Last news in Fakti

17 Май, 2013 16:00 1 416 0

България с най-евтин ток в ЕС, но с най-скъп газ

  • ес-
  • европейската комисия-
  • цени-
  • газ-
  • ток

България е страната с най-ниска цена на електроенергията в Евросъюза, цените на газа у нас обаче са сред най-високите, показват данни на Европейската комисия, цитирани от БНР.

Според уточненията на експертите страната ни е в най-неблагоприятно положение в Евросъюза по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник. Двупосочни връзки към съседните страни според тях са една от алтернативите за България. Другите са свързани с проучването на залежите от природен и шистов газ в страната.

Електроенергията у нас статистически е най-евтина и за домакинствата, и за промишлеността, но не и ако цената й бъде разглеждана на фона на доходите на българите. Според специалистите от ЕК резерв за намаляване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни в навечерието на предстоящия идната седмица извънреден Европейски съвет, сред чиито основни теми ще е енергетиката.

Междувременно стана ясно, че двете експертни мисии, които Европейската комисия изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си и се очаква скоро те да бъдат представани на българските власти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА