Last news in Fakti

28 Януари, 2022 14:28 6 664 89

Работодателите се обидиха на Асен Василев

  • асен василев-
  • работодатели-
  • аикб-
  • бск-
  • бтпп-
  • криб и сси

През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, твърдят от организациите

Работодателите се обидиха на Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците". Това е казал министърът на финансите Асен Василев по време на обсъждането на бюджета в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в профила си във фейсбук.

Впоследствие АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изпратиха отворено писмо до министъра на финансите, за да изразят несъгласие с твърдението на Асен Василев:

Повод за настоящото писмо е обидното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, според когото "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че:

В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!

На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

Непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1.

Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги:

е принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България;

с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

принуден е да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати).

През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем.

На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност.

Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    140 60 Отговор
    беше абсолютно най доброто нещо което някой е казвал. Тези бандюги работодатели да се наричат е меко казано смешно. Абсолютно адекватно. Браво на Василев

    Коментиран от #7

  • 2 гадно

    117 47 Отговор
    Хе-хе Кокорчо им го е забил с 200 на бизнесмените разчитащи все на поръчки и пари от държавата.

    Коментиран от #60

  • 3 Иво

    90 24 Отговор
    Няма служители нали,тамън ги научихте да бачкат за трохи и те неблагодарниците изчезнаха.
  • 4 РЕалистА

    96 24 Отговор
    назначените бизнесмени, приватизатори, олигарси, наистина са некадърници ама са крадливи на макс !!
  • 5 Образовани и способни

    48 36 Отговор
    Кадри няма да има, докато (не само) висшето образование се финансира "на калпак"! И докато не се въведе задължителен държавен изпит - освен дипломната работа- за бакалаврите! При това, изпит провеждан от комисия, съставена с външни (за дадения университет) членове! И с представители на бизнеса!
  • 6 Fury

    107 27 Отговор
    Много правилно го е казал вицепремиера. Не веднъж съм казвал, ме има които карат чисто нови коли, купуват си жилища из големите градове а на работника минимална заплата и същият не може дрехи да купи на децата си. Другият вариант е пилеят пари а работника отново на минимална заплата. Из провинцията подобни случаи колкото искаш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    11 31 Отговор
    ... С две ведомости работеха. Но имат гръб. Президент. Не е РР. Не става да живееш в Бг. И не по времето на Гешев или Цацаров, а още от как им съществува фирмата. Иначе са добри, учтиви, но те си приемат българомохамеданите. Как ще ги стигнем Американците пееше Тодор Колев, а аз казвам Европейците как ще ги стигнем. Учтив народ са Те. Царе, Крале.
  • 9 Никой

    42 26 Отговор
    Комунист да върти бизнес,че и да печели.Те също нямат нужната квалификация.Те ако не крадяха от държавни поръчки щяха ли да карат яхти.

    Коментиран от #13

  • 10 Абе

    45 49 Отговор
    Свалите ги тия некадърници докато не е съвсем станали късно.Изобщо не трябваше да ги избирате бе
  • 11 Абе

    56 42 Отговор
    Кокорчоо с твойто аверче Кирчо ходите по много тънак лед и скоро май ше усетите народната любов.
  • 12 Информиран

    50 36 Отговор
    "бизнесмените"

    На минимална заплата са само държавни чиновници и тези които си укриват осигуровките.

    Ако "кофти бизнесмени" са причината да има хора на минимална, то Асенчо е най-големия провал, защото половината такива работят за държавата.

    Минималните случаи на бизнесмени даващи минимални заплати включват необразовани цигани като коментиралите преди мен, за които този бизнесмен реално си жертва нервите да ги направи той работници, въпреки че с данъците си им е платил и 12 години образование (което държавата отново е опропастила, защото за 12 години образование да не стават за нищо завършващите какво ви говори), и често пъти и 800 лева не струват.

    По-малко от 3500 лева не съм плащал откакто се занимавам с бизнес, но никога не бих си помислил да виня предприемачите, които пилеят нерви по неквалифицирани работници. Дори и да са на печалба от това (а те често не са) не си струва нервите за парите, които би изкарал от това.

    А относно Асенчо - човек фалирал единствения си бизнес да сочи с пръст другите предприемачи и да им обяснява как не струват нещо не ми се връзва.

    Коментиран от #22, #26

  • 13 Не можах

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    ... да разбера критиката ти към комунистите, но комунист да "върти бизнес и да печели" няма!!! Нещо не си разбрал смисъла на комунизма!!!
  • 14 Л.Ф. Селин

    69 20 Отговор
    В другите страни, собственика работи в пъти повече от работниците.
    В България, нашите собственици дори не знаят какъв бизнес точно имат. Камо ли да разбират от него.
    Всичко е да гепим едно пари от Европа и да ги ,,изперем" и да им ги върнем. Комисионата остава за ,, работодателите"
  • 15 Тази

    19 47 Отговор
    Държава я погребахте всички вие, гласували за Радев и ОФТо му
  • 16 Ха-Ха

    14 12 Отговор
    Ако няма келепир никой няма да се натиска за там, Нс, но явно там е истината и всеки отива с голямата празна кошница. Следващите да почакат.
  • 17 kkk

    55 15 Отговор
    Сега разбира се ще налазят "работодателите" да ревът колко много искат да дават големи заплати, обаче държавата им пречи... Колкото и да не ви харесва Кокорчо е прав за поне 80% от случаите- чорбаджията назначил 7 човека роднини на измислени длъжности (тяхната работа може да я свърши и 1, максимум 2-ма човека) и им раздава заплати по 4-5 бона + служебни коли + неговата джипка за €70 000 и казва на 10-мата си работници които изкарват реално всички пари у тая фирма "Сори, ама нема пари да ви вдигна заплатите"... В същото време мога да поканя всеки на проверка у фирма където държа 20% от капитала да види как се дават хубави заплати:

    - управленският състав няма служебни коли- карат си личните и им се покриват разходите за гориво + амортизация.
    - служителите заети в производството имат подсигурен служебен транспорт независимо, че фирмата се намира в града и има удобен градски транспорт.
    - баш чорбаджията държащ 80% от капитала НЕ Е назначил нито един роднина и НЕ кара джипка за €70 000, а 4-5-годишна Тойота изцяло брандирана според дейността на фирмата.
    - заплатите са интересни- чистачката е на над 1100лв., ниско ниво служител- 1500лв., специалист- от 2500 до 4000лв. според работата, административният персонал- до 3000лв., управленският персонал- около 5000лв. + бонуси за успешни сделки. Аз като прост инвеститор си взимам дивидент всяка година- досега не е падал под 250 000лв.

    Накратко- може да се дават добри заплати при малко мозък и добро желание. По

    Коментиран от #18

  • 18 kkk

    42 13 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Накратко- може да се дават добри заплати при малко мозък и добро желание. Повечето работодатели обаче нямат ни мозък, ни желание
  • 19 Иван

    53 14 Отговор
    Асен Василев е на 1000% прав.

    Тези от АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ са комунисти, които карат коли за милиони, но осигуряват своите служители на 4 часов работен ден.
    Научили са се да крадат от държавата чрез обществени поръчки. Нямат капацитет да излязат на свободния пазар и да предложат адекватни услуги.
    Време е такива работодатели да отидат на боклука.
    Ако продължават да ограбват народа чрез поръчки, идващи от данъци на бедните, в тази държава няма да останат хора. Малкото, които все още се намират на тази територия ще заминат за западна Европа.
    Така или иначе ще фалират, защото няма да има кой да им работи. По-добре е за народа да фалират в най-скоро време.
    Нека останат кадърните, които ще ценят труда на хората и ще плащат достойни заплати.

    Коментиран от #56

  • 20 АЗ ПОДМЯНАТА

    15 18 Отговор
    Кокорчо не те харесвам но си казали стената Кокорчо тук системата е комунистическа от 80 год а така нареченети работодатели са от БКП заграбени държавните фирми и се пълнят само собствените сметки а шараните експлоатират Защо заминаха умните способните на запад Системата е друга там В БГ подмяната дойде и назначи всички близки на пари от държавата даже нямат доказана партия направила НЕЩО за България Само ШАРАНИ са останали в БГ 710 лв от Април Подигравка Кокорчо на всичките КРИЗИ Оставка
  • 21 Ю.Кортес

    11 21 Отговор
    Имат известно право,защото кокорчо е фалирал и е оставил служителите си без работа.
  • 22 Информиран

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Информиран":

    П.С. И много често започват коментари с "ако всички предприемачи плащаха добре и т.н.".

    Аз както казах и в предишния си коментар, по-малко от 3500 не съм плащал. Но това е защото за целия си съзнателен живот съм наемал само шестима души.

    Ако всичко работодатели бяха такива като мен които по-малко от 3500 не биха плащали, то 90% от хората биха стояли без работа.

    На мен с хора, които струват 800 лева на месец не ми се занимава просто.

    Че има крадци на еврофондове - има. Че те често пъти назначават хора на малки заплати и не правят нищо - също е факт. Но тези проблеми се борят чрез борба с корупцията, а не чрез популистко вдигане на минимална заплата, което освен да прати още хора "на сиво" няма да постигне нищо. А назначените от тези хитреци, ако ставаха за нещо, нямаше да работят за 800 лева за мързелив крадец на еврофондове - така че там проблемът е културен и образователен, не фискален или регулаторен.

    Коментиран от #36, #55

  • 23 продавач на труд

    44 6 Отговор
    Василев точно ги нарече - некомпетентни. Да си бизнесмен е професия и като всяка такава си иска квалификацията.
    Работодателите да не се правят на света вода ненапита. Знаем как стават работите-за къщи по на 4 декара има, за заплати няма. За лизинг на нови коли има-за заплати пак няма.За наем на собствен кабинет 60 квадрата - има. Хора нямало! Иначе пари за наем на пристан за яхтата има, обаче за хора няма.
  • 24 истина е

    46 9 Отговор
    Само поздравления за точните думи на министъра !!Ние имаме не работодатели , а банда намкьори !!
  • 25 Просто човек

    51 8 Отговор
    Първият министър, който им каза Истината в очите!
  • 26 Гого 333

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "Информиран":

    Обади ми се да ти покажа некадърните работодатели, ти явно си бяла лястовичка и летиш някъде другаде. 90%са в България
  • 27 112

