Last news in Fakti

26 Март, 2022 10:43 1 892 16

Готови сме за първите туристи по морето

  • сезон-
  • море-
  • готовност

Продължава помощта за украинските бежанци

Готови сме за първите туристи по морето - 1
Снимка: М. Богданова ©

Само след месец хотелиери във Варна и в близките курорти очакват първите туристи от Румъния. Някои от тях обаче няма да отворят за чуждeстранни гости по време на великденските и майските празници, тъй като са приютили в базата си бежанци от Украйна.

В един от хотелите в "Златни пясъци", който приема бежанци от Украйна, вече има над 1500 души, очакват се и още. Затова собствениците решават да не настаняват туристи до края на май. Какво обаче ще стане след това с бежанците, засега не е ясно. "Но се надяваме на съдействие от държавата и съдействие от хотелиери, вероятно от зимни куророти, от вътрешността на страната, които да могат да приемат тези хора, защото ние ще трябва да отворим за лятото", каза Ивелина Йорданова управител на хотела, цитиран от БНТ.

Едва 5 процента от бежанците в хотела вече имат статут за временна закрила. Без нея хотелиерите няма как да получат обещаната от държавата помощ. "Управлението тук, в "Златни пясъци", където работят колеги от миграция, се задръсти! Има много чакащи - за април месец отложени хора, а срокът, който на нас е даден, е 31 март", обясни Йорданова.

Хотелиерите настояват за съдействие от държавата, която да удължи крайния срок. "Представете си ние да не получим плащане. Не е редно и не е честно спрямо нас, хотелиерите, които помогнахе в тази ситуация", заяви Ивелина Йорданова.

И други хотелиери в Златни пясъци са категорични, че няма как в една база да има украински бежанци и туристи. "Туристът идва като турист, цената която плаща е много по-висока, от тази която чакаме да бъде изплатена - обещаните 40 лева, и комфортът, който ще трябва да се предложи на туриста ще е много по-висок", обясни Станислав Стоянов.

Въпреки трудностите, хотелиерите все пак се надяват да има туристи това лято. "За предстоящите празници, хотелите, които са решили да отварят, имат резервации. Няма отменени резервации, даже напротив - има допълнителни записвания", каза проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Според хотелиери, отливът от половин милион руски туристи, които всяко лято традиционно идват по нашето Черноморие, може да се компенсира с добра рекламна кампания, която да привлече повече гости от Полша, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    41 3 Отговор
    По реда на пристигане - бежанците от Украйна, морските мини от Одеса, мишените от НАТО, ракетите от Русия. Честит ви туристически сезон!

    Коментиран от #5

  • 2 Инспектор

    29 0 Отговор
    А така надайте се на украинци
  • 3 Те ще

    27 0 Отговор
    си по чупят краката да идват !
  • 4 Историк

    30 3 Отговор
    Оооо,ако България прати оръжие на Украйна,то в един момент може да се стигне до там,че първите туристи би могло да са с камуфлаж и руско говорящи..Но това би тежало на съвестта на отрепките в Бг. парламента!

    Коментиран от #7

  • 5 Грульо

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Ся, ако са умни, могат да рекламират за любителите на екстремни преживявания, военолюбци, нацисти, фашизирани елементи и всякакви други извратеняци. :D
  • 6 Смях

    30 2 Отговор
    Кви туристи кво бълнуват тея хора? Но пък си имаме бежанци от украйна които хрантутим за наши пари и пращаме на протести може тях да ги пратим на почивка, за наша сметка де, щото са изморени хорицата трябва да починат..

    Коментиран от #15

  • 7 Vas

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    В бг парламента дали имат съвест
  • 8 Морето

    20 0 Отговор
    Това лято само бежанци от Украйна.Ние отиваме в Гърция на спокойствие и нормални цени! Чао българско море!!!
  • 9 Гошо

    15 1 Отговор
    Само гладни въшки от 00-крайна чакайте тая година , благодарете на нашите евроатлантици
  • 10 Минчо

    12 0 Отговор
    Имате ли още свободни места за да резервираме още отсега , че с тоя наплив се очертава да не останат места .
  • 11 Jak

    14 0 Отговор
    С толкова украйнски бежанки и проституцията ще умре като бизнес
  • 12 смЕх

    15 0 Отговор
    Абе , не знам кой ще си причини г@зоболието да търпи "черноморско" обслужване , да плаща като в Монте Карло за чадър и шезлонг , да оглушава от люта чалга ,да не може да види морето дори и с телескоп (заради бетонните "красавци" , които го опасват крайбрежието) и да плаща по 25 лв. за порция цаца (100 гр.) с картофки в пластмасова тарелка.
  • 13 555

    14 0 Отговор
    Чакайте сапьори!
  • 14 WhiteNoise

    6 0 Отговор
    даже румънците ги е гнус от скотия... кой ще ходи незнам ма нема да е баш добре с главътъ
  • 15 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смях":

    Тези от Варна в Банско.От Банско в Пампорово.От Пампорово във Варна.А после пак ще ги завъртим.Важно е хотелиерството да процъфтява.
  • 16 Аз съм българин

    2 0 Отговор
    Отглеждайте си ги. Лакомията ви е виновна. Видяхте бърз и лесен начин да си напълните празните хотели и сега ви пречат. Оправяйте се.