Last news in Fakti

14 Юни, 2024 15:21 602 3

Служители съдят Apple заради дискриминация в заплащането

  • apple-
  • служители-
  • съд-
  • дело-
  • заплащане-
  • дискриминация

Американските жени губят пари поради неравностойно заплащане

Служители съдят Apple заради дискриминация в заплащането  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Двама служители на Apple съдят компанията, защото „систематично“ плаща на жените по-малко от мъжете си за една и съща работа, съобщава аг. Bloomberg.

Делото е заведено на 13 юни, в щатския съд на Калифорния. Джъстина Чон и Амина Салгадо отбелязват, че при оценката на работата мъжете в Apple обикновено получават по-високи оценки за работа в екип и лидерство, което води до по-ниски бонуси и заплащане за жените.

Чунг каза, че получава 10 000 USD по-малко от колегата си. Тя осъзнава това едва след като видяла данъчния му формуляр на принтера в офиса.

CNBS по-рано съобщи, че американските жени губят пари поради неравностойно заплащане. Според правителството на САЩ за всеки долар, който печели мъж, жените печелят само 83 цента. В резултат на това загубите на американските жени до пенсионирането им възлизат на 1,6 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхмхмх

    6 0 Отговор
    Това е като при актьорите. И звездата с главната роля, и актьорът с поддържащата роля имат едни и същи задължения, но в края на деня звездата вкарва зрители в салона и носи приходи, и поради тази причина получава повече пари... Нещо напълно нормално. Или пък жените футболистки, които никой не ги гледал и мъжете, които носят 100 пъти повече печалби от продажби на билети и телевизионни права.
  • 2 Никой не знае

    7 0 Отговор
    Някой знае ли за какво е платено повече в точно този месец, точно на този човек? Има поне 10 причини, но видиш ли жената се почувствала "дискриминирана". А защо не е дискриминирана когато търсят строителни работници? Когато търсят леяри? Това женско равноправие, феминизъм и дискриминация е мантрата с която водят жените за носа. А ако питате мен всеки трябва да взима абсолютно различно възнаграждение за труда. Както всеки е различен в облеклото си, мисленето си, скоростта на придвижване и т.н.
  • 3 хаха

    4 0 Отговор
    Защо се предъвква постоянно тази неистина? Изследванията на база среден доход на всички жени срещу всички мъже наистина показват такова съотношение около 80% за заплатите на жените. При коригиране с факторите професия и изработени часове процентът за жените е 99%. За Гугъл излезе, че плащат повече на жените(може би, за да няма претенции от тяхна страна). IBM влязоха в скандал, като изтекоха записи на разговори още от 2014 как уволняват мениджъри, ако назначат мъже, след като има кандидатки жени, даже да са с по-ниска квалификация и по-малко опит. СЕОто, който е индиец, даже говори как в компанията не трябвало да има бели, азиатци и ИНДИЙЦИ. Подчертавам последното, защото той самият е индиец. Бонуси се получават за повече работа. Дали двете каки са ходили да си прибират децата или са оставали след работа? Дали са взимали болнични и т.н.? Това са също и фактори за повишения на позициите. Да, жените за разлика от мъжете по-често се отдават на семейството и децата и не работят по 12 часа на ден. За съжаление това носи по-ниски заплати. А и масово жените търсят в офис и леко. Странно, но най-високо платената професия в света е мъжка- водолаз за отпушване на канали май беше. Има и хора на нефтени платформи, кранисти и т.н.