    7 6 Отговор
    Искаш да кажеш, че бизнесмен мохамеданин не е комунист, а нима и тях не са ги вербували, попа днес, и той защитник на бате бойко в пик, а новите назначават от родата на попа братовчедката му, и от там съдя, че бг няма да я бъде но за тях да, но за народа трохите и стотинките. Взеха властта излъгаха ви, с младото, на годините и по млади от щерките им в пик, а те са искрени ченгета, не злосторничат без факти и доказателства. Евалка на доган. Оттегли се кога пожела и сега разбирам от старите, при османско не сме живяли толкова зле както при Костов. Пенсиите при Живков им бяха 147 лева, при цена на хляба типов 0.15 юева или бял 0.26 лева, а при Костов, пенсиите на хората паднаха на 47.как е. От 147 на 47,ограбени.роби от робовладелци или от комунистите. Демократи или социалдемокрация имаше по тж в Гърция, а тук си е кражби, кражби, далавери и цени небивали за всеки джоб. На х може да е пълен, но има стари хора, идват внуците и им вземат пенсиите, защото родителите им работят общо на месец за хиляда лева. Лесно се правят чужди сметки. ВАСИЛЕВ Може да е умен, но обкръжението му, им на младите завършили навън. Дали им е ок. Щ е се оправим, но след 15, 20 години може би.

    Коментиран от #58

  • 28 Асеновист

    31 2 Отговор
    Работодателите се обидили.
    Сега и пишман политиците дето ги галеха с перце ще им пригласят, нищо че с ниските си заплати прогониха 2 милиона българи да си вадят хляба немили-недраги по гурбет.
  • 29 Тити

    31 3 Отговор
    Правилно го е казал Асен Василев няма каква да се обиждат.
  • 30 ЧОЧО

    15 2 Отговор
    Трябва ли минималната заплата да има удръжки или да се получава цялата сума!Питам заради един познат който е на минимална заплата, но не получава цялата сума.

    Коментиран от #32

  • 31 Така е

    8 0 Отговор
    защото не са учили в харвард, трудно му се разбира английския...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 За организацията и висока

    22 0 Отговор
    производителност на труда отговаря РАБОТОДАТЕЛЯТ.КРАЙ.
    И когато е некомпетентен,случаен или незаинтересован ,или прекалено алчен резултатът е ниски заплати.
  • 34 Пенсионер

    26 2 Отговор
    Браво Асене, добре ги нареди,така трябва. Тези пишман капиталисти са свикнали само да получават, не и да дават.
  • 35 111

    8 1 Отговор
    Крадат от народа и са въртят парите. Еконт да не би да е чист. И затова искат да отстранят двамата. По ок да не крадат едни и същи, а не при всяка власт. Същото е и с еврофутбол, същото е и с бизнесмените. Крадат от залъка на народа. Пишем с факти. И при Живков се е крало, но тия 32 години чували от приватизирани предприятия и днес борда на директорите при бсп, сдс и сие си ядат краденето, ожениха се, разведоха се и бай любо всеки ден при дпс амет хасан. Резили българите, мързеливи борда на директорите и все искат, искали стая за шах, а нали азис ви даде. Няма ли някой с камшик да ги подгони, а не да им дава подслон. Кой кво си иска си прави, превърнаха я бг на свободния. И после Асен виновен. Искаме оставката на ПНС, да се върне умната ПКП на карадайъ. Те прости с прости се разбират, както и крадци с крадци и с крадене в Пампорово виж кви хотели и ресторанти има мехмедагата министъра на земеделието, ту на герб човека, ту на дпс, как му бе името на мохамеданина Дикме.

    Коментиран от #50

  • 36 Гого3333333

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Информиран":

    Всеки труд трябва да се заплаща няма. В този ред на мисли на това как делиш хората те каня да пробваш с мотика да опрашиш един ред примерно лозе заедно с дядо ми който е на 70 години и 60 кг ако се справиш по бързо от него... Тогава даваи класификации, за мотиката не се иска образование

    Коментиран от #61

  • 37 Влади Джи

    9 17 Отговор
    Колко заплата искат аборигени за примитивен труд? Да ходят по Европа, ама там искат редовни документи и няма кафенце-цигарка на работа. Иначе е прав министърът за некадърниците, но да не забравя, че на територията 80 % са при.мати,които и минимална заплата не могат да си изкарат.

    Коментиран от #73

  • 38 Дааа

    20 1 Отговор
    Крадливите меринджеи са свикнали смафията да крадът, да лижат з@д.... само да са в играта и да натискат хората, вместо да им дават достатъчно за да се почустват еропейци, Прав е Василев.
    Спомням си домуса, като ревеше лятото, цените на тока да се изравняр с тези вГермания, тогава умните му казаха, акога ще изравните заплатите с тея в германия.... Все да крадът, но не и да дават.
  • 39 Анонимен

    7 3 Отговор
    Асен е от възпитано семейство. Баща му копче явно не е откраднал. В КАТ е работил, а той и сестра му завършват с отличие. Майка му е инженер. Отзивите в града са много добри за гн Асен Василев. Той и батето бе ок, но много им даде да крадат.
  • 40 Така така

    5 8 Отговор
    Да ви е честита промяната! На следващите избори пак за тях
  • 41 гост

