Last news in Fakti

7 Януари, 2022 06:19 2 986 15

Павликени протестира срещу завод за изгаряне на отпадъци

  • павликени-
  • завод-
  • отпадъци-
  • протест

Ще се превърнем в София, опасяват се местните, а инвеститорът твърди, че няма опасност за околната среда

Павликени протестира срещу завод за изгаряне на отпадъци - 1
Снимка: БНР

Жители на Павликени и няколко съседни села протестираха срещу изграждането на завод за базалтови влакна и изгаряне на отпадъци, който трябва да бъде построен в околностите на село Върбовка, предаде БНТ

Вчера в общината се проведе обществено обсъждане, на което присъстваха и представители на фирмата – инвеститор, но заради изискването за зелен сертификат, много от хората не бяха допуснати да присъстват и зададат въпросите си.

Проектът предвижда заводът да се построи на по-малко от два километра от село Върбовка. В него ще се произвежда каменна вата, а енергията ще се осигурява от модифицирано гориво от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден.

Именно това провокира напрежение у хората, които живеят в региона. Затова те се събраха на протест пред сградата на община Павликени.

"Има голяма опасност в региона ни да има немалко замърсяване с фини прахови частици от изгарянето на въпросните отпадъци, което не е малък проблем, поне според мен. Малкият град, спокойствието, са една от причините да съм тук, а с това нещо, едва ли не ще се превърнем в София", обясни един от протестиращите.

От фирмата – инвеститор заявиха, че бъдещият завод по никакъв начин няма да застрашава околната среда.

"Проектът е изцяло европейски, вътре инсталациите са изцяло австрийски и германски, съответно е одобрен като "зелен" и е абсолютно затворен цикъл. В общи линии това е един затворен екологичен проект Спестяването е около 450 хил. въглеродни емисии на година при действието на този проект", заяви Тодор Тодоров – представител на фирмата-изпълнител.

Инвестицията е за 450 млн. евро, заводът трябва да осигури между 400 и 600 работни места, а очакванията на фирмата са изграждането му да започне през лятото.

Хората обаче са категорични, че проектът е екологична бомба и няма да допуснат реализирането му. Очаква се становище да даде и министърът на околната среда и водите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Народа

    12 7 Отговор
    Дано стане ама надали нали всички са Зелени боклу. и това е модерно сега.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    17 3 Отговор
    ВМЕСТО МУТРАТА ВЪЛКА ДА Е В ЗАТВОРА, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРО КАРТОФКИ МАК-КЕЙН ГО ПРАВИ ПОЧТЕН ИНВЕСТИТОРС :)
  • 4 номад

    20 1 Отговор
    какво стана с разделното събиране на отпадъци и рециклирането на пластмаса хихихихи смех бате
  • 5 Онзи

    25 2 Отговор
    Превърнаха България в кош за боклук на Европа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Закс

    18 0 Отговор
    Тонове , а на баба ти Пена и на дядо ти Иван двете дървета в печката замърсявали въздуха ... Без думи !
  • 8 Мирослав

    21 0 Отговор
    1100 тона отпадъци на ден! Това прави 400 000 тона отпадъци на година. И това било нужно за да си проиведат енергия за производството на каменна вата. Глупости на търкалета. Това очевидно ще е инсталация за изгаряне на вносен боклук, а приказките за завод за кемнна вата са само за парлама. Сигурно за да не им се налага да депонират срещу много пари отровните шлаки от изгарянето на отпадъците ще ги обявят за каменна вата и ще ги изхвърлят на обикновено сметище. За пореден път едни хора се опитват да печелят за сметка на здравето на съгражданите им.
  • 9 Типично

    14 1 Отговор
    евро лицемерие. Това "зелено" нещо е в пъти, пъти по - опасно от една ТЕЦ. Защо не си го направят в техните държави?

    Коментиран от #12

  • 10 Юхуу

    6 0 Отговор
    450 млн. евро??? компютри компоти или завод на тесла, поредна невероятна статия
  • 11 Гост

    7 2 Отговор
    Как не ви е срам, павликенчани! Превръщането ви в бунище за отпадъци ще ви направи европейски град, а вие се дърпате. Що за назадничаво, балканско мислене?!
  • 12 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Типично":

    Защото те мислят за нашето благо и са готови да се откажат от интересите и печалбите си, за да ни помогнат да заживеем по-добре. Надявам се, схващаш ирончният тон ;)
  • 13 Той завода е зелен

    3 1 Отговор
    Ама благодарение на филтрите вкрая на комините. Ей тез филтри, понеже сте в Бг., защо не ги сменяте не зная. Туй ви е удурмата бизнесменска. 600 раб. Места, по документи сме ок и зелени а ще бухаме мизерии у въздуха щот никой няюа да ни замерва какво фъргаме. М читъйде, да не сми само ний балъците дет ше пазим природата у Бг. Я глей другитеколко пари спестиха и къвживотец си живеят. И нийкат тях ша одим на топли страни зимата
  • 14 незнайко

    1 0 Отговор
    Ако ще си горим нашите отпадъци лошо няма, НО да горим отпадъци от ЕС няма да стане !!! НЕКА СИ НАПРАВЯТ ЗАВОДА ТАМ ОТКЪДЕТО СА ИНВЕСТИТОРИТЕ !!!
  • 15 Илиян

    2 0 Отговор
    Никакво горене на боклуци в близост до населени места!Съд и затвор за вълчата нагла мутра!