20 Март, 2022 18:43 1 277 0

Цветан Симеонов: За форсмажора Нинова е "по-католик и от папата"

  • форсмажор-
  • цветан симеонов-
  • корнелия нинова

В БТПП събрат информация от фирмите

Цветан Симеонов: За форсмажора Нинова е "по-католик и от папата" - 1
Снимка: БГНЕС

"Някои от членовете на правителството нямат дълъг опит в икономическата сфера и въпреки желанието им да помагат на бизнеса, е добре да говорят с бизнеса преди да се приложат някои мерки. Самата Корнелия Нинова, вероятно под действието на писмото от БТПП, се опита да бъде по-католик от папата".

Това заяви пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод идеята на икономическия вицепремиер Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор.

"От добро желание и от недобро познаване на институцията на форсмажора се стигна до престараване за това на всички да се даде възможност да се възползват от него", обобщи идеята Симеонов.

Той беше категоричен, че БТПП няма как да издаде сертификат за форсмажор, ако даденият договор предвижда изпълнение в период, който е бил "преди обявяването на военното положение в Украйна".

В писмото на БТПП от 8 март 2022 г. до премиера Кирил Петков, министъра на икономиката и министъра на външните работи не е поискано условията за форсмажор да са за цялата икономика.

Председателят на БТПП обясни, че при този институт (форсмажор - б.р.) трябва да се различават два елемента. Единият е самата непреодолима сила или форсмажорно събитие и другият - сертификат, който удостоверява до каква степен едно такова събитие е засегнало конкретните договорни отношения. Няма такава практика за цялата икономика да се обявява форсмажор, каза Симеонов.

Симеонов припомни, че стотици сертификати за форсмажор са били издадени след 2020 г. на базата на заповедите на министъра на здравеопазването (във връзка с пандемията от Covid-19).

Според председателя на БТПП информацията, свързана с икономическите санкции срещу Русия заради войната, която тя води в Украйна, трябва да бъде официално достъпна за българския бизнес и то на български език.

"Може би вече някъде се прави в ЕС и понеже българският език е важащ за общността, поне един линк може да се постави на сайта на правителството. През каналите на БТПП поне до около 8000 фирми ще стигне тази информация", препоръча Симеонов.

В БТПП събрат информация от фирмите, за да могат да помогнат на бягащите от войната в Украйна да се впишат в българската икономическа среда.

"И бизнесът ще бъде доволен, защото няколко години преди кризата, работещите в България украинци показаха, че могат да работят добре, показаха добри качества. Това ще даде добър тласък на икономиката ни, защото предприемачите в България ще могат да разгърнат добре идеите си, когато не тегне над главата им проблемът с липсата на работна ръка", допълни Цветан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА