Last news in Fakti

1 Декември, 2021 15:15 2 734 40

Шефът на КЕВР не вижда нужда от нова АЕЦ

  • кевр-
  • иван иванов-
  • ядрена централа

Зеленият преход е възможен

Шефът на КЕВР не вижда нужда от нова АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Една ядрена централа се строи, ако страната има нужда от електроенергия. Ние не само, че нямаме нужда, а изнасяме електроенергията. България задоволява своите нужди, а и не само от електроенергията.

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов международна конференция на тема "Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа".

По думите му трите най-важни неща, които трябва да се случат в България, е да има енергийна стратегия, която да бъде приета на ниво, което съответства на самия нормативен акт. В нея трябва да бъдат заложени всички мерки за ускорено развитие на ВЕИ-тата и на децентрализация на енергийната система.

Втората важна тема в енергийната стратегия трябва да е бъдещето на въглищните централи в България. Трябва да има план за алтернативна заетост на хората, които работят там, настоя Иванов. Такъв план не е направен, защото няма нито едно управления няма. Иван Иванов се надява за в бъдеще да бъде направено.

Третата важна тема в новата енергийна стратегия трябва да е бъдещето на ядрената енергетика. Според него нова мощност трябва да бъде изграждане само на базата на заместваща.

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че от лятото насам се наблюдава сериозно поскъпване на цените на тока и на природния газ, от което редица хора стигнали до крайни емоционални изводи. Ние не знаем няколко важни неща: дали поскъпването е трайна тенденция и затова на този етап не трябва да се бърза с дългосрочни инвестиционни решения. Да се чертае една картина на дългосрочно поскъпване е твърде рано, подчерта Димитров.

По думите му важно е освен да се приеме цялостна енергийна стратегия, да се вземат и мерки в борбата срещу корупцията. Много неща буксуват в България не заради Зелената сделка, а заради корупцията, убеден е Димитров. Проблемите не трябва да се търсят там, където не са.

Зеленият преход е възможен, но той трябва да бъде умен и да насърчава растежа на икономиката, каза още Димитров.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев добави, че най-спешното е да се промени законодателството и да се облекчат инвестициите във възобновяемите енергийни източници. Трябва да се промени и Националният план за възстановяване и устойчивост, настоя Добрев, според когото планът е много лош.

Трайчо Трайков, също е бивш министър на икономиката и енергетиката в периода 2009-2012 г., коментира, че новите енергийните технологии се развиват много по-бързо от традиционните. България изостава драматично в решенията за новите технологии, посочи Трайков.

Той не вижда никакво целенасочено усилие да бъде намерена обществена подкрепа за това да се използват новите технологии. Безкрайно важно е България да се подготви много добре за участие по взимане на европейските решения, но общините и местната власт трябва да имат много сериозно участие, подчерта Трайчо Трайков.

По думите му капацитетът на експертите, свързани с енергийна ефективност, се ограничава до знания за топлоизолация на сградите. Всяко едно ново нещо ще е огромен шок към местните администрации, затова и трябва да се мисли в тази посоки, настоя той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАРОДЕН СЪД

    69 1 Отговор
    "Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов" - и този костовист, говорещ с ужасен акцент, ли е станал ДОЦЕНТ?!

    България била изнасяла, и нямало нужда от друга АЕЦ...нищо че ресурса на Козлодуй изтича и от износител ще станем вносител след 15г.

    Коментиран от #8, #9, #11, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    56 1 Отговор
    На тоа мандатът му не изтече ли още лани‼️
  • 4 Хахахх

    49 1 Отговор
    Да вади кинтите от джоба и да доплаща лично той за повишенията
  • 5 честен ционист

    46 1 Отговор
    Този Ваньо няма ли да го чегъртате и него, или от Драган Цанков не дават все още?
  • 6 гадно

    44 1 Отговор
    За тЕх е ясно, че нямат нужда от нова АЕЦ изнасят ефтиния ток от Козлодуй и пълнят гуши, а скъпия микс го плащаме ние. Как сами ще си отрежат клона на който седят?
  • 7 случаен

