Last news in Fakti

25 Юни, 2022 21:26 3 277 7

Богомил Николов: Нараства изкушението да се купуват ментета

  • богомил николов-
  • активни потребители-
  • цени-
  • стоки

У нас се наблюдава т.нар. "шринкфлация" - запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга, заяви председателят на асоциация „Активни потребители"

Богомил Николов: Нараства изкушението да се купуват ментета - 1
Снимка: БНТ

Наблюдава се леко задържане на цените на основните храни у нас. В развитите западни страни обаче започнаха вече да се появяват първите съобщения за недостиг на стоки. През последните няколко месеца някои доскоро съвсем обикновени храни, изведнъж станаха скъпи или вече е твърди трудно да бъдат намерени в магазините.

Темата в "Говори сега" по БНТ коментира Богомил Николов - председател на асоциация „Активни потребители".

"България има всичко - на пазара в САЩ имаше по-тежки примери в предходните месеци и това се дължеше на глобалните вериги. При нас като че ли усещането е по-минорно заради покупателната ни способност. Голям е процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено. Не дефицитът е основната тема а по-скоро цените", заяви той.

Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов

"Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби- млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало - ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго - например намаляване на грамажите и разфасовките".

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. "шринкфлация" - запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга.

"Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация - цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба".

Нараства изкушението да се купуват ментета. Интернет дава огромна възможност за това - когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и съществуват много рискове, подчерта Богомил Николов.

"Лекарства. Ако си купите фалшиво лекасртво по интернет, може буквално да се самоубиете. Алкохол - преди 15-20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката - когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по-евтините, които предизвикаха пожари".

Николов призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпи твърдения

    7 7 Отговор
    Няма ментета..... всичко идва от Китай и Константинопол .Тр. А алкохола.... много си смешен..... всичко се изварява от пшеница.....няма менте а уиски пият българите.
  • 2 Опорка

    13 1 Отговор
    Важното е да има свобода и демокрация
  • 3 Така е

    3 4 Отговор
    Много се харчи Волен от Алиекспрес, който струва копейки.
  • 4 Чичо Дончо каза

    3 1 Отговор
    Брей,Абе той СЕ е един фалшификат.Какво истинско идва от там.
  • 5 Има пари

    5 0 Отговор
    Храните са открай време обект на национална сигурност, която се пренебрегва у нас както почти всичко свързано с нея, сигурността. Влезте в едно предприятие и вижте с какво ви хранят. Една подсказка, ако производителят не би захранил детето си с продукта, който произвежда за пазара, не става, нищо че е законно и всички съставки са разрешени. Много просто, не са полезни, не са здравословни и разболяват. Щом го правят, значи е проблем. Сметнете си само захарите, солта, палмовото масло, млякото на прах и всички изкуствени химикали и овкусители. Спанак на прах, ще убиете Попай от смях. Вземете кардинални мерки ако искате да имате здрава нация. Мерки сега, веднага. Здравето на нацията е обект на национална сигурност. И трябва да има строг контрол над храните.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Защо допущате ментета до пазара бе простак. Какво сте направили до сега на мошениците производители на ментета? Няма ли кой да те изрита от тази фалшива асоциация, каква е нейната практическа полза за хората, каква ти е заплатата,която получаваш благодарение точно на тези които произвеждат ментета?