 Гената

    59 0 Отговор

    До коментар #4 от "Nick":

    Така е, НИКИ ! Ще ти посоча едни истински виновници, както поиска. Това са тумбаците от БАБХ и дирекциите им по области. При назначени 70 - 90 "специалисти" във всяка ОДБХ, няма кьорава лаборатория, където да се установи какво съдържа един хранителен продукт ! Знам го от първо лице, еденствено число, няма ! Има две живи лаборатории във Варна и София, но никой не ги ползва. АКО ШЕШ ВЯРВАЙ, НО ИНСПЕКТОРИТЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО ПО...ЕТИКЕТА ?!
    Затова винаги щом се смени властта у нас първо падат главите на шефовете на ОДБХ, РЗИ, РИТ, РИОСВ.
  • 44 Гошо

    9 26 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Да така е, те по "комунистическо" само тревица набиваха и от време на време лозова шума ,ама който успееше да се вреди Е като е сега в Северна Корея

    Коментиран от #58

  • 45 ????

    32 1 Отговор
    КОЙ, КОЙ, КОЙ КОНТРОЛЕН ОРГАН в България си ВЪРШИ СЪВМЕСТНО РАБОТАТА?! КОЙ, дайте пример!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 чиче

    8 4 Отговор
    НЕ МИ ТРИЙТЕ ИСТИНАТА ЗА БОКЛУКА
  • 48 хоу хоу хоу

    17 17 Отговор
    Така е откакто шумкарите превзеха мандрите кашкавал няма.
  • 49 Бай Гошо

    18 19 Отговор
    Експертите на ИТН са по-фалшиви от кашкавала. Язък за правописа на девойчето, но пък си подхожда на цялата ситуация.
  • 50 И.а

    25 5 Отговор
    Ей ви евро съюз държавата менте дето циганите вече са по честни и не правят цигански номера. По хора са с по големи сърца от много българи. В чужбина най много се пази от българи приятели не от цигани.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Анонимен

    23 3 Отговор
    Борисов от селата ги докара в града на държавна работа. Кво очаквате. И селяните станаха граждани и всичко купуват от големите веруги. Не ги виня, защото от трудоемкия труд на село ставаш гърбав, а не богат, но.. Бойко сгреши, като даде не на точните хора закупуване на земя, живитни. От всеки човек градинар, животновъд не става. Ако ги бил дал на хората, които ги влепе, днес шяхте да ядете еко месо, млеко, кашкавал, сирене. Повечето е менте, както и месото, знае ли се дали не е котка, или човешко. Без контрол. Вием по живково, но си беше ок, за много неща или днес е капитализма, но див. Политици нула
  • 53 Говориш

    37 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    абсолютни глупости - или си пубер, или си простак, или и двете. Един спомен -през 70-те - по пътя за Добростан имаше едни кощички, там отлежаваше истинския кашкавал - и после го продаваха по магазините. Гарантирам - виждал съм с очите си и как го поставят в тези къщички, и как го товарят на камиони, и къде отиват те. После се появиха ментетата - след 1990 година...
  • 54 А тези Йотови

    22 0 Отговор

    До коментар #15 от "Зойто":

    са абсолютни фокусници - отвратителен вкус, нищо общо с кашкавала, ниски цени ... И твърдение на някаква тяхна техноложка/ лично до мен, след като си позволих да й обърна внимавие, че качеството на продукта им е отвратително/,че не влагат растителни мазнини. Растителни може би не влагат, но не влагат и качествени продукти... Та - някога, в "зората на демокрацията", бяха фирма, достойна за уважение. Днес--- не бих казал.
  • 55 Стара чанта

    23 1 Отговор
    Всичкото менте! Така и требе да бъде - сиганското държава не въри без ментета ! Най- ги бива политичките - всите ментета, и всите - В името на Народа и За благото на Народа !
  • 56 За пореден път

    19 1 Отговор

    До коментар #38 от "ХаХ":

    Държава менте, съставена от хора менте. Матрялът, матрялъъъъът хич не го бива и оттам и всичко останало е калпаво.
  • 57 Гост

    20 2 Отговор
    До сега Абровски топките на тези производители ли чеса, или пари получаваше от тях, та си мълчеше?
  • 58 Гошо много си прост гошо

    34 9 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    По тошово време помня дядо ми ходеше да чака на магазина в определен ден,след чакане на опашка се връщаше с една каса направена от арматурно желязо,такива ползваха в магазините тогава и вътре имаше салами пушено кренвирши на тегло към 15 килограма,шушумиги Гошо ти може ли да си позволиш да си купиш сега и две кила от ти ментета,народът тогава имаше пари и купуваше затова бяха опашките а и цените бяха символични.

