Last news in Fakti

26 Март, 2022 05:49 2 182 12

Стоян Панчев: Запасяването със стоки от първа необоходимост не е рационално поведение

  • стоян панчев-
  • икономист-
  • стоки-
  • пари-
  • имоти-
  • инфлация-
  • бнб

2024 г. е твърде рано да влезем в Еврозоната, смята икономистът

Стоян Панчев: Запасяването със стоки от първа необоходимост не е рационално поведение - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако човек е инвеститор и знае как да работи с капиталови потоци, даже може да направи доста пари. Неподготвените хора започнаха да се запасяват със стоки от първа необходимост - това не е рационално поведение. Българите купуват имоти, ако имат пари. Стана популярно и инвестиционното злато. Поне 2 седмици трябва да се чака, няма наличност"

Това заяви икономистът Стоян Панчев в "Денят ON AIR".

Панчев изтъкна, че колкото по-скоро се помисли за актуализация на бюджета, толкова по-добре. Според него част от мерките вредят на конкретни сектори - като пшеницата, например. Вероятно това ще намали поне краткосрочно цените, загубилите от това ще бъдат зърнопроизводителите и търговците на зърно.

След падането на мораториума върху цените на тока ще се увеличи помощта за небитовите потребители. Това кара Панчев да предполага, че очевидно правителството и КЕВР очакват повишаване на цените.

"БНБ още в началото на COVID кризата предприемаше мерки, свързани с укротяване на инфлацията. Страни като България, ако твърде рано влязат в Еврозоната, инфлацията се засилва. Ако имаме управител, който не е наясно с тези факти, може да се окаже, че инфлацията допълнително ще се засили. 2024 г. е твърде рано да влезем в Еврозоната", посочи Панчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Давай Z

    10 2 Отговор
    Аз ,ако имах повече свободен капитал,бих го вложил в рубли и юани.Мисля,че тея сега евтини валути бързо ще донесат добра печелба.

    Коментиран от #5

  • 3 Тъ.пак

    17 0 Отговор
    СтУенчооо мамин, за теб не е рационално, но за един пенсионер който се опитва да оцелее с по малко от 500 лв на месец е много рационално, ДЕБИЛИ ТАКИВА. НЕ СЕ НАУЧИХА ЧЕ ГЛАДЕН НА СИТ НЕ ВЯРВА.
  • 4 Пепа

    12 0 Отговор
    Тъпако, ей ся кат влезем съвсем в кризата и цените минат по2 ще се види кво е рационално! Всеки ден всичко се повишава освен доходи и цена на човешкия труд и ще ми разправя, че било ирационално!!! То ясно, че за сега храна има и няма да свърши, въпросът е на каква цена ще я има в магазина и кой ще може да си я купи!!!Те, тва е рационалната проверка!! А, с тая смешна брадица си особено респектиращ. Кат не ти расте, не се мъчи и прави на мъж. Ефектът е тежко обратен!
  • 5 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Давай Z":

    Не случайно нямаш свободен капитал. Даже и зает нямаш.
  • 6 НРБ

    14 0 Отговор
    Това момче родено в демокрацията явно не е виждало глад и недоимък , няма спомен от празни магазини и купонна система ! Интересно с какво ще издържа семейството си, ако заплатата му е 10$ , а хляба струва 100 лв ???? Разни такива " специалисти" е хубаво да погледнат и назад в историята за да видят факти, а не да прогнозират теории !!
  • 7 Все въпрос за

    8 0 Отговор
    Това момченце си е сукалче нищо,че си е пуснало брада за престиж. Кви капиталови потици,кви 5 лева от бълбукащ пенсионер веее дришльо? На нормален български език парите се печелят,а на новолиберастния език на това лапацало парите се .... правели. Дааа.. парите се правят/печатат от емисионна банка или от.... фалшификатори. Като гледам между ФЕД,климиналните фалшификатори и правячите на пари като това лапацало,разликите не са много големи...,все става въпрос за спекулация.
  • 8 Няма разлика

    6 1 Отговор
    Това момченце си е сuкалче нищо,че си е пуснало брада за престиж. Кви капиталови потици,кви 5 лева от бълбукащ пенсионер веее dриshльо? На нормален български език парите се печелят,а на новолиберастния език на това лапацаlо парите се .... правели. Дааа.. парите се правят/печатат от емисионна банка или от.... фалшификатори. Като гледам между ФЕД,кpиминалните фалшификатори и правячите на пари като това lапацало,разликите не са много големи...,все става въпрос за спекулация.
  • 9 Гандалф

    3 0 Отговор
    Ами стопирайте инфлацията...нормализирайте цените и...
  • 10 Елена

    2 0 Отговор
    Стоян Панчев ми напомня младия Фидел Кастро с тази брадица. Но няма толкова вътък, разбира се, нито толкова чар. Фидел беше огън на млади години.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо

    1 0 Отговор
    П чка ти лелина.