Last news in Fakti

19 Април, 2013 16:17 2 413 0

Сменят директора на АЕЦ "Козлодуй" след скандален доклад

  • аец-
  • валентин николов-
  • козлодуй

Общо 23 души, предимно в енергетиката, ще бъдат уволнени

Сменят директора на АЕЦ "Козлодуй" след скандален доклад - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде освободен. "Ще направим предложения за конкурс за избор на нов изпълнителен директор." Това заяви енергийният министър Асен Василев.

Шеф на атомната ни централа е Валентин Николов, който за кратко беше зам.-министър на икономиката, а преди това депутат от ГЕРБ.

Днес по време на третото заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма представители от гражданската квота предадоха доклад на Инспектората към Министерски съвет за проверка, извършена в АЕЦ "Козлодуй", която от министерството определиха като "много смущаваща". Проверката е предадена на държавната финансова инспекция и прокуратурата.

Припомняме, че още на 15 април Факти.бг публикува разкрития на клуб Журналисти срещу корупцията, според които в чернова на  доклада са установени множество нарушение в атомната централа "Козлодуй".

Днес резюме на доклада беше предадено на присъстващите журналисти, като на въпрос дали само настоящото ръководство на ядрената централа носи отговорност за извършените нарушения, Василев отговори, че проблемите в централата са системни и не са свързани с определени личности. Копие на доклада е предаден и на Държавната агенция за финансова инспекция, както и на прокуратурата.

23 персонални промени в общо 13 дружества ще бъдат направени в системата на Министерството на икономиката и енергетиката, обяви министър Асен Василев.

Промени ще има в почти всички енергийни дружества. Очаква се в бордовете на предприятията да влязат нови представители на държавата. От преценката на новите бордове ще зависи дали да сменят изпълнителните директори. Василев отбеляза, че БЕХ е едно от дружествата, в които ще има промени, но отказа да коментира по-конкретно кои ще са засегнатите от промените структури и лица.

Вижте нарушенията публикувани на страницата на клуб Журналисти срещу корупцията ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА