3 Юни, 2022 10:52 4 184 16

"Ромгаз" търси нови запаси от природен газ

  • ромгаз-
  • природен газ

Румънската компания инвестира в геоложки проучвания

"Ромгаз" търси нови запаси от природен газ - 1

Компанията „Ромгаз“, чийто мажоритарен собственик е румънската държава, инвестира в геоложки проучвания, за да открие нови запаси от природен газ и да въведе в експлоатация нови производствени мощности, съобщава телевизия "Диджи 24", като се позовава на съобщение на компанията.

„Ромгаз“ е изпълнила важна инвестиционна цел в рамките на приоритетния проект „Снагов оншор“ (Snagov onshore), който се състои в изграждането на инфраструктура, включваща технологични съоръжения за сондажи. Проектът „Снагов“ е включен в стратегията за развитие на „Ромгаз“ за периода 2021-2030 г.

В четвъртък е била пусната в експлоатация станция за изсушаване на природен газ в Кошерени - инвестиция от около 31 млн. леи, която в момента преработва 230 000 куб. метра природен газ дневно, като производството е постигнато чрез пускането в експлоатация на три нови сонди. До края на първото тримесечие на 2023 г. поетапно ще бъдат пуснати в експлоатация други нови кладенци, което ще увеличи използването на станцията до обем от приблизително 800 000 куб. метра на ден.

„Ромгаз“ е най-големият производител и основен доставчик на природен газ в Румъния. Дружеството е регистрирано на Букурещката фондова борса и на Лондонската фондова борса, а основният му акционер е румънската държава със 70-процентов дял. Компанията има богат опит в областта на проучването и добива на природен газ, като историята ѝ датира от 1909 г. През 2013 г. „Ромгаз“ разшири обхвата на дейността си, като пое топлоелектрическата централа „Йернут“, превръщайки се по този начин в производител и доставчик на електроенергия.

Миналия месец "Ромгаз" изкупи дела на американската компания „Ексон Мобил“ в офшорния периметър „Нептун Дийп“ за сумата от един милиард и 60 милиона долара. Според министъра на енергетиката Вирджил Попеску находището „Нептун дийп“, което ще се разработва съвместно от "Ромгаз" и "ОМВ Петром", дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност, тъй като общото количество газ в този периметър надхвърля 100 милиарда кубични метра.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо юмручето

    8 7 Отговор
    Е със толкова роми по света няма да е трудно да намери газ
  • 2 Ромеин

    6 4 Отговор
    Има много да търси !
  • 3 Хахаха

    16 13 Отговор
    Копейките отдолу беснеят. Скоро ще внасяме газ от Румъния. Газпром умря.

    Коментиран от #5

  • 4 та така...

    14 0 Отговор
    Странното е, че румънците откриха и разработват сериозно газово находище в румънския черноморски шелф, почти на границата с нашия черноморски шелф, а проучванията в този район на Черно море, по времето на ГЕРБ "не откриха нищо" (по неофициална информация при доста от сондажите е открит петрол, но към него никой не проявява интерес).

    Коментиран от #6

  • 5 симо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Със спирането на газта на холандия дания и останалите газпром си режат клона на който седят . Ще дойде време когато ще си продават газта без пари защото няма да има достатъчно купувачи . Путин ако имаше малко сиво вещество щеше да печели луди пари особено покрай СП2 отделно от другите ресурси.

    Коментиран от #7

  • 6 Пъци

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "та така...":

    "...а проучванията в този район на Черно море, по времето на ГЕРБ "не откриха нищо" ..."
    Но пък с какви фанфари Б.Б. отряза лентата пред кораба за проучвания и после....тихооооо.....
    Някой от към източния бряг на Ч.море ще да му е звъннал по телефончето.
    РУМЪНЦИТЕ СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА,НИ ГЛЕДАМЕ...ОТСТРАНИ!

    Коментиран от #14

  • 7 Пъци

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "симо":

    "Газпром" ще седнат на китайски и индийски клони-кога ще успеят друг въпрос,важното е ние да не зависим единствено от благоволението на "Газпром"

    Коментиран от #8

  • 8 симо

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пъци":

    Те ще седнат ама купувачите ще определят цената защото като няма кой да купува газта им и за дребни пари ще се съгласят. Аз лично не виждам проблем откакто спряха газта газпром . Скоро като стане гръцката връзка ще си получаваме азерска газ.
  • 9 СЗО

    13 0 Отговор
    Ромгаз добре търси, а Булгаргаз кога?

    Коментиран от #10

  • 10 Пъци

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "СЗО":

    Все ми се струва,че "Булгаргаз" е създадена навремето просто да има кой да подписва на "Газпром" газовия рекет за България,не за друго.
  • 11 смех

    2 0 Отговор
    Е как бе друзя нали перки и панели
  • 12 тикви

    2 1 Отговор
    Ром газ от Столипеново продава !
  • 13 Мухаа,хаа! -

    12 1 Отговор
    Комшията разработва.Ние- не! Комшията държи 70% мажоритарен дял.Ние на Дънди крокодила всичкото златце - на всеки хиляда грама,за нас - цял един грам! Направо чудовищен кяр! Комшията изкупува целия дял за над милиард,- ние продължаваме концесии за вода,злато.Но ги наричаме подигравателно " мамалигари( от качамак). Та кой е мамалигара- те или ние?..И знаете ли къде се крие отговора.При прословутия " Демократичен преход", когато и те и ние тръгнахме заедно,с никаква времева разлика.Там не унищожиха службите си.Просто прекратиха дейността на част от Секуритате( само политическата му служба).Именно те не позволиха появата на мутри " и ОПГ,който да превземат икономиката им.При тях мутри не е имало- никога.Смачквали са ги безпощадно- в зародиш! Това доведе до смислена приватизация в ограничен размер, и контрол върху инвеститори и техни местни партнъори.На по късен етап,безкомпромисно вкараха стотици " играчи" в затвора.Политици,депутати,едър бизнес,дори и бивш Премиер.Ето причината,за 30 г да ни отвеят във всички насоки.През 90-те молеха за две цигари ,когато спирах .Сега ни гледат отвисоко.И с пълно право
  • 14 та така...

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пъци":

    "...Някой от към източния бряг на Ч.море ще да му е звъннал по телефончето.
    РУМЪНЦИТЕ СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА,НИ ГЛЕДАМЕ...ОТСТРАНИ! "
    Е то, това стана ясно и за малоумните. Ако беше обявено ново находище на газ кой щеше да ги остави да продължават "Турски поток" до Сърбия, и с Дебеланчо Пеевски да си делнат комисионните, а и не само тях? Между другото, за кратко имаше слух и за голямо находище на газ, но много бързо заглъхна. За румънците си прав, че след Кювеши вече се намират и доста, които се стремят да се придържат към интереса на държавата, но ние продължаваме да поставяме като най спешна задача решаването на чужди интереси, а за българските на никой не му пука.
  • 15 Така е

    2 1 Отговор
    В Румъния никой не слуша петата колона на Газпром и най-спокойно си търсят находища и ги разработват. Не са като нас путлерови нещастници...

    Коментиран от #16

  • 16 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Така е":

    Ние не слушаме, на нас ни забраняват да търсим, но забраната не идва от Русия а от ЗАПАДА !!! Точно както ни затвориха четирите блока на АЕЦ. Козлодуй !!!