Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 18:14 2 201 9

АИКБ подкрепи категорично Даниел Лорер

  • аикб-
  • даниел лорер-
  • васил велев

Целта е създаването на условия за устойчив, бърз и качествен икономически растеж

АИКБ подкрепи категорично Даниел Лорер - 1

Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепи категорично министър Даниел Лорер в необходимостта от създаването на условия за устойчив, бърз и качествен икономически растеж – посредством решително ограничаване на корупцията, намаляване на административните тежести, създаване на условия за насърчаване на иновациите и инвестициите.

„Радвам се, че стартираме форма на диалог с бизнеса. За Министерство на иновациите и растежа е изключително важно, че в лицето на АИКБ откриваме поддръжници за най-голямата ни цел, а именно България да е добро място за правене на бизнес. Икономическият растеж е това, което ще извади страната ни от дъното на класациите и в името на тази идеология ще работим за повече иновативен и устойчив растеж. Основната ни цел е да гоним икономически ръст от 5%, да премахнем административните пречки пред бизнеса и, разбира се, нулева толерантност към корупцията“, заяви министър Даниел Лорер.

По думите му за пряка подкрепа на инвестициите в предприятия са предвидени 800 млн. лв. по ПВУ и ReactEU. От Министерство на иновациите и растежа заявиха готовност за съвместна работа с АИКБ по Стратегията за интелигентна специализация и възможността за по-голяма прогнозируемост за бизнеса.

Представителите на НС на АИКБ предложиха опростяване на процедурите за кандидатстване за европейски средства, повишаване на прозрачността, удължаване на сроковете за подаване на проектни предложения. Те подчертаха огромната роля на грантовото финансиране за мобилизиране на частни инвестиции и изразиха убеденост, че пазарът в България вече е добре наситен с финансови инструменти. Пряката подкрепа за предприятията от своя страна би осигурила нужната ликвидност и ще насърчи и активира допълнителни частни инвестиции за подкрепа на иновациите и инвестициите за технологична модернизация, цифровизация, киберсигурност, енергийна и ресурсна ефективност.

По думите на председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев 2/3 от иновациите в световен мащаб се правят в индустрията, а българските предприятия реализират инвестиции в размер на 20 млрд. лв. годишно. Целта е да ги направим 30 млрд. лв. При рязко подобряване на бизнес климата и по-агресивен подход при пряката подкрепа на инвестициите, тази цел е постижима.

„Като най-представителната организация на работодателите на национално равнище АИКБ е силно ангажирана с проблемите на бизнеса. АИКБ приветства амбициозната програма на правителството, която поставя акцент върху икономическа политика, насочена към насърчаване на иновациите, инвестициите и осигуряването на устойчив растеж на българската икономика. Смятаме, че с общи усилия ще успеем да помогнем за предприемането на резултатни мерки за преодоляване на трудностите и предизвикателствата и за ускоряване на икономическия растеж, който е средството за устойчиво повишаване на доходите“, заяви още Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 3 Отговор
    Робовладелците подкрепиха наливането на пари при робовладелците !!! Страшно ...!!! Кой ли Юда ще вземе комисионни и рушвети ?!
  • 2 Възмутена

    3 0 Отговор
    Гешев,какво чакаш?
  • 3 ☠️НКВД

    4 0 Отговор
    Абе,ако няколко Руски камиона тръгнат към границата с Украйна цената му ще се вдигне.
  • 4 Я го глей тоз

    16 2 Отговор
    велев как се изфърля на пясъка пред циониста. Угодливи, високопарни празнодумства. Да му даде кинтите си на съхранение. По - дОбър няма да намери. А какво е мнението по този въпрос на Министерството на Истината?
  • 5 нашия

    15 0 Отговор
    асоциация на индустриалния капитал има а ИНДУСТРИЯ няма значи има само капитал....даже не е смешно...трагично е....
  • 6 маргинал

    11 1 Отговор
    Как се надушиха като крастави магарета тия МОШЕнници .Тоя назначен за "бизнесмен" Велев ,дето 710 лв МРЗ му се виждаха много , за пръв път да е съгласен с НЯКОЙ . Е как ... нали за лапане ще става въпрос . Пара има ...за бране ...
  • 7 Подкрепа

    1 1 Отговор
    Подкрепа да е министър ли?
  • 8 зеленчук

    0 1 Отговор
    При рязко подобряване на бизнес климата и по-агресивен подход при пряката подкрепа на инвестициите, тази цел е постижима./ вече ще разстрелват който не си изпълни нормата на 300%
  • 9 Кики

    0 0 Отговор
    Америка донт гив а шит за сигурноста на членка- колониална териториа