    Коментиран от #62

  • 59 Пешо

    38 0 Отговор
    През соца имаше два вида кашкавал
    Витоша и Балкански по БДС

    Коментиран от #61

  • 60 СвръхАз

    10 7 Отговор
    ... 300 000 литра мляко, което е дневен млеконадой от 10 000 крави... Е кви са тея крави веее? По 30 литра на ден!
  • 61 Ха ха

    22 1 Отговор

    До коментар #59 от "Пешо":

    И имахме само едно кисело мляко.НО ИСТИНСКО.
  • 62 Гошо

    11 23 Отговор

    До коментар #58 от "Гошо много си прост гошо":

    Дядо ти е бил партиен секретар ,е заради това са му давали от партийното снабдяване или ги е купувал от корекома ,другите хора са яли трева и шума Така пише по вестниците ,а и всички журналисти живели по това време като Иво Иджев Георги Коритаров /той почина де/казват че така е било

    Коментиран от #80, #97, #98

  • 63 Шайба

    15 1 Отговор
    Държавата не си затваря очите,а съвсем умишлено пуска на пазара подобни ментета за да държи цените на стоките ниски и мизерията пълна.Та те това е прословутата невидима ръка на пазара,за която не спираха да говорят.
  • 64 Стефан

    13 16 Отговор

    До коментар #37 от "Калбо":

    Интересното е КОЙ го свали онзи хубав строй, нямаше опозиция, интелигинция и тогава и сега няма, еднолична власт, еднолични решения, медии, радиа и телевизия всичко беше под контрол, защо се стигна да има купони за хляб и гориво при Луканов, тогава всичката индустрия бълваше продукция, селското стопанство беше държавно, а СЕТИХ се, както казваше идола ви Сталин - врага с партиен билет и капитализма, това ще да е, иначе други оправдания няма, а пък и ние помним какво е било, аз съм от провинцията както казват столичани и когато се наложи да отида по работа в София ми заръчваха да мина през халите и да взема хубава луканка, да мина и през ЦУМ дали записват за телевизори София, така че по полека, хубавите неща бяха малко, а лошите и отвратителните много.
  • 65 0808

    26 0 Отговор
    .... сам си правя кашкавал за чудо и приказ: Купувам 7.5 литра прясно млеко от селяни-кравари х 1.4 лв/кг. Това са 10.90 лв. От тези литри става 1 кг. кашкавал. В него има само 5 грама лимонена киселина. Газ+труд+ лим. киселина = 10 стотинки. Или крайна цена 1 кг мой кашкавал е 11 лв. Не продавам защото фалшивият кашкавал е на по-ниска цена...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 гхгб6

    23 3 Отговор
    Дами и Господа, купувайте си мляко от селата и пастирите, кисело мляко се прави за секунди и само чакате да стане, кашкавал също се прави лесно, масло - също, може дори с кухненски робот да го направите, робота си върти и бие сам, докато стане маслото.
    И сиренето не е сложно за правене, слагаш няколко капки подкваска и готово, отнема малко време да се притисне и осоли, а ако си направите каче, цяла зима ще имате качествено саламурено сирене!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Фаро

    7 1 Отговор
    Разбрах преди няколко години кое как се прави и много внимателно избирам храната.Сирене и кашкавал не съм чл от години и изобщо не ми липсват дори без тях се чувствам по-добре.Натуралните храни не са много и ако магазините продават само тях ще бъдат почти празни
  • 74 Кольо

    23 0 Отговор
    Тук само 15 фамилии зърнари и политиците са истински . Животните няма къде да пасат и да ги имаш поради факта " Субсидии " за надраскан декър земя , а не за реално произведено и реализирано в страната . Това минава през онези 240 дето поне на половината не им е мястото там. Ама как хубаво папкат по веригите . Те не ядат нищо от големите вериги . Намират си хора от селата да им доставят продукти защото имат много парички. И са здрави и дълголетни. Потни вода не пият . Няма нужда от тях ,но те все оцеляват за сметка на унищожените животни и съдби човешки. Едни 15 000 алчни човекоподобни от няколко клана са проблема на България. Но те са точно в системите които законотворстват и контролират.

