5 Юли, 2013 20:27 2 371 1

Пак доматени бунтове в Благоевградско и Русенско

  • земеделски производители-
  • е-79-
  • домати-
  • сандански-
  • петрич-
  • русе-
  • дунав мост
Пак доматени бунтове в Благоевградско и Русенско - 1
Протестът в Сливо поле и на главен път Е-79.

Зеленчукопроизводители от Благоевградска и Русенска област изхвърлиха демонстративно стоката си на пътя. По този начин те изразиха недоволството си от държавната политика в сектора и заплашиха да блокират границите с Гърция и Румъния, съобщи БНТ в свой репортаж. Те се обявиха срещу ниската изкупна цена на продукцията им и вноса на плодове и зеленчуци от съседните страни.

Зеленчукопроизводителите от Сандански и Петрич изхвърлиха част от продукцията си на пътното платно. Те блокираха за 10 минути движението на главен път Е-79.

"Протестът не е разрешен, нямате право да затваряте, от тук нататък ви призовавам да се отдръпнете", заплаши началникът на полицията в Сандански.

Протестиращите запалиха чучело, което символизира умиращото българско земеделие.

"Ще започнем и ние да се самозапалваме, защото аз не мога, взел съм декември месец 15 хиляди да си купя семена, сега трябва да взема още десет, да си купя краставици. Есента оставам така, залагам апартамент, това означава, че семейството ми остава на улицата", оплака се протестиращият Костадин Стаменов.

Производителите са на ръба на отчаянието, след като вече седмица няма промяна, въпреки преговорите със земеделското министерство, протестите и проверките по граничните пунктове за нелегален внос.

"Никой не ни чува, само говорят за мерки, за мерки. Единствената мярка е субсидия, това е, за момента да реши нещата", смята Кирил Писков.

Хората от Сливо поле, където отглеждането на плодове и зеленчуци е единственият поминък, настояват за държавни дотации между 40 и 50 стотинки за килограм. Протестиращите дадоха ултиматум на правителството до 17 часа във вторник да вземе конкретни мерки, които да гарантират оцеляването им. Ако не бъдат обезщетени, земеделците заплашват с блокада на Дунав мост 1 още в сряда.

"Няма да спрем. Яки сме още, както сме земеделски производители и бой може да ядем, но ще си отстояваме правата", категоричен е зеленчукопроизводителят Мехмед Бюлюкбашев.

На пазара в Сливо поле в знак на протест зеленчукопроизводителите днес продаваха стоката си на символична цена - килограм домати струваше една стотинка.

Представители на протестиращите вече са връчили протестна декларация в Министерството на земеделието, парламента и президентството и настояват за спешни срещи, уточни бТВ.

Според в. „Струма днес“ участниците в акцията в близост до мотел „Мамин Кольо“ на главен път Е-79 са били към 150 и са изхвърлили на пътя в знак на протест близо 100 килограма домати.

Те обещаха утре от 13:30 да излязат отново да блокират главния път.

Според "Русе нюз" девизът на протестиращите днес в Сливо поле е "Тази година домати, догодина - гранати", ако исканията им не бъдат чути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    ДОМАТИ ЗА дпс