Тема: Украйна

11 Август, 2022 13:23 6 245 11

Либийският петрол може сериозно да промени световните цени

  • либия-
  • петрол-
  • цени-
  • производство-
  • прогноза

Цените на петрола започнаха да спадат през изминалата седмица и причината за това е доста изненадваща

Либийският петрол може сериозно да промени световните цени - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ преговаряха със Саудитска Арабия, за да започне кралството да произвежда повече петрол, но саудитците все още не са направили съществена стъпка в тази посока. Вместо това добивът от Либия помага за спад в цените на петрола, който в момента се продава за около 100 долара на барел.

Някои експерти твърдят, че петролът от Либия може да се окаже не само ключов за разрешаване на кризата на международните пазари на петрол, но и начин за по-трайното стабилизиране на политическата ситуация в самата страна.

Още новини от Украйна

Допълнителен петрол без ограничения

Експертът по проблемите на Либия от Вашингтонския университет Бен Фишман твърди, че САЩ трябва да се постараят повече, когато става въпрос за стабилизиране на либийската политика и за износа на повече либийски петрол на международните пазари.

Стабилизирането на производството на петрол в Либия, което вече не е ограничено от производствените тавани на ОПЕК, може да добави на световния пазар още половин до един милион барела петрол дневно.

Либийците обаче се сблъскват с политическа нестабилност, гражданска война и насилствени конфликти, откакто през 2011 г. бе свален от власт бившият диктатор Муамар Кадафи. Либийският петрол все пак никога не е спирал да тече. Това е така, защото страната е изключително зависима от приходите от тази суровина. Свързаните с петрола продукти съставляват около 94% от износа и около 60% от националните приходи.

Вътрешни проблеми

През последните няколко години приходите от петрол варираха значително – най-вече поради военните блокади на местните петролни съоръжения и терминали за износ, организирани от племенни групировки. Всичко това стана на фона на споровете кой да оглави важната Национална петролна корпорация на страната (NOC) - единствената организация, която има право да изнася петрол в чужбина.

Последната блокада приключи в средата на юли, когато правителството в Западна Либия се съгласи да назначи Фархат Бенгдара за нов ръководител на NOC. Бенгдара е смятан за съюзник на генерал Халифа Хафтар, влиятелен лидер на милициите в Източна Либия. Племенните групировки, които блокираха съоръженията за добив на петрол, също са съюзници на Хафтар и назначаването на Бенгдара се разглеждаше като сигнал, че западнолибийското правителство ще успее да възстанови така важните петролни потоци.

Министерството на петрола на Либия обяви по-рано, че през следващите пет години страната ще се стреми да добива 2 до 2,5 милиона барела дневно. Добавянето на такова количество петрол на пазара би довело до значителна промяна в световните цени.

Трябва да се има предвид и либийският газ. Благодарение на географската си близост до Европа Либия има потенциал да се превърне в сериозен доставчик за Стария континент. Понастоящем по-голямата част от либийския газ се потребява от Италия, а през април италианският посланик в Либия заяви, че при достатъчно инвестиции е възможно износът на газ от Либия да се увеличи с 30%.

От източник на нестабилност до ценен партньор

Тарек Мегериси, експерт по проблемите на Либия от Европейския съвет за външна политика, смята, че ако европейците помогнат на Либия, "те могат да отслабят руските позиции, да стабилизират ключов енергиен маршрут между Северна Африка и Европа и да превърнат Либия от източник на нестабилност в ценен партньор".

Русия е само една от страните, които се опитват да оказват влияние в Либия. Другите са Турция, ОАЕ и Египет, като всички те се разглеждат като все по-приятелски настроени към Русия. ОАЕ са обвинявани, че са основен двигател на смяната на ръководството на NOC, а руски наемници от известната групировка "Вагнер" подкрепят генерал Хафтар и са разположени в близост до петролните съоръжения в Източна Либия.

Няма лесен отговор

"Диалогът за разпределяне на ресурсите е предпоставката за дългосрочна стабилност. Блокадите на петролните източници в Либия се използват като инструмент за икономическа война. Всеки, който е загрижен за дългосрочната стабилност на Либия и дългосрочната стабилност на нейния газов и петролен сектор, не би трябвало да позволява подобно нещо", казва Емадеддин Бади от Атлантическия съвет.

Това може да бъде и важна първа стъпка към истинско разрешаване на политическите проблеми в самата Либия, които за пореден път се задълбочиха след отмяната на изборите през декември миналата година. Напоследък отново се стигна до протести, породени от повишаването на цените и политическата безизходица.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    33 7 Отговор
    Пак ли ви се искат евтини ресурси за хартийка? Няма вече! До тук.

    Коментиран от #4

  • 2 Карл Маркс

    28 7 Отговор
    Ше чакате петрол от Либия на Мукавей.
  • 3 Лост

    27 7 Отговор
    И тръгнаха американците да чукак от вратна врата. Кой похлопа, кой почука дядо Дънчо пак е тука.
  • 4 Евро фашизъм:

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "някой":



    Само да питам - Правата на човека и Международното право спазват ли се от Либия? Признали ли са 32-та пола? Ако не - никакъв газ или петрол!





  • 5 да де

    16 1 Отговор
    А дано, ама надали у нас каквото и да се случи цената е винаги нагоре.
  • 6 грешеф

    26 4 Отговор
    Американците съсипаха Либия и Ирак, а сега се чудят как да измъкнат петрол от там... нема как да стане
  • 7 западните кратуни цъфнаха

    24 2 Отговор
    Ама Либийците казаха "ще видим" . Може да увеличат малко петрола , но и цените няма да паднат . ЕС силно зависим от енергоресурси .
  • 8 Ах Дойче, ах зеле

    8 10 Отговор
    И пак нито дума за Турция която от години се мъчи да внесе стабилност като трепе там хафтеристи, вагнеровци и всякаква терористична гмеж.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цените ще паднат

    6 0 Отговор
    ако пак можем да крадем петрол от Либия безплатно. Ама дали?
  • 11 Йахаха

    2 0 Отговор
    Който иска ресурси най лесно се копуват с чисто злато не с хартия и така трябва да стане)