Last news in Fakti

12 Декември, 2021 22:00 6 989 19

Ето колко изкарва един планински водач

  • хонорар-
  • заплата-
  • планински водач

Хонорарът варира от 120 до 350 лв. на ден

Ето колко изкарва един планински водач - 1
Снимка: БГНЕС

Обикновено хонорарът на планинските водачи у нас варира от 120 до 350 лв. на ден. Заплащането зависи основно от вида и продължителността на тура, а също и от нивото на квалификация на водача.

Често то може да бъде по-ниско заради понижаващите се цени на туристическите услуги или използването на нелицензирани планински водачи от някои агенции, при по-специализирани преходи пък хонорарът може да надхвърли 350 лв.

Това съобщиха за „Монитор” от „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България”.

Двете основни квалификации са планински и алпийски водач, по думите на председателя на асоциацията Любомир Попйорданов.

Всяка от тях дава правото за водене на групи в точно определени терени, описани в закона и наредбата за упражняване на професията. Освен това има водач с велосипед, а също и ски водач. Всеки туристически преход може да бъде обвързан с допълнителни специфики, като наблюдаване на животни, растителен свят, геоложки особености на планините, кулинарно изживяване или изкуство.

„Работата на водача все още не е справедливо оценена. И причината за това е липсата на достатъчна информираност в обществото за важността на професията, недостатъчната планинарска култура и платформи в социалната мрежа”, коментира той.

Като допълни, че България привлича и чуждестранни туристи, предпочитащи водачите да говорят техния роден език, което изисква допълнителна и специфична квалификация.

„От асоциацията държим на високото ниво на обучение, но за съжаление и в тази област държавата показва липса на капацитет за контрол и подход към всички, предлагащи курсове за планински водачи. Това води до дипломирането на гидове с недостатъчно добра квалификация, което е и предпоставка за инциденти в планината”, констатира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    22 1 Отговор
    Водача на шайката взе милиарди ,и сега трябва да го връща с лихвите ,и да лежи до живот в затвора
  • 2 Гришо

    15 1 Отговор
    Има и училище за планински водачи в с. Черни осъм.

    Коментиран от #11

  • 3 Реалист

    31 1 Отговор
    Тоз водач май се олабва от хребета:)

    Коментиран от #4

  • 4 мдаааа

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Взе ми думите от Остата ...
  • 5 Абе , ФАТКИ

    27 0 Отговор
    Ка можаате баш таа снимка да сложите ...🤭😁
  • 6 Арменеца от Варна

    6 6 Отговор
    Водач???! Гид на група или какво?! Само да попитам ако нямам застраховка, но си наема водач - кой ще плаща в случай на инцидент? Аз също съм водач на МПС с няколко категории (не мога да карам трамвай) - сега да погледнем една друга реалност в която живеем и сме МНОГО по-близки с рисковете - Е?! Как си мислите, че ще ме уплашите с това че планински "ВОДАЧ" НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ОЦЕНЕН???! Сериозно ли пускате такива вицове? Не за друго, а защото съм и треньор по гребане - да, живея в чужда държава и бучавам техните деца, но и образованието си го получих на техен език по техните правила и знам, каква е отговорността ми ако се случи нещо с пълнолетен малолетен или непълнолетен спортист/състезател - за едните треперим, а за другите НАБЛЮДАВАМЕ!!! Взел си си 18+, имаш си глава и отговорности! Ади другия път да допълните материала. Има много случаи и в Бг, когато са се случвали нещастия и треньора/отговорника/водача НЕ е осъждан (въпреки, че е подвеждан под отговорност), защото реално е свидетел, а не ПРИЧИНА!

    Коментиран от #9

  • 7 ГОЛАТА ИСТИНА

    9 1 Отговор
    Нямам идея, колко точно получават, но зная, че когато настъпи cov19 кризата, те бяха едни от първите, които ревнаха за пари от държавата.
  • 8 Хонорар

    13 1 Отговор
    Представяйки доход като хонорар показва, че за него не се плащат осигуровки и дод. Не си давайте парите за такава услуга. Осигуровките плащат пенсиите на вашите родители, баби, дядовци. Дод, ддс, акции плащат разходите на държавата, заплатите на чиновниците и други държавни разходи. Вижте в списъка на професиите и мин. плащания за квалификация има ли такава професия. Мислете за децата си и товара от държавни дългове, които им стоварват и помислете за услугите, които ползвате, дали не излизат двойно и тройно.
  • 9 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Арменеца от Варна":

    Ко каза ко?
  • 10 нннн

    5 2 Отговор
    Сичката Мара Фтасала...
  • 11 TROY

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    Да де. Има училище за планински водачи във Черни Осъм. Единия от тях, неколкократно съм го водил до тях, от прилошаване на разредения въздух във кръчмата. На балканжия водач не му трябва защото си е на собствена територия.

    Коментиран от #13

  • 12 Един

    9 0 Отговор
    А колко изкарва на ден един водач на електричката бойчиновци -монтана

    Коментиран от #17

  • 13 Гришо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "TROY":

    Да ,ама някоя плевенска тиква като дойде....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Енчо

    1 1 Отговор
    За шибачи колко е хонорара да питаме колевски
  • 17 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Един":

    Ако му плащат на брой превозени пътници не би трябвало да изкарва повече от два до три лева на ден!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лешояд

    0 0 Отговор
    Важното е, колкото изкара, толкова да прибере. Примерно, изкарва пет овце, три кози, два коча и една дебела свиня, дето се влачи накрая, а на връщане, някоя заблудена овца се заблеяла някъде и после трябва да правят спасителна акция.