Last news in Fakti

13 Януари, 2022 16:43 1 192 15

Работодатели: Евтиното отопление за бита ще е за сметка на индустрията

  • работодатели-
  • евтино отопление-
  • бит-
  • индустрията

Социалната политика да спре да бъде изпълнявана през енергийната система, апелират от бизнеса

Работодатели: Евтиното отопление за бита ще е за сметка на индустрията - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът остро протестира срещу новия удар за индустрията с цената на природния газ. Според работодателите, анонсираните мерки от енергийния министър в подкрепа на битовите абонати са за сметка на индустрията и ще доведат до затварянето на заводи, съобщават от БНР.

В отворено писмо до министъра на енергетиката Александър Николов от Асоциацията на работодателските организации отказват да приемат новия ценови удар от природния газ и твърдят, че евтиното отопление на битовите потребители ще бъде за сметка на работещите в индустрията.

Според бизнеса, това ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към бита, което е абсолютно забранено от европейските директиви. Социалната политика да спре да бъде изпълнявана през енергийната система.

В отворено писмо от Асоциацията на работодателските организации посочват, че социалната политика не трябва да се изпълнява през енергийната система:

„Когато трябва да бъдат компенсирани за високи цени битовите абонати, това трябва да става за сметка на социалните ни фондове и ако имаме компенсация, договорена в някаква степен в стойността на електрическата енергия, такава за природния газ нямаме – това, което държавата реши, е да подпомогне топлофикационните дружества и битовите абонати“, коментира председателят на Българската стопанска камара, Добри Митрев пред БНР.

Индустрията настоява да купува природния газ на достъпни цени, за да запази конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на икономиката.

Вчера енергийният министър обяви компенсация за битовите потребители с по 27 лева на мегаватчас за декември и с по 42 лева на мегаватчас за януари. Предстои мярката да бъде обсъдена в Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мн ясно бате

    33 0 Отговор
    Да плащат богатите олигарси с по 5 завода купени на безценица ескплоятиращи служителите
  • 2 БМБ

    33 0 Отговор
    Той бизнесът иска държавата само на тях да помага а НАРОДА да се оправя сам.На бизнеса не трябва да се помага защото тези помощи са от нашите данаци , по добре е да си намалят големите печалби.
  • 3 гошо

    32 0 Отговор
    ами... по-ниски норми на печалба, и няма проблем. е, ще страдате от безсъние, но безплатен обяд няма. а вие заграбихте богатствата на българия безплатно. та, така.
  • 4 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Как си представят робовладелците, че ще има евтино отопление за бита, когато енерго олигарсите на герберастията ни държат за Заложници? Друго е, че Никога няма да се направи Нещо в полза на останките от народец.
  • 5 Начо

    24 0 Отговор
    Милиардери сте ,а все искате да одерете кожата на бедняка,и на държавата
  • 6 Гневен язовец

    21 0 Отговор
    Ало, " работодателите"!;Ами нали индустрията работи за благото на бита на народа!?? Айде малко да намалят тлъстите си печалби и да не пищят като ощипани моми!!!
  • 7 Беновска пита

    16 0 Отговор
    Ало,Али Бегов!! Що не бегаше вчера да подкрепиш протеста на " Възраждане"бе тикво??
  • 8 Гост

    14 0 Отговор
    Хайде стига с това да се играе по свирката на АИКБ. Научиха се на малки разходи и големи приходи в личните им сметки и сега е рев
    Осигуряват на минимална работна заплата, при отпуска плащат като за Бог да прости.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ауди

    11 0 Отговор
    Брей само за фабрикантите компенсация да имало, а тия същите защо не актуализират заплатите според инфлацията и високите цени за да имат хората с какво да плащат?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Христ

    5 0 Отговор
    И преди ковид на работата е кучи студ едвам се издържа зимата
  • 14 БИЗНЕСА НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ДЪРЖАВНИ ПОМОЩ

    3 0 Отговор
    ТОКОВАТА ПОМОЩ ЗА ИНДУСТРИЯТА ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА ГЪРБА НА НАРОДА-ОТ НЕГОВИТЕ ДАНЪЦИ.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Егати наглите! А субсидиите ви от чии данъци са?