    29 0 Отговор
    ей сега ще ви кажа за моя съсед, добро момче, живее и работи в малко градче:
    - първо, скитал е със семеството си като малък, учил в друга страна и така и не взел диплома, не приравнявал изпити и макар че знае английски, грамотен е и е много работлив.
    -започна като: дистрибутор, даваха му 1000лв чисто, което е добре, но осигурен на минималното, освен това всеки месец някакви удръжки за кражби, които той не върши, но му взимат по 100-120лв глоба - не беше съгласен, махна се
    -започна като шлосер в местния завод на 900лв, още първият ден го изпратили при счетоводството да разпише нови документи, че минава през фирма посредник и ще взима 500лв - това е работа осигурена от бюрото по труда - съгласява се само заради опита, след два дена му казват, че имало друг кандидат и го махат без каквато и да е ангажираност
    -работи на автомивка, изкарва 40-50лв на ден чисто, но естественно без договори, нищо, съответно и автомивката не плаща 1лев данък
    Да, Асен Василев е прав: накадърни са, карат луксозни коли, обикалят по почивки и последното нещо е да се погрижат за работниците си, да ги мотивират, да ги квалифицират и т.н. Работил съм в чужбина и там шефа ми работи наравно с мен, спи на съседното легло до мен в евтин хотел, но ми плаща хубави пари с документ и всичко изрядно. Да, пари има, ама от търсене на далавера само работниците го отнасят.
  • 42 Тези са

    7 10 Отговор
    изпратени да затрият държавата и редуцират населението, а вие чакате от тях икономически просперитет и благоденствие. Нещо сте се объркали. Ще останете много доволни от ПП. Жална ви майка роби!
  • 43 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    18 1 Отговор
    "От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците".

    Да трябва да фалират. Също и защото разпределят несправедливо фонд работна заплата? Като дават на едни работници несправедливо ниски мизерни заплати. А на други и на себеси несправедливо високи и незаслужени заплати.

    И аз ТОВА ГОВОРЯ от няколко години. Но и държавата е ВИНОВНА имам предвид данъците, отдавна трябваше да е въвела поне необлагаем минимум и семейно облагане.

    Няма некволифицирани работници, или поне не са много. Има работодатили, които не могат да си обучат работниците. И тагло искат държавата да прави това вместо тях. Но това е невъзможно, защото квалификацията идва от практиката на работното място, а не от училището. Училищито дава само основата, трябна практика, много практика. Работодател, който не може да плаща поне 1500 лева месечна заплата, е некадърник. И по-добре такива работодатели да фалират. Как в Гърция работодателите могат да плащат над 750 евро месечна заплата на бензинджи, чистач, портиер, боклукчия овчари ... А в Люксебург за същото плащат над 2000 евро месечно. И как там държавата е въвена необлагаем минимум и тези хора не плащат данък. А у нас РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ/работодателите/ поне веднъж в изминалите 15 години не повдиганаха въпроса за въвеждане на НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУ. А все се карат с властимащите за мак

    Коментиран от #45

  • 44 Няма спасение в тая Държава

    10 2 Отговор
    Емиграция и се махайте. Да си внасят афгани..
  • 45 Емигрант

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Там е така, защото комуностическите им партии са последна дупка на кавала.
  • 46 Хихи

    2 0 Отговор
    До мотиката. Точно тия номенклатурни кадри от ивг села се правят, че не разбират, но успяха да си купят по вторият начин от дпс земя за 4 хил и ще я продадат за 40 хил. Но както казва моя, стига да има, кой да я купи, аз пък мисля, че мохамеданите дават, хамбарите им пълни. А са бизнесмени всички в града, но те цънцъра. Сложна е, нашата земя, къща е построена, при родителите ни, викат ни, идвайте 2на2, малко е тясно, но идвайте, чакаме ви, вместо горе да ви мъчат. Орекрасно е в ада или как беше в рая.полудяха за пари
  • 47 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 2 Отговор
    А у нас РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ/работодателите/ поне веднъж в изминалите 15 години не повдиганаха въпроса за въвеждане на НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУ. А все се карат с властимащите за максималният осигурителен праг. Как синдикатите веднъж не повдигнаха въпроса, колко би трябвало да бъде разликата между минимална и средна заплата или между минимална и максимална пенсия. Ами СИНДИКАТИ и БСП най-вече се борят да премахнат максималната пенсия и да лъжат хората, че това било справедливо. Не, не е справедливо, защото никога досега в България заплатите не са били справедливи. Така че тяма как, пенсиите да са справедливи, когато като база за изчисмнението им са ползват несправедливи заплати. И когато като база се ползват само 3 години стаж с най-висока заплата, а не всичките над 40 години стаж.
  • 48 свидетел

    16 1 Отговор
    прав е министърът ! никакво извинение !
  • 49 Винету

    4 11 Отговор
    Редно е да се извини, защото явно няма реална представа какво е да имаш дребен бизнес в малък български град.София не е България и няма как всички да са в ИТ сектора.

