Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 13:02 2 100 14

ББР дава кредити от 20 млн. лева срещу скъпия ток

  • скъп ток-
  • ббр-
  • кредити

Какви са условията - трябва сметката за ток да е в размер на поне 5% от оперативните разходи на съответния бизнес

ББР дава кредити от 20 млн. лева срещу скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

Необезпечени кредити в помощ на малкия и среден бизнес заради скъпия ток, които ще се връщат в рамките на 12 месеца, ще отпуска Българската банка за развитие (ББР).

За целта са отделени 20 000 000 лева. Кредит може да се вземе в рамките на 20 000 до 200 000 лева.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и ръководството на Българската банка за развитите (ББР) представиха на съвместна пресконференция план за подпомагане на малкия и средния бизнес у нас заради високите цени на тока.

,,Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес. Всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса. Ето защо Българската банка за развитие ще създаде програма за необезпечени кредити на обща начална стойност от 20 млн. лева'', съобщи министър Лорер.

Какви са условията - трябва сметката за ток да е в размер на поне 5% от оперативните разходи на съответния бизнес. Може фирмите да са на загуба, но не и с отрицателен капитал. Освен това - може да се иска кредит за до 4 фактури през 2022 година, като вземащият заемът избира кои точно фактури. Лихвата ще е между 3,5 до 4 на сто.

Няма ограничения кой може да кандидатства, ако отговаря на законовите условия за малък и среден бизнес. Ще има обаче финансов анализ на искащия заем - основно какво е бъдещето на съответния бизнес и ще може ли да върне парите.

Съответните фирми ще могат да вземат и държавна помощ за ток - това не е ограничение за търсене на кредит.

ББР ще се фокусира към директно финансиране за малки и средни предприятия. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Най-добрият икономически растеж е този, които се базира на иновативната икономика. Положихме усилия и обединихме всички институции за подкрепа на иновациите и икономическия растеж. ББР ще се фокусира върху подкрепата за малки и средни предприятия и тяхното директно финансиране. Друга важна институция е Фондът на фондовете, който ще определя финансови посредници за финансирането по различни европейски програми. Министерството фокусира при себе си работа по оперативни програми, иновации и подкрепа за стартиращи предприятия”, обясни министърът.

Той добави, че Българската банка за инвестиции ще има важна роля за промотирането на България сред инвеститорите.

„Допълнителен механизъм за насърчаване на инвеститорите е нашият закон за инвестициите, които позволява големи инвеститори да кандидатстват за подкрепа от държавата”, обясни Лорер.

Министърът обърна внимание, че неясни договори са част от тежкото наследство на ББР.

„През миналата година ББР правеше по един комфортно голям заем на месец, сега ситуацията е различна. Вече говорим за 42 броя кредити. Това е сериозна индикация за това, че БРР набира скорост и новата програма ще ускори тази тенденция”, уточни министърът.

Даниел Лорер коментира и темата за „златните паспорти”.

„Те станаха проблем в България, защото макар и да са една насърчителна инвестиционна схема, тя беше опорочена. Европейските и американските ни партньори сигнализираха еднозначно, че така не се прави”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    20 0 Отговор
    ББР стана като от рекламите за бързи кредити да си платим сметките . Преди даваха замеми за машини обаче времената с продължаваме П се менят .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Честита промяна

    21 0 Отговор
    ББР-то на "Промяната" ще дава кредити, за да плащаш скъпия ток на "Промяната".

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Капитализъм

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Честита промяна":

    ... в действие!!! Да теглиш кредит за да си платиш тока!!!
  • 5 сектант

    17 0 Отговор
    това ли е новата схема
  • 6 6969

    20 0 Отговор
    Ужас вече не купуваме жилища на кредит а теглим кредит да си платим тока
  • 7 Реалист

    5 2 Отговор
    Драги хора, запознайте се с мен, издигнете ме да стана владетел на България, няма да бъда лош !Нека да бъдим реалисти и научно доказани специалисти !
  • 8 Реалист

    1 2 Отговор
    Драги хора, запознайте се с мен, издигнете ме да стана владетел на България, няма да бъда лош !Нека да бъдим реалисти и научно доказани специалисти !
  • 9 Реалист

    1 1 Отговор
    Драги хора, запознайте се с мен, издигнете ме да стана владетел на България, няма да бъда лош !Нека да бъдим реалисти и научно доказани специалисти !
  • 10 Извън закона

    14 0 Отговор
    Нали разбирате че това : Няма ограничения кой може да кандидатства, ако отговаря на законовите условия за малък и среден бизнес. Ще има обаче финансов анализ на искащия заем - основно какво е бъдещето на съответния бизнес и ще може ли да върне парите. Означава ной,цкр ДДС портоколи ОПР баланс ,кратка презентация,списък с контрагенти и т.н и т.н с други думи всеки ставащ за нормален фирмен кредит ще вземе и такъв.Да ви е…. Помощта !!! Хахаха
  • 11 Милко

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Честита промяна":

    Скъпия ток, горива и какво ли още не са подводните камъни оставени от вожда скъпи ми гербер. Неофициално всички големи компании и държавни учреждения са под ръководството на охраната на Живков.

    Коментиран от #12

  • 12 Светослав

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Милко":

    Милко доста слабо си чел,то в кръчмата не се поумнява
  • 13 Информиран

    4 1 Отговор
    Ники Василев искаше да приватизира ПУБЛИЧНО тази банка - т.е. абсолютно всеки да може да си. купи дялове от нея, така че едновременно да я закрие и да понапълни поне донякъде дупките, които банката е оставила в бюджета.

    Тогава беше псуван.

    Е щом народа иска да го крадат, нека.

    Дано в близките десетилетия да започнат да преподават малко финансова грамотност в училищата.
  • 14 ППомага

    1 0 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ ПОМАГА ББР СЪС ЗАЕМИ! КИРОВОТО ЛЕНЧЕ ОТ ТАМ ЛАПАШЕ ПАРИЧКИ НАЛИ,А СЕГА КОЙ ПАПКА,КОЙ,КОЙ А?