    50 1 Отговор
    А шефа на КЕВР не си ли дава сметка ,че вече трябва да си ходи и да не дава кухи мнения.Едва ли е най-компетентния в енергетиката.Зелената енергия е като зелената му глава.
  • 8 Display

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН СЪД":

    Ние вече сме вносител.....а за белене не искат и да се споменава, че ще им излезнат далаверите.........
  • 9 РЕФОРМИТЕ

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН СЪД":

    Закриване на паразитната КЕВР!
    Тя служи удинствено за противоконституционно узаконяване
    на скрит енергиен данък в полза на Русия!
  • 10 Ювиги Хана

    30 7 Отговор
    Долен тип България изнася евтина и внася скъпа енергия щото са алчни мошенници и майцепродавци в КЕВАР!

    Коментиран от #17

  • 11 гост

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН СЪД":

    Козлодуй не е НОВА централа , "експерте" и никой не казва , че не трябва да има ЗАМЕСТВАЩИ блокове за нея , за което имаме повече от 20 години и то на много по-ниска цена от Белене !! А само със спестеното можем да изкараме още една атомна от проточни турбини на Дунава , без никакви стени !! Които ще работят много по-дълго и много по-евтино дори от Козлодуй !
  • 12 Професора

    27 5 Отговор
    А простьо Иванов знае ли, че АЕЦ Козлодуй ще спре работа след 10 години и после какво следва?

    Коментиран от #30

  • 13 Гост

    30 0 Отговор
    Защото ще падне далаверата с тока и бонусите му ще паднат. А дано се задави и той и родът му
  • 14 Софиянеца

    24 5 Отговор
    Само шпоните не искат да се строи нова АЕЦ на територията на РБ!
  • 15 proi4o

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН СЪД":

    1986, при бай Toшо .
  • 16 Време е

    27 5 Отговор
    да изметем кочината, а от тия двамата мартинчо и ивановчо направо ми се повдига! Тъпанари нямало нужда, ел.енергията достатъчна и т.н. тъпотии, ако не бяха тия отрепки България да имаше още една АЕЦ и щеше да е енергиен лидер в цяла източна европа, а от износ на енергия се печелят луди пари, коино могат да пълнят бюджета ни!!!!
  • 17 гост

    6 24 Отговор

    До коментар #10 от "Ювиги Хана":

    Чакай , не плещи простотии , само след година ще видиш внос на толкова "скъпа" енергия , че и любимия ти Козлодуй ще почне да хълца от ужас !!! Щото тогава ще се обединим с Румъния , а оттам с цяла Европа !! Тая същата , дето зимата има ОТРИЦАТЕЛНИ цени на тока и плаща на потребители да го ползват !!! Тогава ще ви питам кой ще ви строи скапаното Белене !!!

    Коментиран от #26, #34

  • 18 Ихи ихи

    17 1 Отговор
    Палячето на Костов който няма грам пипи ще казва кой ще кара влака Да си гледа пенсията
  • 19 Възмутен

    12 3 Отговор
    Заради такива като този сме на този хал
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дами и Господа

    16 0 Отговор
    Бойко подписа закриването на АЕЦ Козлодуй до 2027 година. Имаме само 4-5 години ,за да се построй АЕЦ, иначе ще сме с режим на тока.
  • 22 Българка

    17 0 Отговор
    Имаме нужда от нови ядрени мощности, нямаме нужда от скъпо струваща ел.енергия от американски мощности и на всякакви приятелски до мафията кръгове, които скубят бедните българи
  • 23 Кукувец

    13 0 Отговор
    Този изперал кукумицин Иван Иванов да го пенсионерат или да го вкарат в затвора. Отдавна е в пенсионна възраст а определя съдбата на милиони чрез повишаване на разходите ни.Като взима пари под масата.
  • 24 Докога ще сме жертва на

    11 0 Отговор
    костовиста с мух........лия мозък. Кой го поддържа и докога.
  • 25 наблюдател

    16 0 Отговор
    "Шефът на КЕВР не вижда нужда от нова АЕЦ"

    такива, като тоя (десебар-юрдановист пар екселанс!) - за стафидките по стълбовете на цариградско шосе. нямат работа в държавни структури!
    цял свят вижда нужда, комшиите строят като бесни атомни мощности, миз.е.рникът се загрижил за краварските централи!
    на фонарь!
  • 26 БАЙ Х@Й‼

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Я кажи едно семейство на което СА ПЛАЩАЛИ да им ползва тока ‼️ Нещо не си съвсем наясно ‼️ И сега има отрицателни лихви за банките, ама не знам някой да е взел заем и да му дават още пари‼️ А иначе тук има цели ка.туни които не плащат нито ток нито вода ‼️
  • 27 Дебил

    9 0 Отговор
    То май и от него няма нужда?
  • 28 нйко

    8 0 Отговор
    Тоя за това е турен от Костов , да прави каквото каже САЩ , а заеква с българския повече от Карадайъ .
  • 29 Мартин Димитров

    8 0 Отговор
    и Иван Иванов са сред основните гробокопачи на българската енергетика.
  • 30 pbdan

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Професора":

    доц. Иван Иванов е на 75г. и не му пука какво ще стане след 10г. Със заплата поне 15 000лв. и максимална пенсия едновременно мисли по съвсем различен начин.
  • 31 БСП на Бунището

    1 5 Отговор
    Червените цървули в Действие...Ами нали само два милиона Електромобили ще гълтат Ел енергията на цял енергоблок от Атомната бе кауни....
  • 32 СЛОНА

    5 0 Отговор
    ЗАЩО МУ Е НОВА КОЛА КАТО ВЕЧЕ СИ ИМА ...това е пример ,А И НЯМА ДА ИМА НА КОГО ДА Е ПРОДАДЕ ,А НЕ МИСЛАТ С ГЛАВИТЕ СИ КАТО ВЛЕЗАТ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ НА ЛУНАТА ЛИ ЩЕ ГИ ЗАРЕЖДАТ ИЛИ НА РЕКАТА ???....
    ТОВА СА БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА ЖАДУВАЩИ ДА СА ШЕЙХОВЕ ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор
    Стъпките за изход от положението.
    1. Колко голяма допълнителна електро-генерираща мощност е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план.
    1.1. До 200 МВт,500,1000,2000, над 2000
    2. Какъв тип централа ще се строи.
    2.1. ТЕЦ, ТФЕЦ /ко-генерация/, АЕЦ, др.
    3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор.
    3.1. Водоводни, графит, газ, тежка вода,комб., бързи неутрони.
    4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА „АЕЦ БЕЛЕНЕ”.
  • 36 Ей ще уцелиш греда маи

    5 0 Отговор
    Тоя трябва в затвора да му зачислят креватче
  • 37 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Председателят на КЕВР с действията си се представя като едно доказано инженерно недоразумение, което не вижда по-далече от носа си!Не знам що за инженер е,но приказките и действията му свидетелстват за шокираща инженерна недостатъчност!
  • 38 7777777

    6 1 Отговор
    СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ Е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА ПРИ ЗАТВАРЯНЕТО НА МАРИЦИТЕ, КОЛКОТО ПО-БЪРЗО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ, А КОЛКОТО ДО ЗЕМЕТРЪСНАТА ЗОНА-ИМА СИ ТЕХНОЛОГИИ-ПРИМЕР ЯПОНИЯ! И БЕЗ ДРУГО ТАМ СА ЗАКОПАНИ 2 МЛРД ЛЕВА, НЕКА Я НАПРАВЯТ, ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИ БЪРЗО!
  • 39 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Шефът на КЕВР е кръгъл идиот, щом не вижда очевадни неща!
  • 40 TAKA E !

    0 0 Отговор
    Само шпоните не искат да се строи нова АЕЦ на територията на РБ