    Коментиран от #64

  • 50 Името му е

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "111":

    Мемет. А Еконт са сътрудници на МВР. Вече не използвам услугите им.
  • 51 Тъпигьоз

    5 13 Отговор
    50% от работниците са мързеливи и крадливи.
  • 52 Какви работодатели, наречете ги търгаши,

    18 1 Отговор
    какъв работодател е Киро -до муса, типичен феодал е, цеди работниците си като мокър парцал. И тези пиявици искат още да цоцат и от държавата. Нито лев не заслужават, но къде се петляви Нинова, защо не защити работниците, а ни занимавате с "работодатели"?
  • 53 Тая държава прелива от дебили

    3 7 Отговор
    А най личен е финансовия министър. Браво мадам М с а а, територията е помляна а начело сложихте безмозъчни идиоти
  • 54 работа работа работа

    10 1 Отговор
    Да, работодателите много му се обидиха на Асенчо за такива страшни думи. Но разликата ни от "нормалните" държави е, че работодателите там ще му се обидят дипломатично, а нашите са от този сорт хора, които ще го причакат някоя вечер зад някой ъгъл и ще го потрошат от бой. Това е разликата на нашите от онези там. Но какво да се прави, това е балканска черта, примитивен работодателски нашенски ген, нееволюирала достатъчно, сбъркана ДНК, на всичко отгоре "разбъркана" с ваксини.
  • 55 някой

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Информиран":

    Тия ,,филми,, ги разказвай другаде. Два милиона избягаха от 2014 та,когато се отвори трудовия пазар на ЕС за България и Румъния. Как така в Европа ,българите изведнъж стават работливи? Отговора е само един. Получават в пъти повече за труда си. Да, някъде има и експлоатация на работници от ,,изтока,, но като цяло е в определени отрасли,не навсякъде и не толкова честа практика. Да, работи се малко повече,но човека знае срещу какво полага труда си. Да, има и нескопосани работници с големи претенции в България, но нали се сещаш, че ,"работодателите",не им сбъдват мечтите,никога и не са го правили. Най накрая се намери един да им каже в прав текст колко струват и се обидиха.
  • 56 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    "Асен Василев е на 1000% прав.

    Ако продължават да ограбват народа чрез поръчки, идващи от данъци на бедните, в тази държава няма да останат хора. ... ще заминат за западна Европа.
    Така или иначе ще фалират, защото няма да има кой да им работи."

    Ако и ПЕНСИОНЕРИТЕ продължават така МА..ЛО..УМ..НО да гласават, за ПОПУЛИСТИ като Бойко Разбойко, Приватизаторка Импексова, Мая Ма, Копейкин от "ИЗРАЖДАНЕ", Шкембе Воевада, Шиши ... И принудят младите работници да избягат. Тогава и пенсиия, и електричество, и храна... няма да има за пенсионерите.
  • 57 Vsrey

    5 11 Отговор
    Ние при Борисов си живеехме по-добре. Тока си плащахме и за храна пари оставаха. Тези от ПП ще ни затрият до края на годината. Това беше промяната - стани Бойко да седнат Кирчо и Кокорчо.

    Коментиран от #59, #84

  • 58 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "112":

    "Пенсиите при Живков им бяха 147 лева, при цена на хляба типов 0.15 юева или бял 0.26 лева, а при Костов, пенсиите на хората паднаха на 47."

    Стига си писал лъжи, през 1980-те години пенсията на баба ми беше около 65 лева. Типовия хляб беше 26 ст., а белия беше 40 ст., кашкавала, сиренето, евтиния калам 4 лева за килограм. Тогава баба ми можеше да си купи само 16 кг. от тях в месеца. Здравеопазване нямаше с изключение на хирургия. И лекарства нямаше, и амалгама за пломбиране на зъби.

    Стига си писал лъжи, при Жан Виденов месечната пенсията падна до $15 долара, а заплатата до $50-$70 долара. Когато Костов дойде на власт ЗАВАРИ такива месечни пенсии от $15 долара. И след 4 годишното му управление от 1997 до 2001 г. минималната пенсия НАРАСНА 3 ПЪТИ до над $50 долара от заварените $15 долара.

    Докато мнозинството от българите не започнат да помнят повече от 6 месеца България няма да се оправи. БСП и тяхната патерица ДПС са най-виновни за всичкото зло, което сполетя България. Нашето поколение, поколението на родителите ни и дядовците ни и поколението на децата ни.
  • 59 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "Vsrey":

    Троле преди си бил на заплата при БСП и ДПС, сега си на заплата при ГЕРБ. 20 години само Иван Костов ви беше виновен за всичко. А сега виновни са ви Кирчо и Асенчо. Ами Луканов, Жан Виденов, Гоце, Добрев, Доган, Сакскобургодски, Станишев, Орешарски, Бойко Борисов, Томислав Дончев, Плевнелиев ... Да не би да са светци? Защо тях не ги плюете?
  • 60 дзверо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Ако мислиш, че само такива бизнесмени го отнесоха, значи си много наивен. Те имат достатъчно капитал да оцелеят и да не получат нищо. Ама ние с малките фирмички какво да кажем, а!? Свикнали сте да поставяте всички под един знаменател, но не е така. Имам 8 човека персонал, а пари няма дори и за мен. Като си толкова умен кажи какво да ги правя тези хора, не мога да ги изхвърля на улицата, защото са с мен повече от 20 години и винаги сме разчитали един на друг!

