Last news in Fakti

16 Март, 2022 16:11 912 4

Приеха промени за облигациите

  • облигации-
  • покрити облигации-
  • закон-
  • парламент

Покритите облигации са дългови ценни книжа

Приеха промени за облигациите - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене законопроект за покритите облигации. Въвеждането му в националното законодателство се налага, заради изисквания на Директивата за покритите облигации, уточни БГНЕС.

Приетите разпоредби уреждат условията и реда за издаването, структурните характеристики и публичния надзор на покритите облигации, както и изискванията за публичното оповестяване на информация по отношение на покрити облигации, когато емитентът е банка, получила лиценз за банкова дейност по Закона за кредитните институции. Публичният надзор на покритите облигации се осъществява от Българската народна банка (БНБ) по реда на този закон, предвиждат приетите текстове.

Покритите облигации са дългови ценни книжа, емитирани в съответствие с този закон или в съответствие с националното законодателство на друга държава членка за транспониране на европейската директива за емитирането на покрити облигации и публичния надзор върху тях, които са обезпечени с активи, служещи за удовлетворяване на инвеститорите в покритите облигации в качеството им на привилегировани кредитори, се казва в част от разпоредбите.

Регламентира се издаването на „жилищна покрита облигация“, която според приетите текстове може да се използва относно издаваните покрити облигации само от банка емитент, която е получила разрешение от БНБ за издаване на програма покрити облигации или емисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще берем ядове

    4 0 Отговор
    А купоните за храна и горива кой ще ги печата?
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    След,като при дядо видях един куфар с облигации преди много години.........У мен остана отвращение към тази.....Облигационна храна.....Единственно донякъде Ротшилдови облигации бих пробвал да хапна,но поемайки риска си...
  • 3 пешо

    1 1 Отговор
    Нищо не е ясно ,какви са тези облигаций.
  • 4 За протокола

    1 0 Отговор
    Абсолютно безсмислена статия.
    Това тук не е специализирано издание, така, че когато се използват специализирани термини е редно те да се обяснят на обикновения читател за да може да се разбере смисъла.