Last news in Fakti

22 Май, 2013 15:20 2 072 4

ЕРП-та искат вдигане цената на тока с 40%

  • енергетика-
  • нек-
  • бех-
  • дкевр-
  • парламент
ЕРП-та искат вдигане цената на тока с 40% - 1
Снимка БГНЕС

„Към 1 април всички енергийни дружества трябваше да подадат своите заявления за нови цени. На базата на тези заявления стойностите, които бяха поискали дружествата, бяха качени на интернет страницата на комисията. По определянето на цените на база на сегашното законодателство излизаше, че реално цените трябва да нараснат с близо 40%”. Това заяви от парламентарната трибуна шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Според нея експертите на ДКЕВР са започнали работа по определяне на цените по сега действащия закон и наредбите и са разработили доклад. Излиза, че средната продажна цена на електроенергия трябва да бъде увеличена с 16%”, обясни Харитонова.

„Започнахме разговори с МИЕТ за промяна на целия финансов модел за образуване на цените, но този модел изисква промяна в законодателството. Увеличението на 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии. От друга страна делът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нарасна”, каза Харитонова. Евгения Харитонова заяви, че е наложителна промяна на схемата на изкупуването на зелената енергия и изказа опасения, че при сегашния модел, съгласно Закона за енергетиката, крайната цена на тока трябва да отрази увеличение от 11 на 34 лева за зелената енергия. Тя предложи да бъде разработен нов вариант, при който енергийната система да се раздели на свободен и регулиран пазар, който да купува процент от скъпите енергии.
„Увеличаването на цената идва и от намаляване на потреблението. Потреблението за вътрешния пазар 32.5 терават часа. С МИЕТ започнахме да разработваме един модел и предложения за промени в законодателството, които да са в интерес на българските граждани”, каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.
Тя коментира и отнемането на лиценза на ЧЕЗ. ДКЕВР ще издаде сериозни наказателни постановления срещу електроенергийната компания ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България,  прогнозира  Харитонова. Днес регулаторът разглежда възможността за отнеме лиценза на компанията.

В отговор на въпрос на "Атака" Харитонова посочи, че дори лицензът да бъде отнет, собствеността върху мрежата ще остане в компанията, която обаче вече няма да дава пари за нейната експлоатация
Депутатите удължиха работното си време до приключване на дебата за състоянието на енергийния сектор, който се провежда в Народното събрание. На въпроси на народните представители отговарят служебният премиер Марин Райков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, директорът на НЕК Иво Лефтеров и директорът на БЕХ Михаил Андонов.
Директорът на НЕК Иво Лефтеров заяви, че НЕК е на загуба. Ликвидността на НЕК е близо до нула, каза той и допълни, че загубата е 99 млн. лв. „Студеният резерв не е плащан от началото на годината. Едно от ЕРП-ата отказва да приеме методологията, спусната от ДКЕВР и съответно си запазва добавките за зелена енергия”, заяви Лефтеров.
„Основен фактор за лошото състояние на компанията са ВЕИ, които трябваше да  бъдат изкупувани през миналата година, а също така и високите цени от заводски и топлофикационни централи”, заяви той.
„В последните няколко седмици се работи твърдо и упорито да се открият резерви за това всички предприятия да дадат максимално от себе си да бъдат ефективни. Всичко това се случва под шапката на МИЕТ и ДКЕВР”, посочи директорът на НЕК.
Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов заяви, че дружество БЕХ приключи 2012 г. като индивидуален отчет с над 356 млн. лв. печалба, а на консолидирано ниво – с 15 млн. лв. печалба преди данъци.
В момента АЕЦ „Козлодуй” е с 156 млн. лв. печалба за 2012 г., „Мини Марица Изток” са с 16 млн. лв. печалба, ТЕЦ „Марица Изток 2” – 46 млн. лв. печалба, НЕК – с 99 млн. лв. загуба, в това число Електроенергийният системен оператор, който е дъщерно дружество на НЕК, е с 39 млн. лв. загуба, каза Андонов.
Той допълни, че няма да допусне да се получи срив във въгледобива и от там - срив на производството от топлоелектрически централи. „БЕХ не е безразличен за ситуацията в Източномаришкия басейн. Аз съм от този край, и винаги съм казвал, че това е историята на енергетиката. Няма да допусна - да се получи срив във въгледобива и от там срив на производството от топлоелектрически централи”, посочи Андонов.
„Преди месец и половина, имаше среща със синдикатите и с МИЕТ. Сформира се екип. Направи се план за следващия регулаторен период, в който се направи разчет за натоварване на Източномаришките централи и от там осигуряване на добива, който те ще работят в този едногодишен период. Разчетите бяха направени за добив от 22 млн. тона годишно при запазване на същия персонал, при запазване на всички възнаграждения. Намериха се преглед на инвестиционната програма. Намериха се резерви от около 80 млн. лв. в самите Мини Марица Изток”, подчерта Андонов. Има решение на БЕХ, дадено е правото на Мини Марица Изток да си преразгледат бизнес планът за 2013 г. и на базата на новия план да предложат нова цена”, посочи Андонов.

Димчо Михалевски от Коалиция за България предложи четири конкретни действия от името на коалицията, които са свързани със справянето с проблемите в енергетиката. ДКЕВР да се въздържа от увеличаване на цената на енергетиката, необходим е спешен план за приемливи цени, каза Михалевски. „Днес ще предложим проект за решение, с който да предложим на Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма да направят анализ на действащата система за социално подпомагане с енергийни помощи в посока нейното разширяване. Днес ще предложим решение, с което да възложим на Министерски съвет и ДКЕВР за незабавни стъпки за въвеждане на двутарифна система за отчитане на електроенергията с праг 75 киловата. Ще предложим днес промени в Закона за енергетиката, чрез който ще искаме увеличаване на състава на ДКЕВР от 7 на 13 члена, т.е. нови 6 члена изцяло гражданска квота в ДКЕВР”, каза Михалевски.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пако

    1 0 Отговор
    Накрая пак ще дигнат цените , а народа ще остане с пръст среден в устата. Това всичко стана благодарение на червения метеж ,който свалил прав-во на Герб ,както го планирали оТ ДПС И БСП . от новото правителство тъпърво ще се оправдават с предишните ,но всички знаем какви милиарди тези наляха в БЕЛЕНЕ И Цанков камък.
  • 2 пако

    1 0 Отговор
    Орешарски ,е този който давал пари за безумни идеи- голям специалист по пилеене на наши пари.Сега ще го видим ,как ще се справи без пари и в криза,която той и бсп пропуснали през 2008-2009г ,заявявайки че няма такова чудо. В затвора ги виждам ,но няма кой да ги вкара на топло при валю топлото
  • 3 Армагедон

    0 0 Отговор
    Ако вдигнат цените -това ще е края на БСП-та и ДПС-та !Ще бъдат изметени от политическия хоризонт! Даже тия двойнотарифни каламбури от типа "И вълка сит и агнето цяло" са типични БСП демагогии ,за заблуждаване на народа. Много бързо възприемат стила на мобилните оператори!
  • 4 Армагедон

    0 0 Отговор
    Що не си закрият първо БСПарските и ДПсарските ВЕИ-та ?