    Коментиран от #93

  • 75 Минаващ

    4 3 Отговор
    Пробвали ли сте Родопчанка - кисело мляко и кашкавал. Има го в Метро.
  • 76 Крали марков

    2 8 Отговор
    Светославо ма аз прая мирене( от дърт х.й сирене ) ша го кусаш ли
  • 77 боцкане менте

    5 1 Отговор
    Прoф. Жaн Гaбриeл Бaлик, члeн нa Нaциoнaлнaтa aкaдeмия пo хирургия във Фрaнция, публикувa нa 2 oктoмври 2021 г. тoвa oтвoрeнo пиcмo ! Пoтърceтe и прoчeтeтe ! Мoнeтaтa имa двe cтaрни.
  • 78 1111

    3 1 Отговор
    Ами тиквата ако ги задължаваше кравари те като получават евросубсидий за бройка животно дават мляко на мандрите щеше да има и работа и истинско сирене кашкавал и д.р храни АНЕ делибеи по министерства и села
  • 79 YUI

    6 0 Отговор
    "суха муцарела"
    КО КАЗА, КО КАЗА?
  • 80 Историята

    13 1 Отговор

    До коментар #62 от "Гошо":

    Изказването ти звучи като - "Една жена от горната махала казала на комшийката на баба ми. че...бля, бля, бля." Пишеш глупости. Много сме живите от времето на соца, тогава нямаше ментета храна. Всичката сегашна простотия започна да се случва към края на 80-те години под диктовка отвън, от сегашните ни господари!

    Коментиран от #86

  • 81 Глупости

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    от соцвремената съм аз и не е вярно, тогава имаше само два вида кашкавал, обикновн и балкански и двата си бяха съвсем естествени и имаха вкус на сметана, което е всъщност вкусът на истинския кашкавал!
  • 82 Еврика

    2 0 Отговор
    Открихме топлата вода, ама чак сега.
  • 83 БДС

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "АБЕ 2":

    То ако има БДС .няма да има какво да ядем един месец
  • 84 А И

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    И троловете и те менте
  • 85 Д а

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "за съд сте":

    Най малкото да ги ваксинират
  • 86 Вуйчо

    7 5 Отговор

    До коментар #80 от "Историята":

    Усещам, какви сте измамници. Все едно Радев е ангел небесен и не е продукт на задкулисието, което пък не е продукт на московските тайни служби още от преди 75 г. и повече. И не всички сме тъпи маймуни дето помнят 2 мин. Помним как излезе един видеоклип на който Нинова и сие си бъбрят с Решетников по повод кандидатурата на Радев и как Решетников без какпка срам и притеснение се похвали в Русия, че е назначил президента на България. Ако бяхме народ а не "мърша" както ни определя един поет, доста хора щяха да висят по дърветата и стълбовете, начело с глашатайте и слугите на на Москва. Почти цялата медийно-чалгарска сволаъч заедно с полит-икономическата ни класа от червени аристократи, пиещи ни кръвчицата вече 75 г.
  • 87 Нане

    4 0 Отговор
    Най-заспалия и прост народ. Така е като не се обединявате ще ви мачкат и ще ви държат в робство!
  • 88 яку ва

    1 1 Отговор
    падеф прая кашку от 30 годин?
    гробарище ша го дуят!
  • 89 Съседа който казва истината

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Честито":

    Най-напред трябва някои извънземни да ни съставят истинско правителство защото се вижда че ние сами не можем да си изберем такова, или някой има интерес да няма истинско. А що се отнася до качествени и истински продукти, бай Георги съседа който гледа една крава и произвежда домашен кашкавал и сирене му нямам доверие защото и той все нещичко добавя, с цел спасяване на стопанството. Ние се заблуждаваме че в балкана произвеждат качествено, без значение Родопите или някой друг балкан. Всички се изучиха как от нищо се прави нещо, и когато няма контрол от държавата нещата се получават. Палмово масло плюс малко сухо мляко за подправка и мандрите пръщят всекидневно поредните тонове истински и качествен кашкавал. А управителя на мандрата в същото време си купува мляко от частен производител за домашни нужди.
  • 90 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Като спечели Герб им предложи закон за кашкавала.
  • 91 мУцарт

    1 0 Отговор
    кай чесно: мУцарела? :) :) :)
  • 92 Буха ха

    5 0 Отговор
    Ние ядем най гадните храни, и в Сърбия и в Македония и в Гърция и в Турция има по хубаво сирене и кашкавал, месо, кайма, пилешко, всичко.

