Last news in Fakti

15 Април, 2013 14:49 1 571 1

Нарушения при обществените поръчки в АЕЦ

  • нарушения-
  • обществени поръчки-
  • аец

Автор: Иван Рачев, клуб Журналисти срещу корупцията

В  чернова на  доклад на „Главен инспекторат„ на МС са установени множество нарушение в атомната централа "Козлодуй". Според него са сключени договори за изпълнение на обществени поръчки в АЕЦ „ Козлодуй”, подписвани  от лица различни от  изпълнителният директор.
    

Проверката обхваща периода 2011 – 2012 година. Сред най – тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, които са подписвани от други служители на централата , а не  от изпълнителният директор. Проверяващите от Главния инспекторат на Министерски съвет са установили още , че няма разписана процедура за съхранение и архивиране на досиетата на обществените поръчки , както и за приемането , предаването и  съхранението на  офертите. Според чл 58а ал. 6 от ЗОП възложителят е длъжен да съхранява цялата документация по провеждането на всяка процедура за възлагане на обществени поръчки най-малко 4 години след приключване на изпълнение на договора. Констатирани са случаи при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка.  В доклада е описан и случай при който печели кандидат предложил  три пъти по висока цена от останалите кандидати при възложен критерии „най – ниска цена”.  Допускано е разделяне на обществени поръчки.
    

Според проверяващите от Глания инспекторат възложителя на на обществени поръчки АЕЦ „ Козлодуй”  е назначавал нови членове към определени вече комисии , които да събират, разглеждат и оценят оферти без да са посочвани мотиви за това .
    

Тези и много други нарушения свързани с възлагането на обществени поръчки в АЕЦ „Козлодуй”,  са констатирани в подробен доклад , който е класифициран с гриф „Поверително”. За обществените поръчки е проверявано как са били администрирани процедурите по възлагането по ЗОП и Наредбата за възлагане на малки  обществените поръчки , включително чрез прилагане на рамково споразумение или система за предварителен подбор. Обект на проверката са били още финансово- икономическото състоние на атомната централа, технико-технологичното състояние,  тръжните процедури за продажбата на електрическа енергия  на външен и вътрешен пазар за периода до 31.12. 2012 г. Докладът е адресиран до министъра на икономиката , енергетиката и туризма Асен Василев, като се препоръчва документът да бъде предоставен на министър-председателя и на изпълнителния директор на АЕЦ  „Козлодуй” за изпълнение на препоръките в него. В заключението на доклада – резюме се казва , че извадки от него трябва да получат Агенцията за държавна финансова инспекция , Българския енергиен холдинг и Главна инспекция по труда.

Клуб „Журналисти срещу корупцията”  на страницата си публикува чернова на  доклад - резюме на дирекция ” Главен  инспекторат” към Министерски съвет. Това е продължение на заявените от клуба предложения за прозрачност в сектор „Енергетика” и на проведената кръгла маса на 8 март 2013 г. Всички материали , с които разполагат от Клуб журналисти срещу корупцията от направените до момента разследвания от наши колеги са предадени на Главния прокурор Сотир Цацаров и министърът на икономиката , енергетиката и туризма Асен Василев.  Очакваме от тях да се произнесат спрямо компетентността си .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слаб 2, журналистката!

    0 0 Отговор
    Не разбрах как се казва АЕЦ - "КозлОдуй" или "КозлУдуй"?! Виждам 4 пъти написано второто наименование, което говори за грешка не от бъране, а от незнание. Ама, ограмотете се, моля!!! Дразни написаното от журналист, който уж грамотен, има за цел да информира читателите, а в същото време не е в състояние да изпише правилно дори името на ЕДИНСТВЕНАТА АЕЦ в страната. Абсурд!