Last news in Fakti

8 Май, 2022 05:45 6 392 33

Русия търси начин да поддържа притока на газ за Европа?

  • русия-
  • газпром-
  • газ-
  • цена-
  • европа

"Газпром" е изпратила писма до своите европейски клиенти, за да ги увери, че могат да продължат да плащат за природния газ, без да нарушават санкциите, наложени от ЕС на Москва

Русия търси начин да поддържа притока на газ за Европа? - 1
Снимка: БГНЕС

Руската енергийна компания гигант "Газпром" е изпратила писма до своите европейски клиенти, за да ги увери, че могат да продължат да плащат за природния газ, без да нарушават санкциите, наложени от ЕС на Москва, като това е последната индикация, че Русия може би се опитва да намери начин да поддържа притока на газ за Европа, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Европейските компании продължават да се опитват да измислят как да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия каза, че подобен ход ще наруши западните санкции. Руският газ за Полша и България вече беше прекъснат, а крайните срокове за плащане на други държави настъпва по-късно този месец (около и след 20-ти май).

В писмо, видяно от агенция Блумбърг, "Газпром" е казал на клиентите си, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата", изложена в първоначалния указ на президента Путин за плащанията на газа в рубли.

Не е обаче ясно дали новата заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз, който заяви, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" и превалутирането на платените долари и евро в руската валута с помощта на Централната банка на Русия не представлява нарушение на наложените санкциите.

ЕС не коментира информацията на Блумбърг.

Според агенцията новата заповед от 4-ти май гласи, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да се обменя в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на "Газпром" до неговите европейски клиенти се посочва, че заповедта гарантира прозрачност на паричните потоци на чуждестранните купувачи и изключва възможността "трети лица" да участват в разплащанията (при превалутирането от долари и евро в рубли), съобщава Блумбърг, като агенцията допълва, че изложената нова процедура изглежда изключва участието в операцията на санкционираната Руска централна банка.

Газпром не отговори веднага на искането за коментар от страна на Блумбърг.

Президентът Владимир Путин хвърли газовите пазари и европейските политици в хаос, когато поиска синьото гориво да се плаща в рубли от страна на т.нар. "неприятелски държави", напомня Блумбърг. Полша и България първи бяха отрязани от руския газ заради отказа да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни решения, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е позволено да се направи.

Европейската комисия издаде някои насоки на 22-ри април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота.

В указа на Путин от края на март се посочва, че Русия призовава компаниите да отворят две сметки - една в евро и една в рубли - и определи, че плащането няма да се счита за извършено, докато съответната сума не бъде обърната в рубли.

ЕС пък каза, че това дава твърде много правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу Централната банка на русия. ЕС също така предлага на компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че сделката приключва дотук - преди чуждата валута да бъде обърната в рубли.

В края на април Руската централна банка издаде собствено разяснение относно първоначалната заповед на Путин. Централната банка на Русия заяви, че ако чуждестранните купувачи на газ плащат по своите сметки в чуждестранна валута добросъвестно, газът няма да бъде изключен, дори ако "Газпромбанк" не успее да конвертира тези средства в рубли, стига да няма задържане на средствата в резултат на наложените санкции.

Отделно, управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина обяви, че механизмът също така ограничава периода за конвертиране на еврото и долари в рубли до два работни дни, в опит да смекчи опасенията на ЕС, че средствата в чуждестранна валута могат да се разглеждат като заем на централната банка , посочва още Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 32 Отговор
    Инфлацията като скочи още малко, Европа ще праща писма в газпром,

    Коментиран от #3

  • 2 Кучето

    38 8 Отговор
    Украйна ползва и транзитира руски газ. Другите коментари са излишни.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вова

    20 10 Отговор
    Не. Не се приема и такъв вариант.

    Плащане в долари или евро. Счита се, че доставката е платена след постъпване на средствата по сметката на ПРОДАВАЧА. Тази сметка е в долари или евро. След това продавачът оперира със средствата по своя преценка, но бъдещата им съдба не се обвързва с факта на заплащането и доставката.

    Това е единственият приемлив за купувачите вариант.

    Только сутки до Дня поZора осталось.
    С наступающим!
  • 5 Сесесере

    27 26 Отговор
    Масква, ако спре газта ватниците ще започнат да се самоизяждат, за което имат огромен опит!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Глад

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Майко
  • 7 Бързи

    17 4 Отговор
    Ще клекнат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копипасте

    22 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кучето":

    Вярно! Украйна ползва и транзитира, но от години не купува и плаща на Русия газа директно, а плаща на Германия и Полша "реверсивно" с малка надценка! За да се хване колко преди няколко дни Русия спря за часове газа по газопровода "Ямал" през до Германия! През 2008-9г. руснаците обвиниха украинците, че много крадат и врътнаха крана на газопровода "Дружба" и за малко да гръмне АТЗ-то в Димитровград! Въртящите врътки в търговските газови отношения германци и поляци ...... са невероятно изобретателни за някое евро/долар в повече! И така хем вълка сит, хем агнето цяло! Само дето нашите политици и търговци подредиха нашата изстрадала татковина да е булката на тия днешни газови "сватби"!

    Коментиран от #18

  • 10 сибел

    25 7 Отговор
    Щом тръбата минава през нашата територия а за нас няма газ. Режете я.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 456

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "сибел":

    Или още по-добре трябва да вдигнем таксата за транзитиране. Следващите по тръбата много ще ни заобичат. Обаче защо ние спазваме уговорката за вето а другите не? Интересен момент е посещението на Киро в Америка. Явно ЦРУ знаят какво ще се случва в близките няколко месеца.И може би това което ще се случи засяга точно България.