    Коментиран от #62, #68

  • 61 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гого3333333":

    "те каня да пробваш с мотика да опрашиш един ред примерно лозе заедно с дядо ми който е на 70 години и 60 кг ако се справиш по бързо от него..."

    Какво ще правим, когато дядовците си отидат?

    Той дядо ти много вероятно и от теб по-бързо и по-добре се справя с мотиката. А ти внука вероятно работиш на бюро и се справяш по-добре с клавиатурата и с компютърните игри, докато дядо ти копа розите.
  • 62 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "дзверо":

    Мисли, развивай се, инвестирай, организирай хората така че фирмата да прави повече пари.
    Ако не можеш да го направиш, затваряй кипенците и освобождавай служителите.
    Те ще си намерят фирма, която ще може да им осигури работа и достойни заплати.
    Ако не можеш да осигуриш високи заплати, така че твоите служители да не са на прага на бедността, то не ставаш за предприемач.

    Коментиран от #66

  • 63 Хххххх

    9 0 Отговор
    Ето това е смисъла на пазарната икономика. Създаваш продукт или услуга от която хората имат нужда. Отнасяш се с уважение към тях и със служителите си и компанията отива само нагоре. В противен случай, брой дните до затварянето.
  • 64 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Винету":

    Асен Василев не говори за теб малкия семеен бизнес. Където шефа и работника са роднини и получавате еднакви заплати. Където си делити поравно печалбата, дори където младите работници продавачи получава повече от старите шефове родители. Аз мога да ти покажа много малки семейни магазинчета, които хранят много добре големи семейство с по 2-3 поколения.
  • 65 ЦарВул

    6 4 Отговор
    Кокорчо има хора които разбират от икономика и финанси!!!!това първо!Второ:Няма подходящ климат и има огромна корупция!Трето:Никой от т.н.държавни чиновници не плаща ДОО,ЗО и други вкл.армията и полицията!А откъде се плащат?От нашите вноски и от ДБ.Защо на полицаи,военни и други клатимъд.рници се изплащат по ДВАДЕСЕТ БРУТНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ,А НА РАБОТНИЦИТЕ САМО ПО ШЕСТ И ТО С ТОЛКОВА МНОГО МНОГО УСЛОВИЯ,ЧЕ ЧАК ТИ ИДВА ДА СЕ ОТКАЖЕШ!!!И ДРУГО ЗАЩО ДЪРЖИТЕ ТОЛКОВА ВИСОКО ДДС?ЗА ДАПЪЛНИТЕ БЮДЖЕТА,А ПАРИТЕ ИДВАТ ОТ "ТЕА С ГАЙДИТЕ"!!!!Т.Е.ОТ НАС!!И ДРУГИ ТАКИВА МНОО.О.О.О.О.О.ДРЕБНИ ПОДРОБНОСТИ,ЗА КОИТО НЕ ТИ СЕ ИСКА ДА ГОВОРИШ,А МОЖЕ БИ И НЕ МОЖЕШ ЗАЩОТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ ИЛИ НЕ ЗНАЕШ??ТОЛКОЗ ЗА СЕГА,ЧЕ СЕ ЯДОСВАМ И ЩЕ ВЗЕМА ДА СИ СЧУПЯ ЛАПТОПА ЗАРАДИ ТВОИТЕ ТЪПОТИИ!!!
  • 66 дзверо

    5 6 Отговор

    До коментар #62 от "Иван":

    Аман от такива празнодумци като теб! Не стига, че тази пандемия ни разби от всякъде, а такива "умници" като теб акъл дават!? Инвестиции викаш...ти да не работиш за някоя банка бе? Или си на държавна хранилка с бонусчета и ДМС на всяко тримесечие! Сто процента си някое от двете!
  • 67 177

    14 0 Отговор
    Абсолютно е прав както обикновено. Оправданията на работодателите са смешни. Смешни и обидни за работниците и служителите им. То бива наглост, ама тяхната минава всякакви норми. Виновни за положението обаче са политиците. Трябва минималната заплата да бъде вдигната ведната и с много. Който може да плаща да бъде подпомаган по всякакъв начин. Който не може, няма да е работодател. Ние всички преживяхме много по-тежки драми, така че няма какво да ги жалим. Ще дойдат други по-кадърни. И без това голяма част от днешните работодатели са такива случайно или са назначени.
  • 68 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "дзверо":

    "Имам 8 човека персонал, а пари няма дори и за мен. Като си толкова умен кажи какво да ги правя тези хора, не мога да ги изхвърля на улицата..."

    Ще ти кажа, но няма да ти хареса отговора. Преди 10 години в България имаше7 млн. купувачи, сега има само 6,5 млн. купувачи. Това означава 500 000 хляба по-малко, всеки ден. Това означава, че 500 пекарни за хляб са станали излишни и трябва да бъдат затворени. Много е просто, явно бизнеса ти е станал излишен, щом няма клиенти и нямате приходи. Или работите некачествено, или произвеждате нещо, от което никой няма нужда. Силата на малкия бизнес е в ГЪВКАВОСТА. Например много шивашки атилиета фарираха. Но много други шивачи почнаха да шият маски и костюми за болници, лекари, сестри ... и оцеляха. Или започни друг бизнес за който има клиенти или затваряй офиса, или кръчмата, или салона за красота, или нотариалната кантора ... Отивайте на село да си отглеждате сами храната, там гладни няма да останете.
  • 69 Иван

    15 0 Отговор
    Не ги разбирам тези работодатели!
    Щом дават по-висока заплата от 710 лева, защо реват че се вдига минималната заплата?!?
    Много са долни.
    Не стига това, че осигуряват своите служители на 4 часа. Не им стига това, че в много случай дори не плащат изработените заплати на своите служители.
    Сега изведнъж се обидиха на истината, която им сервираха директно в крадливите муцуни.
    Заслужават фалит и затвор, заради ограбването на труда на българския народ.
  • 70 ИСТИНАТА ВИ Е КАЗАЛ!!!

