Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 05:21 3 797 16

КНСБ: Настояваме да се прекрати едностранното тълкуване на минималната работна заплата като разход за работодателя

  • кнсб-
  • работодатели-
  • минимална работна заплата

Продължава да стои твърдо зад своите справедливи искания за ръст на доходите и за достойно възнаграждение на работещите българи, заявиха от синдиката

КНСБ: Настояваме да се прекрати едностранното тълкуване на минималната работна заплата като разход за работодателя - 1
Снимка: БГНЕС

"Във връзка с продължаващите и през днешния /б.р. вчера/ ден неверни твърдения и внушения от страна на работодателските организации по отношение на предложенията за вдигане на минималната работна заплата КНСБ държи да направи следните разяснения".

Това се оказва в официална позиция на синдиката до медиите.

  • Аргументът, който от години бизнесът се опитва да наложи в общественото съзнание, че вдигането на минималната работна заплата води до увеличаване на безработните лица с ниска квалификация, не просто е неверен, но е и оборен многократно с изчисления и емпирични данни.
  • Не само, че няма намаление на нискоквалифицираната заетост при умерен ръст на МРЗ, но ефектът е точно обратният – забелязва се увеличение. Това показват данните в България от последните години при темповете, с които увеличаваме МРЗ. Този неверен постулат бе оборен и от един от Нобеловите лауреати за икономика през тази година Дейвид Кард. Неговите експерименти и анализи за влиянието на минималната работна заплата върху пазара на труда показват, че по-високата минимална работна заплата не само не води до загуба на работни места, а дори увеличава заетостта, аргументират се от КНСБ.
  • Нещо повече, налице е емпирична зависимост между увеличението на минималната работна заплата и ръста на икономиката. Според Есенната макроикономическа прогноза на МФ от октомври 2021 г. за последните шест години основен двигател на растежа на българската икономика е било вътрешното потребление, което доказва, че ръстът на доходите дава директен ефект върху генерирането на по-висок реален икономически растеж, допълват от синдиката.
  • Неверни са и твърденията, че ръстът на минималната заплата ще попречи на членството на България в Еврозоната. Примерите на други присъединили се преди нас страни – като Латвия, например, показва, че преди влизането в Еврозоната минималната работна заплата в страната годишно се е увеличавала с 25%. За тази година ръстът е от 16 на сто.
  • Аргументите за увеличение на МРЗ са много. През тази година към септември месец на годишна база НСИ отчете 14 процента ръст на средната работна заплата. В същото време минималната работна заплата е увеличена едва с 6,6 на сто. Такава заплата в момента получават 500 000 трудещи се българи. КНСБ предлага през следващите 4 г. тя да расте изпреварващо, за да успее страната ни да премахне феномена „работещи бедни“. Ако годишно МРЗ расте със 17-18%, както предлага КНСБ, през 2025 г. тя ще достигне размера на Заплатата за издръжка. Това означава, че ако двама работещи възрастни в едно тричленно домакинство, каквото е вече за съжаление българското семейство, получават МРЗ, то трябва тя да е 1200 лв. и тази сума да покрива това, което е необходимо за издръжката му. Едва тогова можем да кажем, че няма да има работещи бедни.
  • Искаме да е ясно, че ние не търсим никаква функционалност между МРЗ и основните индикатори на пазара на труда, но това е подходът, който възприема бизнесът и в този смисъл, дори и по този начин – тяхната теза не може да бъде потвърдена емпирично.

Настояваме да се прекрати едностранното тълкуване на МРЗ като разход за работодателя само и единствено от гледна точка на т.нар. „разходна конкурентоспособност”, като се пренебрегва фактът, че МРЗ е доход за наемния работник и повишаването ѝ стимулира включването на работната сила в пазара на труда, без да предизвиква дисбаланси между търсене и предлагане.

КНСБ продължава да стои твърдо зад своите справедливи искания за ръст на доходите и за достойно възнаграждение на работещите българи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бени

    24 8 Отговор
    Бойко за 12 години вдигна с по 50 заплатите, този мълчеше, а сега се активизирал през месец да иска увеличения 😃

    Коментиран от #7

  • 2 Синдикални лапащи

    36 4 Отговор
    Работещите българи настояват да бъдат премахнати синдикатите, които се грижат за минималната заплата за да вдигнат своята, но ги няма никакви в защита на работните места и работниците. Стига са на държавна издръжка.
  • 3 12345

    22 2 Отговор
    Крайно време е бизнеса да дава 30%за заплати от печалбата,но трябва да си извадят и реалната печалба на светло.Чак тогава нещата ще започнат да се оправят.
  • 4 Когато

    14 15 Отговор
    Този синдикалист изкара със собствен труд и 5 лв, може да прави някакъв коментар. Да се твърди че заплатата не е разход за работодателя граничи с дебилност и липса на икономически познания
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ааааа

    18 1 Отговор
    В крайна сметка е не просто смешно, направо е обидно да работиш на минимална заплата! Уж има регистър за минималните прагове на заплащане за различни професии, ама е само уж за едни, за други основна база. При всички случаи НЕ работи. И не всичко е в заплатата, а обучения, социални привилегии, добавки.......пълно с препокупко-продавчици по всички нива в търговията, а производителите дд. Докато не се върне гордостта на производителите, ще тънем в низостта на алъш-вериша.
  • 7 Мани се Боко

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бени":

    Щом като не искаш увеличение можеш да се откажеш. Дарявай си заплата на нуждаещите се. Това ще е една достойна постъпка. Очаквам да го направиш публично.
  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    16 1 Отговор
    И да нямаш работници пак ти е разход, защото се увеличават сумите за осигуровките ти. А колко работници ги водят на минимална е съвсем отделна тема.
  • 9 Ами ...

    13 2 Отговор
    Минималната работна заплата е данъчен инструмент, не социален.
  • 10 КНСБ има нужда

    10 4 Отговор
    от ново ръководство. Алъш вериша с ГЕРБ свърши и изнерви господин председателя. А като приход ли да се разглеждат заплатите на работниците? В криза никой не увеличава заплати.

    Коментиран от #11

  • 11 Предприемач

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "КНСБ има нужда":

    Правилно! Намалява ги! Народа е гладен! Ще работи и за без пари!
  • 12 Какъв разход

    10 1 Отговор
    Те смятат, че е щедро дарение.
    Дарение, заради което бачкаш като побъркан по 12 часа. Имало Кодекс на труда ! Къде е , за кого е ? В частния сектор Кодексът не важи. И ако се оплачеш в инспекцията, считай се за уволнен.
  • 13 комунизъм сър

    10 1 Отговор
    Вижте "лошите" хора Гърци Турци каква е минималната работна заплата за техните работници и вижте нашите Велики чорбаджии
  • 14 доктор Косев

    1 2 Отговор
    Работещи бедни винаги ще има защото бедността е понятие за отношение. Беден си спрямо някой друг.
  • 15 кво става тука

    3 1 Отговор
    тоя от снимката почна да се прави на профсъюзен деятел. Майтап...
  • 16 баба Цола

    0 0 Отговор
    Димитров много добре знае , как седят нещата на пазара на труда. Как се обслужват силните на деня феодали и крупни работодатели от НАП, НОИ и Инспекциите по труда. Колко души изгоряха в пряк и косвен смисъл, като им унищожиха документи за пенсиониране, като опожарения архив в НОИ Бургас през 2015г. Къде са парите на трудовите хора ЕЙ....Димитров?