    Коментиран от #99

  • 93 Евклид

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Кольо":

    Колко Ъра има в един декЪр?
  • 94 Ценоразпис

    3 0 Отговор
    Сравнителна таблица на цените.до 1989г 1 кг краве сирене-3.20 лв, овче-3.60лв; кашкавал от краве мляко/Витоша/-4.50 лв; кашкавал Балкански/от овче мляко/-5.40 лв.;500 мл кисело мляко-23 стотинки; литър прясномляко-30 стотинки. Всичко това е е истинско.Натурално. Смятайте сега днешните цени:Краве сирене-7.50 лв;значи кашкавалът трябва да е 10 лв; Прясното мляко трябва да е...75-80 стотинки, а киселото-50 стотинки. Този "експерт" да помисли и по този въпрос. Сегашните цени на млечните продукти са за мляко от пиле.
  • 95 грамотен

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Калбо":

    Пишеш/доколкото може да ти се разбере/,че сега сме станали роби!Не-винаги сме били такива,но и ни мързи ,а съчетано с некадърност,става ужасен буламач!Неграмотността ти е впечатляваща,а уж по време на измисленият социализъм образованието беше добро...
  • 96 А аз се чудех

    1 0 Отговор
    защо в последно време получавам адски киселини като ям кашкавал. И вече не купувам.
  • 97 ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Гошо":

    Гошо,Гошо...лъжат ви безогледно и вие лапате като шарани:)Кило кашкавал като бях /да кажем 1980г./ дете,килото струваше 3,80лева -марка Витоша и 4,80 тип "Балкански".Прясното млако -литър -около 37-38 ст.Баба ми имаше да кажам 80 лв. пенсия .т.е. 21 кила кашкавал, а сега 350лв пенсия -23 кила кашкавал/от 15 лева килото/.Ама тези 23 кила кашкавак,не са кашкавал!Ако търсиш едновремешното качество ,сега такъв продукт би се продавал за едни 40 лева килото. т.е. баба ще яде 8 -9 кила.
    Да не става дума,че кашкавала си беше скъп продукт.Иди в Словакия, иди в Чехия и виж колко струва сирене и жълто сирене от 100% мляко.Под 25еврака няма да намериш -гаранция!
    По бай-тошово време доматите, гриса,картофите, дините -бяха стотинки.Щото имаше кой да произвежда/макар и със стари технологии/ и произвеждахме милиони тонове....
  • 98 НЕ САМО ЧЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Гошо":

    нямам в рода си партийни секретари, но единият от дядовците ми отказа да влезе в ТКЗС по идейни причини като николапетковист; нито родителите ми, нито аз сме били партийни членове. Но че хранителните продукти бяха истински и много по-качествени в сравнение със сега, е безспорно. Като студенти нерядко купувахме салам "кучешка радост" -най-евтиният тогава - и дума не може да става за сравнение с днешните "македонски", "дебърцини" , "кренвирши"и пр. чудатости, които ползват някогашните имена ,но са далеч от оригиналите. За т.нар. днешви "луканки" да не говорим - ами прочетете какво пише на етикета на самообявила се за "смядовска луканка" днес - и прочетете какъв е съставът на оригинала... Впрочем - и в чужбина /ЕС/ - е така - има висококачествени, има и по-евтини. Лошото е, че у нас уж качественото е далеч от качеството, а дори евтиното е скъпо - с оглед влагания материал. Помните ли как в зората на демокрацията се подочу нещо за внос на над 20годишно месо от Н.Зеландия? Дали е бил изолиран случай?
  • 99 Обиколил съм

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "Буха ха":

    съседните страни. Ето моята класация - подреждам ги по качество и вкус - сирене - 1. Румъния;2. Сърбия; 3. Гърция ; кашкавал - 1. Румъния; 2. Сърбия;3.Гърция... Впрочем - при турците има много качествени продукти, но трябва да ги знаеш, и те имат ако не ментета, то - по-ниски като качество; хървати, словенци - също са далеч от нашите... Но нашите дори най-скъпи продукти са доста надолу. /изключвам някои малки, по-скоро семейни ферми, които още не са се увълчили... но това са бутикови стоки, тук говоря за онова, което можеш да намериш във всеки магазин/.
  • 100 Bai Joe

    0 0 Отговор
    Трябва да има имена, а то така всички в кюпа. Не ми се вярва всички да са лъжци.
    Обаче да се види и колко мляко се купува от Германия и Унгария, и после да се погледне колко продукция има етикет, че млякото е внос а не от България…