    18 0 Отговор
    КОКОРЧО, МОКОРЧО , АМА ИМ КАЗА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ.ДАЖЕ И В АФРИКА РАБОТЕЩИТЕ НЕ СА БЕДНИ КАКТО Е У НАС. 80% РАБОТЯТ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА!!!! ИСТИНАТА ВИ Е КАЗАЛ, АМА ТЯ МНОГО БОЛИ.
  • 71 Препарил

    17 0 Отговор
    След някоя година, като но вкарат в еврозоната, ще се чудите как да се оправдавате. В ЕС няма толкова ниска минимална работна заплата. И истинските работодатели в ЕС не си сменят всяка година "представителния" джип, нито купуват на децата си чисто нови скъпи спортни коли. Крайно време е да спирате с робовладелството - ако плащахте нормални заплати и се държахте добре със служителите си, нямаше да бягат от вас през девет планини в десета.
  • 72 4567

    10 0 Отговор
    Аз друго бих попитала. Г-жа Ваня Григорова, кого защитава и в чий интерес работи. Нима тя не е запозната, че нещата в България стоят точон по-този начин, нима не е чела Кодекса на труда и не знае, че организационните въпроси са в задълженията на работодателя, че подсигуряването на работата също е задължение на работодателя, оптимизацията на трудовия процес и тя е в неговите задължения. Може би г-жа Григорова не е синдикалист, а от онези работодатели, които са се припознали в изказването на министър Василе.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Уаууу

    3 6 Отговор
    Цената се определя от предлагането и търсенето.В случая труда.Има минимална работна заплата..Защитен механизъм от страна на правителството.Изказването на Василев има елементи на планова икономика.Като стъпче безнеса,кой ще вкарва пари в бюджета.Василев иска да сгромоляса и без това измъчената българска икономика,беден народ по лесно се управлява,нали,.Да го попитаме,къде са обещаните инвестиции?
  • 75 Анонимен

    5 1 Отговор
    Младите кво знаят. По костово съкратените, кой и къде да работят, като всичко се променяше, от планова в пазарна икономика. Сложно е за обяснение. Никъде не можеше да започнеш да работите. По НДСВ бе същото, разграбване уеоления от системата на мвр и много семейства останаха без препитание, дойдоха герб и те същото. С висше образование дори и за шофьор. В Бг на този етап не става за живеене. Дори и младите, които ги харесваме и да искат нещо да променят старите вълци отзад няма да им разрешат. Ще я бъде, когато дойдат на власт неопетнените, набор 80, 81,82,83..89...лоши хора са комунистите, номенклатурните кадри на живков големия процент са сталинисти. Не стига, че са нищо струващи терористи и раздават съвети 80 в деменция кърваво червените на нинова, борисов и карадайъ. Като вълци. Кой луд да се върне в тая несигурност. Със златни лъжици някои лекарки, децата им в Кьолн медицина. От стари градски родове.
  • 76 Анонимен

    1 0 Отговор
    Кирил Асен са много възпитани, НО...
  • 77 Истини

    1 2 Отговор
    Гн Василев, при ТЖ началниците ни бяха прости, от дс, българи, но с връзки, брат му на г. киров бил в Турция аташе. Нима сега не е същото, дори са много по неграмотни. Разговаряли сме и се учудих, кога ми сподели в бензиностанцията, че е успялИ да продадат над 10 панелки. В някои региона са зле, а и Борисов си каза и той мнението. Всички са навързани, всички са с връзки. Нека, но поне да имат знания, а те млади, не могат да пишат, ако пишат подчерг плачевен, но имат пари и от там имат и претенции, самочувствие. Да е мислил навремето Борисов, Нинова, какви назначават за депутати, какви отгоре те спускаха, а сега се пада най трудното на младите, да ви сърбат попарата. Лично мнение. Ако ди умен, ти намират ред кусури. Не става за живеене в България. Говорих и нарочно навън се състариха от работа и ти отговарят, те и тука си бяха съставени. Пълна лудница. И да не си луд ще се побъркаш в обкръжението, което си. Бг е европейска до града на Гн Василев, нагоре е Диарбекир и от Хасково еродираните бягат лекари юристи по големите градове, най вече в София. Децата от Америка лекари им изпращат пари, удариха мъжете им от мвр, су, право и днес от рак ми казва лекарката. 12 най много крадоха, преди и те дпс с абв, не пускат кокала.
  • 78 Онзи с коня

    10 1 Отговор
    Тоз път Кокорчо, добре забил пишман капиталистически синковци.Напълно си го заслужават, браво.
  • 79 112

