Last news in Fakti

21 Март, 2022 20:08 4 135 8

Заведения в Благоевград масово са изправени пред фалити

  • благоевград-
  • заведения-
  • фалити

Работещите заведения се опитват да бъдат гъвкави и да се приспособят към ситуацията

Заведения в Благоевград масово са изправени пред фалити - 1
Снимка: Shutterstock

Последните две години ресторантьорския бранш работи със сериозни ограничения, което доведе до масови фалити. През последния месец редица заведения в Благоевград също затвориха. Ковид пандемията и многобройните локдауни нанесоха непоправими щети върху бизнеса, който до този момент трудно успяваше да оцелява, съобщи БНТ.

Липсващите студенти, инфлацията, високите сметки за ток и отопление се отразиха допълнително върху сектора, казват от бранша.

"Едно от заведенията, за които отговарях, е затворено в момента. Много е трудно, заради високите цени, заради липсата на персонал, отворени, затворени, мерки - просто не издържахме на намаления клиентопоток и на големите сметки. Персонал няма, изгубихме си хората, вече работят в хранителни вериги и на други места, мъжете в строителството", обясни Саша Лазарова, управител на заведения.

Клиентите пък от своя страна ограничиха посещенията в ресторанти и кафенета. Емблематични за Благоевград заведения бяха принудени да затворят.

"Почти, изобщо, в сравнение с преди. Като цяло всичко е поскъпнало и нямам интерес да излизам на заведения", казва Йоанис.

Работещите заведения се опитват да бъдат гъвкави и да се приспособят към ситуацията.

"Най-пресният пример ми е пилешкото филе, което от вчера за днес, е с 3 лв. нагоре за килограм. Потребителската кошница расте всеки ден, ние не можем да сменяме цените всеки ден. Намаляваме персонала, работят повече, за да може да оцелеем. Нещо което преди са го работили четирима човека, сега се налага да го правят двама", поясни Саша Лазарова.

Собствениците на заведения в Благоевград очакват с нетърпение традиционно силния месец май, когато има много събития и абитуриентски балове, което ще доведе повече клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 7 Отговор
    Баце вече 10г работи за фалита на Югозападна България и за анклавизацията й.
  • 2 Да фалират

    28 4 Отговор
    Ваксините ще ви помогнат!
  • 3 Последния Софиянец

    13 7 Отговор
    В София вече няколко около мен затвориха за по добри времена.Който плаща много персонал затваря.Аз поне си работя семейно с един съдружник с неговото семейство.
  • 4 Така е

    7 2 Отговор
    Кат ги трошат и са бият
  • 5 Голям

    13 2 Отговор
    дерт за кръчмите ?
  • 6 да изстудяват таратора

    5 3 Отговор
    кръчмарите
  • 7 Тук

    11 2 Отговор
    За съжаление, мъжете, които са се преквалифицирали като строители ще трябва да пият една студена вода и да търсят ново поприще, защото и там положението е сложно- цените на материалите расте, а за желязото не ми се мисли... Новото строителство е на път да спре
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.