Last news in Fakti

8 Декември, 2021 15:06 7 825 2

Четворна надница за извънреден труд на официалните празници

  • надница-
  • заплащане-
  • официални празници-
  • почивни дни

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд

Четворна надница за извънреден труд на официалните празници - 1
Снимка: Shutterstock

Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 1 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече. Следва да се има предвид обаче, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна, напомнят от Главна инспекция по труда.

За работата на т.нар. "неприсъствени" дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено, ако трудът е извънреден. Увеличението в този случай е със 75%.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд.

Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    20 0 Отговор
    Това е работа на осигурителния институт да следи дали работодателя е платил извънредния труд на работника!
  • 2 Сандал

    6 0 Отговор
    Сууупер, а работа ще осигурите ли ?По-точно пари, тя работата е ясна!