    Коментиран от #24

  • 13 Хахаха

    22 23 Отговор
    Русия пак загуби .... Дълговете си плати в долари, а не в рубли, както се канеше Путин .... Сега за газа пак ще измяучат ...руzzNAZI-те

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кюмюря от Драгалевци

    16 15 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Ти виж какъв е курса на рублата днес и преди 3 месеца ! Спря изтичането на валута извън Русия и тенденцията дори през летния сезон е към поевтиняване на долара . Кой ще пострада ще го усетим много скоро .

    Коментиран от #17

  • 16 Пътин е пътник

    6 5 Отговор
    Слаба Америка и Европа слаб Китай съответно ще им отслаби износа към тези скъпи потребители.И за това Русия от Китай е подкрепяна слабо.
  • 17 Вова

    19 7 Отговор

    До коментар #15 от "кюмюря от Драгалевци":

    Какво значение има цената на нещо, което никому не е нужно?

    Евентуално потушаване на имиджовите загуби в очите на зомбираните, но не повече от това.

    Скъпата рубла има сериозен негативен ефект върху крайния потребител в Русия, когато курсът и е непазарно определен. Рубла скъпа, в магазина скъпо, спестяванията на населението във валута държавата ги открадна и дава малко рубли, а в магазина е пак скъпо...

    Само болни мозъци могат да се радват на това.

    Коментиран от #21

  • 18 kkk

    11 11 Отговор

    До коментар #9 от "Копипасте":

    Тази "малка" надценка за Осраина е само 37%, в момента Полша си плаща доставките с 43% горница, ние ще плащаме с минимум 35% надценка... Общо взето за нас газа ще струва около $1400 за 1000м3 щото сме "мноу умни"- в същият момент Турция, Сърбия, Унгария и Италия плащат по-малко от $450 за 1000м3. Германия плаща дори под $300 за 1000м3, но там и обемите са огромни, и повечето газ им идва от СП-1 без транзитни такси... И всички тези държави си запазиха договорите с ценообразуване вързано към цената на петрола за 6 месеца назад- затова плащат малко.

    Коментиран от #19

  • 19 Копипасте

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "kkk":

    Вярно е, че сме "мноу умни"! И затова някои наши политици завършили с диплома по-голяма от арменска уста получена в Харвардски ПУЦ за няма и 2 месеца, както и "добрите" ни търговци подредиха нашата изстрадала татковина да е булката на тия днешни газови "сватби"!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 kkk

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Вова":

    Колко е "ненужна" рублата много скоро ще разбереш като огладнееш и те изритат от мизерната ти работа.

    А, да- "честито" на гастербайтерите ни работещи на Запад... ЧЕСТИТО, вас ще ви уволнят първи без оглед на каква длъжност сте- много ще е трудно на швабите да обяснят защо при стагнация и инфлация са уволнили немец, а чужденеца е оставен на работа...

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Димов

    1 6 Отговор
    Ето това:

    "Газпром" е изпратила писма до своите европейски клиенти, за да ги увери, че могат да продължат да плащат за природния газ, без да нарушават санкциите."

    .... е отговор на това:

    "Европейските компании продължават да се опитват да измислят как да продължат да купуват руски газ."

    Европа търси начин, а Русия й подсказва как. Не, че Русия търсела начин.

    Коментиран от #26

  • 24 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "456":

    Ако вдигнеш таксата за транзитиране, кого ще ощетиш, продавачите или купувачите?
  • 25 Вова

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "kkk":

    1. Никой няма да ме гони. Изгонят ли мен и колегите ми, приключвате вие. Ние ще се оправим някак си.
    2. Никого няма да гонят в Германия. Немецът нито умее да работи, нито иска да го прави.
    3. Все пак да си попитам. За какво ще са ни рублите?
  • 26 Вова

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Димов":

    Европа търси разумен начин. Русия досажда с глупавите си предложения. Те ще бъдат игнорирани. Газ ще си се продава. Проблемите са временни.
  • 27 Хихи

    4 0 Отговор
    Девочката направи анализ на цените в матушката. Самогонь 519 рубли, водка 1099рубли.Бензин 42 рубли за москвичите и 54 рубли за западните яма не карала кола

  • 28 JEFF

    4 4 Отговор
    Не вярвайте на Путин ! Путин е УБИЕЦ !
  • 29 гражданин на ЕС

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "kkk":

    Няма проблеми , връщаме се в България и заемаме вашите места . Честито , ето начин да ни върнете , нали дори Толупа го обещаваше .
  • 30 emo

    2 0 Отговор
    "Президентът Владимир Путин хвърли газовите пазари и европейските политици в хаос, когато поиска синьото гориво да се плаща в рубли от страна на т.нар. "неприятелски държави", напомня Блумбърг." ------ Когато се плаща в Долари и Евро всичко е нормално. Изкуфелия престъпник Байдън казва; Ако купувате газ от тях " добра сделка " тъй като тя е " демократична страна " ако е от Русия " лоша сделка " тъй като е " недемократична страна".
  • 31 гост

    0 0 Отговор
    Въпросът е защо България не напълни хранилищата по най-бързия начин след като риска за война и след това настъпилата война са сочели към проблемни и рискови доставки? Отговор на това моля? Как една Полша може да е с почти пълен капацитет, или поне да е на горната си граница, а България е на долната? Все едно да карате на резерва и да настъпвате смело газта до дупка, понеже сте смели?!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Георги

    0 0 Отговор
    Взе да му идва яйцето на д.....о на Путин. На такива писма въобще не трябва да се отговаря дори. Значи първо спираме газа едностранно ама на определени държави, за които сме сигурни, че ще клекнат. А после като не мине номера и излязат алтернативи, рязко се сменя политиката. Такива елементарни ходове са присъщи на някой амбулантен търговец.