Last news in Fakti

1 Септември, 2011 15:37 999 1

И Трайчо Трайков склони на продажбата на „Булгартабак“

  • булгартабак-
  • трайчо трайков
И Трайчо Трайков склони на продажбата на „Булгартабак“ - 1
БГНЕС

Сделката за Булгартабак е по-добра от тази, която готвеше предишното правителство, посочва министърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който е избран от НС, определи в сделката за Булгартабак критерии, които дават приоритет не на цената, а на социални ангажименти и изкупуване на количества тютюн.

„И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии“, допълва министърът.

Вчера Трайков проведе спешна среща с премиера Бойко Борисов, след като разговаря за параметрите по сделката с шефа на Агенцията за приватизация, изпълнителния директор на Булгартабак Иван Биларев и Юлия Ненкова, председател на Надзорния съвет на приватизационната агенция.

За повишаване на финансовия ефект за държавата са изтеглени 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. Така надвишихме оценката от 119 млн. евро, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава и значително надхвърлихме борсовата капитализация на дружеството, посочва Трайков.

"Мога спокойно да кажа, че преди 8 години по времето на кабинета на НДСВ, големите тютюневи концерни все още не бяха разположили своите инвестиции и производствени мощности в района и тогава е можело да се постигне много успешна сделка с голяма компания от тютюневия бранш“, смята министърът.

Той отбелязва, че сега сделката е в ръцете на Агенцията за приватизация и на Надзорния й съвет.

След като е започнала процедурата, въпреки че съм принципал на държавното участие в Булгартабак, по закон не участвам във вземането на решения. Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора, отбелязва министърът.

Той се закани, че заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следят много внимателно този процес.

Кандидат за държавния дял на "Булгартабак" е базираната в Австрия, но създадена предимно с руски капитали фирма БТ Инвест ГмбХ, която иска да го закупи за 100,1 млн. евро.

Следващите 15 дни купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасяне на проектодоговора в надзорния съвет. Именно Надзорният съвет на Агенцията по приватизация трябва да одобри окончателно сделката. От Агенцията опровергаха твърдението за запорирани акции на "Булгартабак Холдинг" или на дъщерни дружества, подлежащи на приватизация.

Вчера директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов опроверга в Народното събрание информацията, че Русия е завела иск към сделката и че предявява претенции за 49 % от акциите на дружеството.

БСП поиска да бъде спряна приватизацията на дружеството. Според бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, зад сделката стоят икономически кръгове в България.

Доволни, разбира се, ще бъдат новите купувачи на "Булгартабак". Под шапката на една от най-големите руски банки се опитват да скрият имената си, но и днешните информации за изявления от руска страна сами опровергават твърденията, че зад приватизацията на "Булгартабак" стои руската държава. Напротив! Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България, които са достатъчно ясно определени преди доста време. Това надбягване с един кон просто трябва да бъде прекратено, коментира вчера пред журналисти в парламента Румен Овчаров.

Синдикатите приготвят протестен митинг срещу приватизацията на холдинга в петък.

Компанията "БТ Инвест", зад която стои руската държавна Външнотърговска банка и спечели конкурса за продажбата на близо 80% от Булгартабак", беше и единственият кандидат-купувач. Компанията ще плати малко повече от 100 милиона евро за цигарения холдинг и се задължава да направи инвестиции в него в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години. Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Руският инвеститор „ВТБ Капитал”, който стои зад приватизацията на „Булгартабак”, разглежда сделката като първа крачка по пътя за развитие на своя бизнес на българския пазар. Това посочи за БНР българинът Атанас Бостанджиев, който ръководи лондонският офис на „ВТБ Капитал” и отговаря за инвестициите на банката в Европа. Той обясни покупката на „Булгартабак холдинг” със стремежа за разширяване на бизнеса, включително към нови пазари в Източна и Централна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Руският инвеститор „ВТБ Капитал”, който стои зад приватизацията на „Булгартабак”, разглежда сделката като първа крачка по пътя за развитие на своя бизнес на българския пазар. Това посочи за БНР българинът Атанас Бостанджиев, който ръководи лондонският офис на „ВТБ Капитал” и отговаря за инвестициите на банката в Европа. Той обясни покупката на „Булгартабак холдинг” със стремежа за разширяване на бизнеса, включително към нови пазари в Източна и Централна Европа.