    4 2 Отговор
    Искат оставката на гн Гешев, а другите казват, те искат оставката на гн Гешев, но откъде е натрупал капитал ЕКОНТ. И от там хората си казват. Че в България не става за живеене. Горе да крадат, но отдолу същото. Преди години отивам в данъчното питам на гишето нещо съществено, помолих я, а тя излезе навън, не мога, има камери.. Иска явно пари. Отивсм в дск преди пак време и на гишето в банката не може да ми обърне от паунди, в евро в български пари. Извика по младото момче и се справи. Не ги опреквам. Може и аз да греша. Въртим се в един омагьосан кръг и резултат за определени хора, любовници. Идват си отвън. Отиват в някое извън града заведение и идва сервитьорката и започва.. Колата твоя ли е и т н и в тоя момент със стареца на 60 г, бил е преди 30 г на 30 г, се лигави с 18 годишното. По блиьи сме до Ориента но не и до ЕС. Ходиха, видяха и много получиха инфаркт. Кога бай ганю. Една жена имала 4 къши и решава да даде една от четирите на сестра си. В Франкфурт на Майн. Чистят къщи. Имат фирми. Манталитет бате. Липса на 7 г и много неук народ. По живково бе на ниво образование, медицина, а днес, кой има пари има всичко, а кой няма.

    Коментиран от #80

  • 80 113

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "112":

    Който няма пари колега 112, гледа и опъва. Да си без пари, значи беден и нещастен.
  • 81 Кокорчо

    0 3 Отговор
    Ха ха ха!! Хи хи хи!!
  • 82 Коко

    7 1 Отговор
    Ами много е прав Кокорчо
  • 83 Един друг

    4 4 Отговор
    Абсолютен популист и този- от най- долна класа равен на предишния с чорбаджиите.Използва много добре психологията на некадърниците останали в тази държава.За държавните служби и партийните фирми перачи е прав но те са малко.90% фирмите са микро малки и средни предприятия на честни българи,заложили собствени пари или кредите и на хора образовани и работещи по правилата.Почва се атака срещу тях защото отново народа избра да го управляват подобни като предишните.На доста хора не им стигат парите,но дали имат квалификация и акъл за нещо да могат да правят.А и в София има работа за добри пари.Момчета след като сте учили недоучили за работници и сте били мързели навремето не си мразете работодателите и не се подвеждайте по тези измамници.Накрая тези ще унищожат фипмите в БГ и пак народа ще страда а те ще си отидат при парите в чужбина.Ако сте по- малко образовани или все ви лъжат посъватвайте се с някой по умен от вас преди да гласувате със злоба и агресия щото живота ви премина а имате и деца.
  • 84 ФИЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Vsrey":

    Вие сте си живеели по добре, но ние-не.За сметка на това, сега сме по добре от преди.
  • 85 оксиморон

    5 1 Отговор
    Поддържам Асен Василев.
    По образование съм икономист и съм убеден в това което ще напиша.
    В България липсва истински пазар на труда. Работил съм 15 години в частния сектор и винаги съм осигуряван на минималната за страната заплата, а съм получавал в пъти повече. Така е и с почти всички мои познати. Това означава, че тези фирми са в черния или сивия сектор. Това означава още, че коректните фирми към държавата стават неконкурентно способни на пазара. Според мен обаче трябва да се наблегне на финансовия контрол а не да се увеличава само минималната работна заплата.
    Работих като общ работник в частния сектор и при мен е идвал финансовия директор да ме пита мога ли да свърша определена работа от която фирмата губеше много пари. Отговорих му че мога ако не бутам ръчната количка по 12 часа на ден а ми предостави бюро. Фирмата фалира но на такива като мен бюро не се полага. Такива случаи са били в ТРИ фирми. И трите фалираха. Вадил съм фирма от фалит, която беше №1 в бранша си / колко хора могат да се похвалят с това /, но 15 години след това освен общ работник друго не са ми предлагали. Икономиката е доста сложна наука и не е за некомпетентни и некадърни работодатели. Аз лично съм се сблъсквал с много такива – да не кажа ВСИЧКИТЕ.
  • 86 17 10

    2 1 Отговор
    Въпрос към Асен: Като се разкарат некадърниците кой ще остане??
  • 87 Работодател

    0 1 Отговор
    Обиден съм!
  • 88 Реалист

    1 0 Отговор
    Не работника в случая е виновен. Работи като роб. АЛЧНИ са работодателите. Работника чака да получи реално изработените пари,а работодателя се чуди каква по-луксозна кола да си купи. Асенчо, не направите ли нещо за работещите бедни ,те ще направят. Просто сте Чао.
  • 89 мдддааа

    0 0 Отговор
    Всички коментатори сте прави.Но не всички бизнеси са в София и разликата в стандарта с околността е огромна.В малките населени места сивата икономика не е сива,а тъмно сива- водят си се хората безработни,правят си бизнес в двора,без фирма,без проверки,без осигуровки,без данъци,имат висок стандарт на живот, купуват къщи,...И тогава тези,които са реално осигуряващи се, дори на минималната са едно към много.Другата част са фалшиви инвалиди, говоря за българи такива...А голяма част от така наречените бизнесмени си работят сами и семейство...