8 Април, 2013 07:03 11 883 1

Няма нищо срамно да се оплачеш

  • работа-
  • трафик на хора-
  • съвети-
  • договор-
  • превенция-
  • стефанов-
  • кампания а 21

В свят, в който от всеки ъгъл дебне сянката на икономическата криза, за много хора намирането на работа се превръща в „мисия невъзможна”. Да търсиш прехрана с месеци, а понякога и с години кара все повече българи да се опитат да намерят работа в чужбина. Оказва се, че това също не е лесно. Не е лесно да мислиш трезво, за да прецениш не само възможностите, но и опасностите, предприемайки едно такова (в някои случаи съдбоносно) начинание. За опасностите и начините как да се предпазим от тях, разговаряме с Михаил Стефанов - директор „Комуникации” на Фондация „Кампания А 21”. Ако и Вие имате въпроси към него, може да ги зададете ТУК:

- Господин Стефанов, на какво трябва да обърнат внимание хората, които са решили да си търсят работа зад граница?

- На първо място това са обещанията от всякакъв характер. Как да разпознаем едно обещание от реално предложение за работа? Обещанието включва в себе си липса на информация. Например, обещава се, че ще се работи определено време, за което ще се вземат „едни пари”. Ако човекът, започне да иска повече информация, най-честите отговори са: „Ще видиш на място.” или „Няма проблеми. Ще разбереш!”.

Друга тенденция е, че много често хората се прилъгват с предложение за учене на език. „Работи във Великобритания. Усвои добре английски!”. За младежите това е голяма възможност да си развият езика и да го ползват в търсене на бъдеща работа.

Затова сме фокусирали кампанията си (бел. ред. Кампания А 21) върху последните две години от средното образование – 11 и 12 клас и студенти. Друг начин, по който се въвличат, са посреднически агенции – кандидатите за работа подписват един договор тук, който обаче се оказва, че няма нищо общо с действителността, когато отидат там.

- По какъв начин желаещите да работят извън България могат да проверят фирмата посредник?

- Това, което ни прави впечатление е, че голяма част от хората въобще не проверяват. Това е изумителното. Най-малкото нещо е, че се подписва договор с някаква фирма. Тази фирма в конкретната страна би трябвало да е регистрирана, лицензирана, дори да няма интернет сайт, поне в картата на  Google трябва да излиза адреса й. Това е възможно най-простото търсене.

- Хората интерпретират по различни начини словосъчетанието „Трафик на хора”. За да могат да се предпазят е добре да знаят какво всъщност е това?

- По законова дефиниция трафикът на хора, включва основно две неща: лишаване от свобода (отнемане на свободата под каквато й да е форма) и експлоатация, (ако нечия свобода бъде отнета, за да бъде експлоатиран този човек), това се води трафик на хора.

Обикновено измамата или принудата също са фактор. Ако бъде доказано, че чрез измама човекът е бил въвлечен в тази схема също може да се говори за трафик на хора.

- Каква е действителността към днешна дата?

- Все повече млади хора се насочват към чужбина и голяма част от тях не проверяват къде отиват, не четат какво подписват. Отивайки на място не се оплакват. За да не изпада в неприятна ситуация, човек трябва много внимателно да провери къде отива. Отдавна има интернет. Във всяка страна има различни форуми, агенции. Ако името го няма в интернет и фирмата не съществува – къде сте тръгнали? Ако на посочения адрес няма регистрирана фирма възниква същия въпрос.

- Какъв процент от хората, които установяват на място, че са измамени в съответната държава се обръщат към местните органи?

- Няма извършено подобно изследване. Лично, според мен, минимален – под 5%

- Какви, според Вас, са причините за това?

- Единственото, от което могат да се страхуват е, че може да се окажат в Англия без достатъчно пари да се приберат в България. Чувството на срам също е доста силен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Колкото и абсурдно да звучи, в страшно много ситуации, именно поради чувство на срам, особено момичетата, не се подават оплаквания. Абсолютно необяснимо е. Но жертвата си казва: „Как съм допуснал да попадна в такава ситуация. По-добре никой да не го разбира”.

На хората не им е ясно каква процедура следва, какво точно ще им се случи. Ще отидат в полицията, но после къде ще спят, какво ще ядат, как ще се приберат в България?

Това е една от основните идеи на „Кампания А 21”, инициативата Summerjobs.bg. Това е кампания за превенция на трудовата експлоатация на студенти в чужбина. И на сайта има редица съвети какво трябва да направи човек, заминавайки в чужбина.

1. Проверка на работодателя.

2. Никога не бива да подписва договор на език, който не разбира добре.

По европейското законодателство, работодателят е длъжен да предостави договор на език, който човекът владее свободно, освен на чуждия език в страната, в която работодателят функционира. Това звучи абсурдно – да отидеш в Англия и да не знаеш английски, но е факт.

3. Никога не бива да се подписва договор, в който има клаузи от типа „и други дейности”, защото там влиза всичко, на практика и проституцията.

4. Човек трябва задължително да има пари в себе си. Сума, която да му позволи да поеме разходи, да може да изкара примерно 2-4 дни в страната и да може да се прибере.

5. Задължително е да има SIM карта с някакви минути към България. Хубаво е, когато се заминава, да има уговорка с някой от България – семейство, приятел, с който да се чуе след 2-3 дни след като е пристигнал човека в съответната държава. Близките да знаят къде отива човека като адрес, град. Да се знае адресът на българско посолство, консулство. Задължително да се знаят спешни телефони.

- Какви са начините за борба с трафика на хора?

- Единственият начин за реална превенция на трафик на хора е създаване на нови работни места и развитие на местната икономика. Създаване на специални мерки, така че хората да не стигат до това да приемат някакви предложения за работа, които ще ги заробват. Всичко друго като кампании е много хубаво, но ако човек няма пари да си купи хляб... Може там да се окаже по-лошо, но пък си казваш „Бях длъжен да се опитам”.

Липсата на образование и ранното отпадане от училище е другият основен проблем, който седи в основата на трафик на хора. Обикновено трафикантите се насочват към хора, които са по-слабо образовани и с по-малко перспективи.

Това, което може да кажем е, че се е повишил броят на разкритите случаи на трудова експлоатация. Това значи, че ние на практика нямаме представа колко хора са в състояние на трудова експлоатация, защото това е нещо скрито. Няма статистика за това. Единственото, за което може да говорим, е броят на разкритите случаи. По тях може да се стигне до заключението, че или полицията си върши много по-добре работата, или расте броят на хората, въвлечени в трудова експлоатация. Едно от двете.

Михаил Стефанов
директор „Комуникации” на
Фондация „Кампания А 21”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    0 0 Отговор
    .аси яката рокличка има момичето! :) Истинска Ягодка!