Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 05:34 3 338 12

Политиките за спасяване на бизнеса предизвикали инфлацията

  • бизнес-
  • инфлация-
  • цени-
  • адриан николов-
  • икономика

Повишаването на минималната заплата обикновено не тласка нагоре средните доходи, заяви икономистът Адриан Николов

Политиките за спасяване на бизнеса предизвикали инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС

През септември стоките и услугите са поскъпнали спрямо август с 0.4%, но за последната година процентът е 4.8, отчита Националният статистически институт. Крайната цена на хляба е с 2,3 % по-висока, сиренето е поскъпнало с близо 2 %, яйцата са с почти 5 % по-скъпи, олиото с над процент, а зелето с повече от 11 %.

"Първата причина за инфлацията: политиките за спасяване на бизнеса от кризата водят до печатане на пари. Увeличава се паричната маса. Обемът стоки и услуги, които биват купени с тези пари, остава горе-долу един и същи. Няма някакво кой знае какво изменение там. Съответно парите, които купуват тези стоки стават по-евтини на практика", обясни Адриан Николов - икономист в ИПИ.

"От значение са и цените на суровините. Има и отложена инфлация. 2015-2019 г. беше период на доста бърз ръст и на заплатите, на много бърза експанзия на пазара на труда, което доведе със себе си повишени доходи на домакинствата и тази повишена покупателна способност винаги се отразява с някакво забавяне на крайните потребителски цени", допълни Николов.

"По принцип държавата има относително малко инструменти, с които може да влияе точно на структурата на доходите. Социалната политика е основният инструмнент за това. Доходите на пенсионерите също са от значение. Това, което традиционно се обсъжда в случая - разбира се, минималната заплата, но трябва да имаме предвид, че повишаването на минималната заплата обикновено не тласка нагоре средните доходи", обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор
    СВЕТЪТ НА КАПИТАЛИЗМА
    КОГАТО ПИЕШ ВИНО
    ПОМНИ КОЙ ТИ ГО ДАВА И ОТ КЪДЕ ИДВА
    КИТАЙСКА БЪДРОСТ

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миризлив пор

    29 3 Отговор
    Не знам как смятат тази инфлация но от 2.20 олиото до 4 лева (говори се за 1 марка) и да говорят за 1% това е цинично.
  • 5 Българин

    14 3 Отговор
    Олио от 2.00лв на 2.50 лв това са 25 процента инфлацията средно е около 20 процента
  • 6 Чичо Митко

    11 10 Отговор
    ПЪЛЕН ЛОКДАУН, НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ, И ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ !

    И в кенефа трябва да се влиза със Зелен Сертификат !
    Пък който оцелее - оцелее, който не успее.....
  • 7 Тути

    20 3 Отговор
    Когато не работиш, а получаваш дохода си, някой трабва да плати. Това сме всички ние, които плащаме чрез инфлацията. Другият вариант беше да платят богатите - Бизон, Мъск, Гейтс и други като тях, но те всъщност увеличиха богатството си.
  • 8 А сега де

    23 4 Отговор
    "яйцата са с почти 5 % по-скъпи"...все си мисля, че от 19 ст. до 38 ст. за яйце не са 5, а са 100%...сигурно Витанов е участвал в изчисленията
  • 9 Миро

    24 1 Отговор
    Това с олиото е спекула. Нямаме свободна пазарна икономика. Имаме силно регулиран пазар,корупция,картели и ограничения. Всичко това чупи пазара и цените са измислени и страда потребителя. Няма как да се внесе олио на ниска цена защото ако тръгнеш да го правиш ти режат главата до кръста. Инфлацията и кризите са измислени за да се разклати клона с лешоядите и случайно попадналите там да загубят парите си. За народа не говорим защото това никой не го вълнува. Инфлацията е много по висока от посочената. Печатат се пари на поразия и никой не мисли какво следва. Климат,ковид ? Това са удобни поводи да се правят глупости но няма мърдане и кризата идва. Има страни който правят планове за това. Нас ни вълнуват простотии. Жалко.
  • 10 ТИКВА

    10 1 Отговор
    Защо се плаща на мързели!
  • 11 Един

    11 1 Отговор
    Глупости! Единственото покритие на парите е боята върху банкнотите! Печатниците бълват хартийки, транзакциите са вуртуални, повечето пари стават виртуални! КАК ДА НЯМА ИНФЛАЦИЯ?!
  • 12 Труд

    11 1 Отговор
    Има два вида труд - прост и тарикатски.